ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ The Rhodes Co-Lab
Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: Το project “The Rhodes Co-Lab” έχει ήδη περάσει στο στάδιο της υλοποίησης

H επίσημη παρουσίαση του μοναδικού στον κόσμο project “The Rhodes Co–Lab Sustainable Destination” που στόχο έχει να καταστήσει το νησί της Ρόδου παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου τουρισμού, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο  Rodos Palace, παρουσία του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination” αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της TUI, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Tο The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination είναι μια δημιουργική συνεργασία του Ομίλου TUI και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που φέρνει κοντά τους βασικούς φορείς και την τοπική κοινωνία σε έναν προορισμό, οι οποίοι θα συνδημιουργήσουν λύσεις που ουσιαστικά διαμορφώνουν και σχεδιάζουν ένα Ολιστικό Βιώσιμο Επιχειρηματικό Μοντέλο για τους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

The Rhodes Co Lab: Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης που θα μετατρέψει τη Ρόδο σε παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμου τουρισμού – Τι προβλέπει για την επόμενη πενταετία
Γιώργος Χατζημάρκος: “Ξέρουμε ότι το μέλλον ή θα είναι βιώσιμο ή δεν θα υπάρχει”

Οι εναρκτήριες ομιλίες έγιναν από τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, τον Πρόεδρο του TUI Care Foundation, Thomas Ellerbeck, τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και τους Άκη Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας και Γιώργο Αμυρά, Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι συμμετείχαν  με διαδικτυακή σύνδεση.

Μεταξύ των ομιλητών στις διάφορες θεματικές ενότητες ήταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cisco Ελλάδας, Πορτογαλίας, Κύπρου και Μάλτας, Αντώνης Τσιμπούκης.

Ο Όμιλος TUI Group/TUI Care Foundation και η Διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, ξεκίνησαν και εγκαινίασαν το Rhodes Co-Lab, υπό την ομπρέλα του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την ανάπτυξη της Ρόδου σε διεθνή φάρο και πρότυπο για την ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών διακοπών.

Το Co-Lab θα συνεργαστεί με την τοπική τουριστική βιομηχανία, τοπικούς και εθνικούς φορείς και διεθνείς εταίρους για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων στοχευμένων λύσεων στη Ρόδο, μέσω ενός πενταετούς σχεδίου υλοποίησης.

Το όραμα είναι η Ρόδος να γίνει το πρώτο παγκόσμιο παράδειγμα ολιστικού μετασχηματισμού ενός προορισμού με στόχο τη μακροπρόθεσμη ευημερία των κατοίκων και του φυσικού της περιβάλλοντος, μετασχηματίζοντας την βασιζόμενη στον τουρισμό οικονομία της σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας”

Το έργο Rhodes Co-Lab δεσμεύεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNSDGs), τη Συμφωνία του Παρισιού και την Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία, ώστε να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, και βασίζεται στην ευθυγράμμιση της στρατηγικής αειφορίας του Ομίλου TUI και της Στρατηγικής Νοτίου Αιγαίου/Ρόδου.

Μαζί, οι εταίροι θα συμβάλλουν ενεργά στον βιώσιμο μετασχηματισμό της Ρόδου με συγκεκριμένες δράσεις, στη βάση μιας ολιστικής προσέγγισης της αλυσίδας αξίας προορισμού. Επιπλέον, οι εταίροι στοχεύουν να επιταχύνουν τον βιώσιμο μετασχηματισμό πέρα από τα όρια του νησιού της Ρόδου, καθώς το αποτύπωμα των πρωτοβουλιών θα ενισχυθεί περαιτέρω όταν οι βέλτιστες πρακτικές υιοθετούνται σε άλλους προορισμούς παγκοσμίως.

