Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος για ναυάγιο στη Λέρο: ” Μάχη να σωθούν ανθρώπινες ζωές Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση”

Δύο νεκροί και 41 διασωθέντες είναι ο έως τώρα απολογισμός μετά τη βύθιση λέμβου, που είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια, στη θαλάσσια περιοχή Παντέλι, νοτιοανατολικά της Λέρου, την Κυριακή. Τη ζωή τους έχασαν ένα παιδί και μία γυναίκα.

Κατά δήλωσή τους, επέβαιναν περίπου 40 αλλοδαποί σε λέμβο, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά κι ένα άτομο με ειδικές ανάγκες.

Από τους διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στο τοπικό νοσοκομείο έξι παιδιά και δύο ενήλικες, ενώ άλλα 33 άτομα παραμένουν και φιλοξενούνται στο Κέντρο Ταυτοποίησης του νησιού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσα άτομα επέβαιναν στη λέμβο η οποία βυθίστηκε, ενώ οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συνεχίζονται από τρία πλωτά του λιμενικού, ιδιωτικά σκάφη και ελικόπτερο Super Puma, καθώς και από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και της ΕΛ.ΑΣ. από ξηράς, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Από τους διασωθέντες, έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή του ελικοπτέρου από βραχώδες απόκρημνο σημείο και από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που έσπευσαν πεζή στο σημείο. Α

Οι έρευνες συνεχίζονται την ώρα που οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι δυσμενείς, με ανέμους εντάσεως 8 μποφόρ, χαμηλή ορατότητα και συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις.

 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργος Χατζημάρκος σε ανάρτηση του αναφέρει τα εξής :
Μάχη να σωθούν ανθρώπινες ζωές αυτή την ώρα στην Λέρο. Σκάφος με μετανάστες βυθίστηκε και είναι σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση να διασωθούν οσο το δυνατόν περισσότεροι. Ολος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, κάτω απο πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Για μια ακόμη φορά, οι ζωές πονεμένων ανθρώπων έγιναν εργαλείο στα χέρια αδίστακτων εγκληματιών.
Γιατί, αυτοί που έβαλαν στην βάρκα, με αυτό τον καιρό, γυναίκες και παιδιά είναι κοινοί εγκληματίες.
Μπορεί να είναι εικόνα ωκεανός