Περιφέρεια

Κλείνει ο ΧΥΤΑ – Ντροπή της Βόρειας Ρόδου. Παραδίδεται στον ΦΟΔΣΑ για την αποκατάσταση και νομιμοποίησή του (ΗΧ)

Χατζημάρκος: “Τέρμα η κοροϊδία. Με κάθε κόστος και τίμημα, αυτός ο τόπος θα βάλει τέλος στο άρρωστο παρελθόν”

Καμπουράκης: “Δεν θα γίνω συνεργός στο περιβαλλοντικό έγκλημα”

Το κλείσιμο του κατ΄ευφημισμόν ΧΥΤΑ στο βόρειο τρίγωνο της Ρόδου ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος αντιστοίχως, του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Ο ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου, με πρωτόκολλο παραλαβής, περνά πλέον από τον Δήμο Ρόδου στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για την αποκατάσταση και αδειοδότησή του, προκειμένου, μετά από 12 περίπου μήνες, να είναι σε θέση να επαναλειτουργήσει με όλες τις νόμιμες, περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Στο ενδιάμεσο διάστημα, τα απορρίμματα θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου.

Τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Δήμαρχος περιέγραψαν με μελανά χρώματα το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται χρόνια τώρα στον ΧΥΤΑ, ο οποίος, όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, μόνο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού ουδέποτε αδειοδοτήθηκε και που στην πραγματικότητα είναι μια χωματερή, ένας χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, ο οποίος έχει φτάσει στα όριά του.

«Ο κλήρος πέφτει σε εκείνους που δεν διστάζουν να σηκώσουν το χαλί και να αποκαλύψουν τις ακαθαρσίες που κρύβονται από κάτω.   Τέρμα η κοροϊδία. Είναι ώρα αποφάσεων χωρίς να παρεισφρύει, ούτε στο ελάχιστο, το πολιτικό κόστος», δήλωσε ο Γιώργος  Χατζημάρκος.

«Γι αυτόν ακριβώς τον κλήρο βρισκόμαστε σήμερα σε αυτές τις θέσεις. Όλοι θέλουν το καλύτερο αλλά λίγοι είναι εκείνοι που τολμούν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος. Εμείς θέλουμε καλύτερες και ανταποδοτικές υπηρεσίες για τους δημότες μας και ένα καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά μας», δήλωσε ο Αντώνης Καμπουράκης.

Ο δήμαρχος Ρόδου, ανέφερε ότι προσφάτως επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ Β. Ρόδου και η κατάσταση που συνάντησε ήταν τραγική. «Έχω δύο επιλογές: είτε να χαρακτηριστώ συνεργός, είτε να κάνω ότι δεν βλέπω. Όμως, βλέπω και δεν θέλω να είμαι συνεργός σε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Καμπουράκης και πρόσθεσε ότι επισκέφθηκε πολλές αντίστοιχες υποδομές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Στον χειρότερο ΧΥΤΑ που πήγα, ο ΧΥΤΑ της Ρόδου δεν στέκεται ούτε ως παράδειγμα προς αποφυγή» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε ότι τώρα που το νησί θα εξυπηρετείται από τον ΧΥΤΑ Νότιας Ρόδου, «δεν πρόκειται να περάσουν κόλπα, φιλίες και εξυπηρετήσεις». Προκατέλαβε μάλιστα και τις όποιες αντιδράσεις ενδεχομένως υπάρξουν για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πριν ανοίξετε το στόμα σας, φροντίστε να μην συνδέεστε με το χάλι που παραλαμβάνουμε και περιγράφεται στο 16 σελίδων πρωτόκολλο παραλαβής.  Με κάθε κόστος και τίμημα, αυτός ο τόπος θα βάλει τέλος στο τουλάχιστον 30ετές  άρρωστο παρελθόν».

Πηγή RealVoice