Δήμος

Αντώνης Καμπουράκης: «Ο Σταύρος Κουταλιανός ήταν ένας οραματιστής και χαρισματικός Ροδίτης»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη στην επιστημονική εκδήλωση Αστικού Δικονομικού Δικαίου στη μνήμη του Σταύρου Κουταλιανού με τίτλο «Η Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θυμάται τον Σταύρο Κουταλιανό»:

Κυρίες & Κύριοι,

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σας καλωσορίσω, όλες και όλους, στην πάντα φιλόξενη και πάντα όμορφη, όλες τις εποχές του χρόνου, Ρόδο μας.

Όπως όλοι οι Ροδίτες, που αγαπάμε αυτό τον ευλογημένο τόπο, έτσι και ο Σταύρος Κουταλιανός, με τη ζωή του και τις δραστηριότητές του, ήθελε να κάνει πάντα, το κάτι παραπάνω, για το νησί μας.

Το ίδιο κατάφερε να κάνει, και με τον αδόκητο, θάνατό του. Γιατί δεν είναι μικρό πράγμα, να είναι εδώ απόψε, για να τιμήσει τη μνήμη του, όλη η οικογένεια, της Νομικής Σχολής, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Σχολή, με την οποία διατηρώ κι εγώ, προσωπικά, ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς, καθότι υπήρξα φοιτητής, και πτυχιούχος της, και παραμένει όλα αυτά τα χρόνια, στη σκέψη μου, και την καρδιά μου.

Σας ευχαριστώ λοιπόν θερμά, που είστε εδώ, έχοντας πάρει, αυτή την τόσο σημαντική επιστημονικά, αλλά και τόσο ανθρώπινη πρωτοβουλία, για ένα νομικό, επιστημονικό, μνημόσυνο, του Σταύρου, και της προσφοράς του. Αντικατοπτρίζει με ακρίβεια, το ήθος με το οποίο πορεύτηκε ο Σταύρος, σε όλη τη σταδιοδρομία του. Επιστημοσύνη, και ανθρωπιά μαζί.

Εκείνο το πρωινό του Νοεμβρίου, που πληροφορηθήκαμε στη Ρόδο, την ξαφνική και τόσο απροσδόκητη απώλεια, του Σταύρου Κουταλιανού, όλο το νησί πάγωσε. Ο Σταύρος, δεν ήταν μόνον ένας καταξιωμένος νομικός και συμβολαιογράφος. Ήταν ένας δημιουργικός, και χαρισματικός Ροδίτης. Ένας άνθρωπος ευπρεπής, και δημιουργικός, πάντα με χαμόγελο και καλοσύνη, και πάντα ενεργά αφοσιωμένος, στη συνεχή προσφορά, προς την τοπική κοινωνία μας. Το σοκ ήταν μεγάλο. Γι’ αυτό, η αγάπη και η εκτίμηση των Ροδιτών, στο πρόσωπό του, εκφράστηκε από τα χιλιάδες μηνύματα, και τις αναφορές, που κατέκλυσαν τα κοινωνικά δίκτυα.

Οραματιστής, αλλά και ταυτόχρονα πρακτικός, μέσα στην καθημερινότητά του, ο Σταύρος ήταν ανάμεσα, στους ανθρώπους, που ποτέ δεν έλεγαν, «αυτό δεν γίνεται». Πάντα συζητούσε, έψαχνε, προσπαθούσε, για το πώς, «μπορεί να γίνει». Μια μεγάλη αρετή, ειδικά για έναν νομικό επιστήμονα, που έχει συχνά να αντιμετωπίσει, εξαιρετικά δύσκολα, και πολύπλοκα ζητήματα. Όμως, τον κινητοποιούσε πάντα, το αίσθημα της προσφοράς και του δικαίου, και τον χαρακτήριζε η αποφασιστικότητα, να επιλύει προβλήματα. Κι αυτό το αναγνωρίζει, όλη, η Ρόδος.

«Ώσπερ, σώμα, στερηθέν ψυχής, πίπτει, ούτω, και πόλις, μη όντων νόμων, καταλύεται». Έτσι έλεγε ο Αριστοτέλης. Όπως το σώμα, όταν στερηθεί την ψυχή, πεθαίνει, έτσι και η πόλη, όταν δεν υπάρχουν νόμοι, καταλύεται. Γι’ αυτό, και η ορθή εφαρμογή του νόμου, έχει θεμελιακή σημασία, για κάθε κοινωνία. Κι ο Σταύρος Κουταλιανός, αποτέλεσε ένα λαμπρό πρότυπο, νομικού επιστήμονα, ώστε το δίκαιο, να μην είναι μια αφηρημένη ιδέα, αλλά, μια εφαρμοσμένη πρακτική, μέσα στην καθημερινότητα.

Θα τον θυμόμαστε, πάντα. Η παρουσία του, το έργο του, η προσφορά του, θα παραμείνουν ζωντανές, στη συλλογική μνήμη του νησιού μας. Γι’ αυτό, και αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι, αυτή την επιστημονική ημερίδα, στη μνήμη του, να την κάνουμε θεσμό, και να επαναλαμβάνεται, σε ετήσια βάση. Και ο Δήμος Ρόδου, κι εγώ προσωπικά, θα είμαστε αρωγοί, σε αυτή την κατεύθυνση. Καθώς ο Σταύρος, έδωσε πολλά για τον τόπο του, η Ρόδος το αναγνωρίζει, και το παράδειγμά του, πρέπει να φωτίζει το δρόμο, και των νέων νομικών επιστημόνων, του νησιού μας, και όχι μόνο.

Με αυτές, τις λίγες σκέψεις, θέλω να εκφράσω, για άλλη μια φορά, τα πλέον θερμά συλληπητήριά μου, στην οικογένειά του, και τους οικείους του, και ταυτόχρονα να εκφράσω, τις θερμές ευχαριστίες μου, σε όλους, όσοι συμμετείχαν, στη διοργάνωση, αυτής της εκδήλωσης τιμής και μνήμης, ενός άξιου Ροδίτη.

Σας Ευχαριστώ, για την Προσοχή σας.