Οικονομία

«Πνίγουν» τους Έλληνες τα ακριβά ενοίκια, θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη

Ποσοστό του εισοδήματος που ξεπερνά το 40% πληρώνουν για την κατοικία τους ένας στους τρεις Έλληνες, ενώ περίπου κατά το ίδιο ποσοστό (36%) μένουν πίσω στις πληρωμές των ενοικίων.

Πάνω από το 40% του εισοδήματός του πληρώνει ένας στους τρεις Έλληνες μόνο για την κατοικία του, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη παρουσιάζοντας τα υψηλότερα ποσοστά επιβάρυνσης από το κόστος στέγασης στην Ευρώπη, καθώς τα τελευταία χρόνια τα ενοίκια αυξάνονται συνεχώς με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostatοι κάτοικοι αστικών περιοχών στην Ελλάδα το 2021 βρέθηκαν να σηκώνουν το μεγαλύτερο «βάρος» για τη στέγασή τους συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικότερα, η Ελλάδα σημείωσε τα υψηλότερα ποσοστά επιβάρυνσης από το κόστος στέγασης στις πόλεις που διαμορφώθηκαν στο 32,4%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης υπερβολικής επιβάρυνσης που καταγράφει η Eurostat μετρά το ποσοστό των πολιτών που πληρώνουν για την κατοικία τους περισσότερο από 40% του εισοδήματός τους.

Ακολουθούν η Δανία (21,9%) και η Ολλανδία (15,3%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημείωσαν οι πόλεις στη Λιθουανία, τη Μάλτα και την Ουγγαρία (1,6%, 2,9% και 3,1%, αντίστοιχα). Συνολικά, το 2021, το 10,4% του πληθυσμού της ΕΕ στις πόλεις ζούσε σε νοικοκυριό που πλήττεται από υπερβολικό κόστος στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις αγροτικές περιοχές ήταν 6,2%.

eurostat

 

Ωστόσο, και στις αγροτικές περιοχές η Ελλάδα «χτύπησε» και πάλι θλιβερή πρωτιά καταγράφοντας και πάλι τα υψηλότερα ποσοστά (22,0 %), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (13,3 %) και τη Ρουμανία (10,8 %). Στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρέθηκαν η Κύπρος (1,3%), η Ιρλανδία (1,6%) και η Ουγγαρία (2,2%).

Άλλη μία αρνητική πρωτιά έρχεται και στον δείκτη που αφορά στις καθυστερήσεις πληρωμών ενοικίων, στεγαστικών δανείων ή λογαριασμών. Το 36,4% των ελληνικών νοικοκυριών βρίσκονταν σταθερά «πίσω» στις πληρωμές τους το 2021 καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό με μεγάλη απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όσο που έφθανε στο 9,1%.

Κύριος παράγοντας που έχει ανεβάσει το κόστος της κατοικίας στην Ελλάδα είναι οι χαμηλές επενδύσεις στην οικοδομή. Η Ελλάδα κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό στις επενδύσεις σε κατοικίες ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινήθηκε το 2021 στο 5,6% του ΑΕΠ με την Ελλάδα να σημειώνει 1,3%.

eurostat_ependisi katoikia

Πηγή businessdaily.gr