Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: “Καμία αναφορά, μέχρι στιγμής, για κίνδυνο ανθρώπινης ζωής ή υλικές ζημιές, από τον σεισμό που σημειώθηκε Ανατολικά της Ρόδου”

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ανοιχτά της Ρόδου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν 5,9 Ρίχτερ (5,7 Ρίχτερ ήταν η πρώτη εκτίμηση) και το επίκεντρο εντοπίζεται στη θάλασσα, σε απόσταση 58 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίνδου.

Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εντοπίζεται στα 22χλμ.

Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι η ισχυρή σεισμική δόνηση είχε διάρκεια και έγινε αισθητή στην Κάρπαθο και τα γύρω νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και σε Κάρπαθο, Κρήτη, αλλά και την Τουρκία και το Λίβανο. Ωστόσο, δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές λόγω του ότι η δόνηση σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή.

 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, έγραψε σε ανάρτησή στο Facebook

Καμία αναφορά, μέχρι στιγμής, για κίνδυνο ανθρώπινης ζωής ή υλικές ζημιές, από τον σεισμό που σημειώθηκε Ανατολικά της Ρόδου.

Ευθύμιος Λέκκας:

«Δεν έχουμε ζημιές από τον σεισμό. Είναι 5,7 με 5,9 δεν έχουμε ακόμα το σίγουρο»

Για το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι «είναι στην τάφρο του Στράγωνα, αρκετά μακριά από τη Ρόδο».
Όσον αφορά τους φόβους και τις ανησυχίες ο ίδιος δήλωσε ότι «Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι. Το παρακολουθούμε».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Ευτυχώς το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Ευτυχώς, τόνισε, που το επίκεντρό του ήταν στη θάλασσα, 58 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίνδου. Έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρο το νησί και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι νωρίς ακόμη να κάνουμε εκτιμήσεις», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Έντονος και με διάρκεια

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Λίνδου, Χρυσοβαλάντη Λάμπη, οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για ζημιές.

«Ήταν έντονος κι είχε αρκετή διάρκεια. Ο κόσμος φοβήθηκε αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για ζημιές. Ευτυχώς έγινε μέσα στην θαλάσσια περιοχή. Είμαστε σε επικοινωνία με όλο το κλιμάκιο του δήμου σε περίπτωση που χρειαστεί το παραμικρό αλλά μέχρι ώρας όλα είναι εντάξει. Δεν έχει χρειαστεί κανένας την παραμικρή βοήθεια» δήλωσε ειδικότερα ο κ. Λάμπης.

«Πρόκειται για έναν μεγάλο σεισμό πάνω στο επονομαζόμενο ελληνικό τόξο περίπου 50 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ρόδου και με βάθος περίπου 30-40 χιλιόμετρα. Το φαινόμενο παρακολουθείται αλλά εκτιμώ ότι δεν θα έχει επιπτώσεις. Μόνο ένας πολύ ισχυρός σεισμος των 7 Ρίχτερ θα μπορούσε να είχε σοβαρές επιπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές εκεί» τόνισε, από την πλευρά του ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.