Τουρισμός

Στις ημέρες καριέρας της ΔΥΠΑ, σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Αθήνα συμμετείχε η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου

Σημαντικές δεσμεύσεις, πρωθυπουργικές εξαγγελίες και αρκετές συζητήσεις για τις ανάγκες των ανθρώπων της αγοράς εργασίας, κυριάρχησαν στις Ημέρες Καριέρας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) στην Αθήνα, στις οποίες συμμετείχε αντιπροσωπεία της Ρόδου με επικεφαλής τον πρόεδρο και μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Το μεγάλο γεγονός διασύνδεσης των επιχειρήσεων με τους δυνητικά εργαζομένους· γυναίκες και άντρες, κάθε ηλικίας και κατάρτισης, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo.

Στη διάρκεια των δύο ημερών οι ενδιαφερόμενοι για απασχόληση είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού, με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και ξενοδοχείων της Ρόδου, διερευνώντας έτσι πιθανότητες συνεργασίας.

«Το ζητούμενο της νέας εποχής είναι το πως θα φέρουμε σε επαφή τα πρόσωπα που ψάχνουν εργασία, με τις επιχειρήσεις» τόνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχοντας στο πάνελ των συζητήσεων των Ημερών Εργασίας της ΔΥΠΑ.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουριστική βιομηχανία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η ανάγκη αυτή δημιουργεί δύο προκλήσεις, με πρώτη το πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες απασχόλησης σε γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους όπως είναι ο τουρισμός όπου ήδη βλέπουμε να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης δυναμικού, γεγονός που μας οδηγεί στη δεύτερη πρόκληση η οποία είναι η επανακατάρτιση και η απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων των ανθρώπων της αγοράς εργασίας».

Παρών στις συζητήσεις έδωσε και ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, με μια τοποθέτηση που αποκάλυψε τις προθέσεις της Κυβέρνησης τόσο για την απασχόληση, όσο για την ανεργία.

«Με το Νόμο «Δουλειές Ξανά» για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ψηφιοποιείται η καινούρια ΔΥΠΑ και εισάγεται νέα λογική σε ό,τι αφορά τα επιδόματα.

Έχει εισαχθεί το επίδομα εργασίας, ψηφίσθηκαν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων και εισήχθη ένα σύστημα αμοιβαίων υποχρεώσεων τριών προσφορών και τριών αρνήσεων, ώστε να εξυπηρετεί τους πραγματικούς ανέργους κι εκείνους που πραγματικά ενδιαφέρονται για δουλειά».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ρόδου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος μιλώντας στο πάνελ για τις παρουσιάσεις των επιχειρήσεων και το προφίλ των ιδανικών υποψηφίων απασχόλησης στάθηκε ιδιαίτερα στην εργασιακή ασφάλεια, τη διαρκή κατάρτιση, τις προοπτικές εργασιακής εξέλιξης και την ποιότητα ζωής που προσφέρονται στο νησί.

«Ζητούμενό μας είναι να συνδέσουμε το εργατικό και στελεχιακό δυναμικό με τα ξενοδοχειακά επαγγέλματα και υπηρετώντας το σκοπό αυτό είμαστε παρόντες σε κάθε βήμα που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή. Οι προκλήσεις κάθε τουριστικής περιόδου είναι μεγάλες και οι υποχρεώσεις μας τόσο προς τους επισκέπτες μας, όσο και προς τους εργαζομένους μας δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό».

Στη διάρκεια των Ημερών Καριέρας της ΔΥΠΑ, σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, έγιναν απευθείας συζητήσεις εκπροσώπων ξενοδοχείων της Ρόδου με ενδιαφερόμενους για απασχόληση, καθώς επίσης παρουσιάσθηκε η πλατφόρμα Διασύνδεσης Εργασίας έτσι ώστε να έχουν πρόσθετη ωφέλεια όλα τα ξενοδοχεία – μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.