Δήμος

Σημαντικό έργο προσφέρουν οι νεοσύστατες δομές αστέγων του Δήμου Ρόδου

Οι πρώτες Δομές Αστέγων του Δήμου Ρόδου (Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας και Υπνωτήριο Αστέγων) άνοιξαν τις πόρτες τους στους συνανθρώπους μας και μετρούν ήδη τρεις μήνες λειτουργίας.
Από την πρώτη στιγμή, η Επιστημονική Ομάδα (αποτελούμενη από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, σύμβουλους απασχόλησης και νοσηλεύτρια), έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη μέθοδο του Street Work (παρέμβαση στο δρόμο).
Το εργαλείο Street work είναι από τους πιο σημαντικούς τρόπους προσέγγισης των αστέγων σε παγκόσμιο επίπεδο. Διότι στηρίζεται στο χτίσιμο μια σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε άστεγο και κοινωνικές δομές ούτως ώστε να δεχθεί ο πρώτος την παροχή βοήθειας σε όλα τα επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται επιτόπιες επισκέψεις σε διάφορες περιοχές, αρχικά στην πόλη μας και στη συνέχεια στο υπόλοιπο νησί.
Η Επιστημονική Ομάδα, μέσα από διαπροσωπική επικοινωνία, καταγράφει τις ανάγκες των αστέγων και τους ενημερώνει δια ζώσης για τις υπηρεσίες των Δομών Αστέγων και για τα διαθέσιμα προγράμματα. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων παρεμβάσεων η Ομάδα χαρτογραφεί τα σημεία όπου βρίσκονται οι άστεγοι, παρέχοντας άμεση και πρακτική βοήθεια (τρόφιμα και κλινοσκεπάσματα, σε όσους επιθυμούν και επιμένουν να διαβιούν από προσωπική επιλογή σε ακατάλληλο οίκημα) και τους καθοδηγεί σε ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, όπου χρειάζεται παρέχει πρωτοβάθμια νοσηλευτική υποστήριξη. Για όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών και να φιλοξενηθούν στις Δομές Αστέγων ήδη έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ένταξης τους.
Σε δήλωση του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας, κ. Γιώργος Τριάντος, επισημαίνει ότι:
«Οι Δομές Αστέγων λειτουργούν για πρώτη φορά στο νησί μας. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα που θέλει προσοχή και φροντίδα στη διαχείρισή του. Οι άνθρωποι που καταλήγουν άστεγοι έχουν ανάγκη από την στήριξή μας, ώστε να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Στην αρχή είναι διστακτικοί και ανενημέρωτοι για τις παροχές που μπορούμε πια να τους προσφέρουμε. Είμαι σίγουρος όμως ότι με την επιμονή της Επιστημονικής μας Ομάδας θα μας εμπιστευθούν και θα μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους. Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε την υποστήριξη των πολιτών. Αν συναντούν άστεγο να καλούν στο τηλέφωνο των Δομών Αστέγων στο 22410-34952 για να προλαμβάνουμε καταστάσεις».
Κατά την κακοκαιρία που έπληξε πριν μερικές μέρες το νησί μας, οι Δομές Αστέγων Δήμου Ρόδου λειτουργούσαν σε 24ώρη βάση. Υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν όλους όσοι ζήτησαν υποστήριξη, προσφέροντας ζεστό μπάνιο, διαμονή, πρωινό και γεύμα. Επίσης, οι Δομές Αστέγων πέρα από την κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, τη συμβουλευτική απασχόλησης και τις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, προσφέρουν διανομή ρούχων και ειδών ατομικής υγιεινής, υπηρεσίες ατομικής περιποίησης (κουρέματα ευγενικής χορηγίας από το THE HOUSE OF BARBER), χρήση λουτρών και κοινωνικών πλυντηρίων.
Σημαντική είναι και η δικτύωση που έχει πραγματοποιήσει η Επιστημονική Ομάδα με τις υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες του νησιού μας. Ήδη υπάρχει στενή συνεργασία, πέρα από το ΔΟΠ (Συσσίτιο και Κοινωνικό Φαρμακείο) με το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά, με το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για Αστέγους, καθώς και με εθελοντικές ομάδες όπως ο Ερυθρός Σταυρός Ρόδου, Σύλλογο Αιμοδοτών Ρόδου «Άγιος Εφραίμ», Όμιλο Inner Wheel κα.