 «Το μέλλον ή θα είναι βιώσιμο ή δεν θα υπάρχει» τόνισε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο Περιφερειάρχης με ανάρτηση του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει τα εξής:
“Ξέρουμε καλά πως τίποτε δεν δουλεύει μόνο του, αν δεν δουλέψουμε πρώτα εμείς.
Ξέρουμε ότι το μέλλον ή θα είναι βιώσιμο ή δεν θα υπάρχει μέλλον.
Το project “The Rhodes Co-Lab” έχει ήδη περάσει στο στάδιο της υλοποίησης”

“Χρέος μας για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας, είναι να αφήσουμε ένα τόπο ακόμα καλύτερο, ακόμα πιο όμορφο.
Η νησιωτικότητα αποτελεί στρατηγικό στρατηγικό πλεονέκτημα για το βιώσιμο τουρισμό. Και δεν υπήρξε άλλο project τόσο μεγάλο που σχεδιάστηκε τόσο γρήγορα οσο το The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination
Πολλά συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την άοκνη και αποτελεσματική δουλειά όλο αυτό το διάστημα”, επισημαίνει  ο  Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

 

Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης  επισημαίνει τα εξής:
Μόλις πριν μια βδομάδα στον Δήμο Ρόδου ολοκληρώσαμε τη σύσταση βρεφικού τμήματος στον παιδικό σταθμό «Μοσχόβη», στην περιοχή της Ανάληψης.
Ένα υπερσύγχρονο, φιλόξενο και ασφαλή χώρο για βρέφη, που έρχεται να προστεθεί στις υποδομές βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του νησιού μας. Παρακολουθώντας λοιπόν μαζί με τους συνεργάτες μου την ολοκλήρωση του έργου ώστε όλα να είναι στην εντέλεια για να υποδεχθεί 12 νέα Ροδιτόπουλα βρεφικής ηλικίας, αυτόματα έρχονταν στο μυαλό τα ερωτήματα: Ποιος θα είναι ο κόσμος που θα γνωρίσουν; Πως θα μοιάζει η Ρόδος μας όταν τα σημερινά βρέφη θα είναι 18 ή 20 ετών;
Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ απόψε, κυρίες και κύριοι. Για να απαντήσουμε ακριβώς σε αυτά τα ερωτήματα. Όχι γιατί έχουμε κάποιες μεταφυσικές ικανότητες και μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Αλλά για να κάνουμε το πιο αυτονόητο πράγμα του κόσμου. Να αποδείξουμε έμπρακτα την αγάπη στα παιδιά μας και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μπορούν να πουν και αυτά, αυτό που είπαμε κι εμείς: Πως ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, τη Ρόδο μας.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, επισημαίνει τα εξής :
Η πράσινη μετάβαση στον τουρισμό και η βιωσιμότητα έχουν γίνει πλέον η απόλυτη προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους αλλά και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι επιτακτική, όχι όμως μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά αποτελεί και ηθική υποχρέωση απέναντι στις μελλοντικές γενιές, στα παιδιά μας.
 Σήμερα βρίσκομαι στη Ρόδο μαζί με το Υπουργό Τουρισμού Κο Κικίλια , στην επίσημη παρουσίαση της Στρατηγικής & Σχεδίου Υλοποίησης του πρωτοποριακού προγράμματος THE RHODES CO–LAB που ανακοινώθηκε πέρσι από την Περιφέρεια Ρόδου σε συνεργασία με τον όμιλο της TUI, παρουσία του Υπουργείου Τουρισμού, κ. Κικίλια, βουλευτών και στελεχών της TUI.
 Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις και όπως τόνισα και στο πάνελ που συμμετείχα, οι καλές πρακτικές που θα αναδυθούν μέσα από το έργο, θα πρέπει να αποτελέσουν πυξίδα για όλους τους ελληνικούς προορισμούς και βέβαια για τη Χαλκιδική.
 Η Ρόδος ανοίγει το δρόμο και πιστεύω ακράδαντα ότι η Χαλκιδική πρέπει να ακολουθήσει. Οι προσκλήσεις είναι πολλές αλλά θεωρώ ότι με σχέδιο, μεθοδικότητα και τη συνεργασία όλων μπορούμε να οδηγήσουμε τη Χαλκιδική μας στην κατεύθυνση της αειφορίας και της βιωσιμότητας. Η συνεργασία και ο κατάλληλος συνομιλητής στα κέντρα των αποφάσεων είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα στο αύριο και το momentum είναι τώρα και δεν πρέπει να το χάσουμε.
Θερμά συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, στον Δήμαρχο Ρόδο, κ. Καμπουράκη και στους συνεργάτες τους και φορείς της Ρόδου.

 

Η PricewaterhouseCoopers

Η PricewaterhouseCoopers (PwC) ανέλαβε και ολοκλήρωσε το πενταετές Co-Lab business plan/implementation plan του Co-Lab που περιλαμβάνει:
-Διαγνωστική Ανασκόπηση (Diagnostic Review)
-Έκθεση Αποτελεσμάτων Διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη (Stakeholder Engagement Report)
-Στρατηγική και σχέδιο δράσης

Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η υλοποίηση των δράσεων του Co-Lab, με επίκεντρο την “Ολιστική προσέγγιση στη Βιωσιμότητα: Άνθρωποι, Περιβάλλον, Οικονομία”, βασίζεται στους εξής 4 άξονες:

• Δημιουργία Πράσινης Οικονομικής Ανάπτυξης
• Πράσινος Μετασχηματισμός & Κυκλική Οικονομία
• Ενίσχυση του θετικού κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος του τουρισμού
• Αποκατάσταση βιοποικιλότητας & προστασία φυσικού περιβάλλοντος.

Απευθύνεται δε στο σύνολο της τουριστικής αλυσίδας της Ρόδου, της επιχειρηματικότητας και όλης της τοπικής κοινωνίας, για τον ολιστικό μετασχηματισμό των υποδομών, υπηρεσιών και επιχειρηματικότητας, στους τομείς:

• μεταφορές
• διαμονή
• δραστηριότητες και εκδρομές
• τρόφιμα και ποτά
• τουριστικά περιουσιακά στοιχεία
• υπηρεσίες γενικής υποστήριξης

Υπογραμμίζεται ότι θα δημιουργηθούν τοπικές και διεθνείς συνεργασίες για τις δράσεις σε τομείς εργασιών συγκεκριμένων στρατηγικών πυλώνων, προκειμένου να εδραιωθούν τα έργα μετασχηματισμού. Οι απτοί στόχοι ανά δράση θα συμφωνηθούν με τους εταίρους.

Ολοκλήρωση business plan/implementation plan – Οκτώβριος 2022

Παρουσίαση στους stakeholders – Φεβρουάριος 2023

Έναρξη Υλοποίησης – Μάρτιος 2023

Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη

Λόγω του εμβληματικού παγκόσμιου πρότζεκτ του The Rhodes Co-Lab και των αναγκών για την υλοποίησή του, σχεδιάζεται να ιδρυθεί προσεχώς στη Ρόδο ένα Διεθνές Κέντρο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης Προορισμών, International Center for Sustainable Tourism Development, όπου θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, ο Όμιλος TUI και η TUI Academy, καθώς και τοπικοί και διεθνείς stakeholders, με βασικό αντικείμενο:

-Παρατηρητήριο/Παρακολούθηση προόδου των έργων
-Εκπαίδευση και κατάρτιση των τοπικών ομάδων/τοπικής κοινωνίας, της επιχειρηματικότητας
-Εκπαίδευση και κατάρτιση άλλων τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το Κέντρο θα προσελκύσει εθνικούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες από τον ιδιωτικό τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα, διοικητικές αρχές/οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών για την ενίσχυση της παγκόσμιας τεχνογνωσίας στον βιώσιμο μετασχηματισμό του τουρισμού. Η λειτουργία του θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, πέρα από το 5ετές έργο Co-Lab, προκειμένου να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο.