Δήμος

Τα σενάρια για τους αντιδημάρχους στο Δήμο Ρόδου και οι πιθανές «καραμπόλες» με φόντο τις εκλογές

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο ορισμός των νέων αντιδημάρχων στο Δήμο Ρόδου από τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη, καθώς έχουμε μπει σε προεκλογική χρονιά και ο ορισμός του νέου διοικητικού σχήματος αναμένεται να εκπέμψει τα ανάλογα πολιτικά και αυτοδιοικητικά μηνύματα.

Τυπικά η θητεία των περισσότερων αντιδημάρχων ολοκληρώνεται από τις 10 έως τις 23 Ιανουαρίου. Ο δήμαρχος Ρόδου ως είθισται κρατάει κλειστά τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά τους νέους ορισμούς των στενών του συνεργατών με τους οποίους θα κυβερνήσει τον δήμο στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της θητείας του.

Πριν από αυτό ωστόσο μεσολαβούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε εννιά μήνες από τώρα (8 Οκτωβρίου 2023), συνεπώς από την στιγμή που και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι προτίθεται να τεθεί στην κρίση του ροδιακού λαού εκ νέου, διεκδικώντας μια δεύτερη συνεχόμενη εκλογή του, θα θελήσει να παρουσιάσει ένα σχήμα που θα συνεχίσει την σκληρή δουλειά.

Πάντως παρόλο που και οι πιο στενοί του συνεργάτες δηλώνουν άγνοια για τις προθέσεις του, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και σαρωτικές αλλαγές, παρά μόνο διορθωτικές κινήσεις.

Στο γεγονός αυτό συντείνουν δύο στοιχεία.  Αφ’ ενός το γεγονός ότι υπάρχει ικανοποίηση για τον τρόπο λειτουργίας και το παραγόμενο έργο του διοικητικού σχήματος που διαμορφώθηκε στον δομικό ανασχηματισμό του προηγούμενου Ιανουαρίου και άρα υπάρχει η αίσθηση ότι  δεν θα ρισκάρει να χαλάσει τον «βηματισμό» τους.

Αφ’ ετέρου διότι ο κ. Καμπουράκης προφανώς και δεν θέλει να πυροδοτήσει εντάσεις και διαξιφισμούς στην ομάδα της πλειοψηφίας, δημιουργώντας γκρίνιες και δυσαρεστημένους αντιδημάρχους που θα χάσουν τον προσανατολισμό τους και εν τέλει θα χαλάσουν και την γενική εικόνα της τετραετίας ή ακόμη ρισκάροντας να κατέβουν κάποιοι από το «τρένο». Άλλωστε κατά την διάρκεια της τρέχουσας θητείας υπήρξαν αρκετοί «τριγμοί» στην πλειοψηφία, καθώς παραιτήθηκαν από τα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί οι Γιώργος ΤριάντοςΤάσος Σπανός και Παναγιώτης Σταμάτης, οι οποίοι αργότερα επέστρεψαν στους επόμενους ορισμούς αντιδημάρχων, υπήρξε ο παραγκωνισμός του Αθηνόδωρου Κωνσταντίνου και οι διαγραφές και ανεξαρτητοποιήσεις των Γιάννη Ιατρίδη και Σάββα Καραταπάνη.

Πρόκειται για δύσκολες ασκήσεις… ισορροπίας για τον δήμαρχο Ρόδου που ας μην ξεχνάμε επίσης πως «συγκυβερνά» μαζί με την παράταξη του κ. Στράτου Καρίκη, το οποίο έχει και αυτό τη σημασία του, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες. Ο αναπληρωτής δημάρχου και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Μέρα Ροδίων Όραμα», έχει ξεκαθαρίσει εξάλλου σε ανύποπτο χρόνο ότι προτίθεται να κατέλθει με κοινό συνδυασμό υπό τον Αντώνη Καμπουράκη στις επόμενες εκλογές.

Ασφαλώς αυτό το γεγονός δεν προκαλεί καμία εντύπωση, καθώς ο «πολιτικός γάμος» των δύο παρατάξεων μετά τις εκλογές του 2019 προϊδέαζε για κάτι τέτοιο, ενώ ταυτόχρονα και οι δύο προέρχονται από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν θα ήθελε να διασπαστούν οι δυνάμεις της για μια ακόμη φορά.

Η κενή θέση στη Νότια Ρόδο και οι «καραμπόλες»
Εκείνη που σίγουρα πρέπει να καλυφθεί, είναι η «χηρεύουσα» θέση στην αντιδημαρχία Νότιας Ρόδου, καθώς και οι αρμοδιότητες του τομέα Υγείας, μετά την πρόσφατη απομάκρυνση του κ. Σάββα Καραταπάνη από την παράταξη. Για την ώρα τις αρμοδιότητες ασκεί ο ίδιος ο κ. Καμπουράκης.

Το επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τους παροικούντες την «Ιερουσαλήμ», είναι ο νυν αντιδήμαρχος Ιαλυσού και Καμείρου κ. Σάββας Χριστοδούλου να μετακινηθεί στη Νότια Ρόδο, καθώς άλλωστε έλκει την καταγωγή του από την περιοχή (σ.σ. Απολακκιά) και ως εκ τούτου θα επισφραγίσει την υποψηφιότητά του στη συγκεκριμένη δημοτική ενότητα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστοδούλου στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος με την παράταξη του κ. Καρίκη στην Δημοτική Ενότητα Ρόδου.

Αν επαληθευτεί το συγκεκριμένο σενάριο τότε δύσκολα θα κρατήσει και τις δύο άλλες δημοτικές ενότητες, καθώς αμφότερες είναι μεγάλες σε έκταση και απαιτούν καθημερινή ενασχόληση. Από την συγκεκριμένη «καραμπόλα» που ενδεχομένως να δημιουργηθεί, είναι πιθανό να καλύψει την κενή θέση είτε ο κ. Γιώργος Πατσάης αναβαθμιζόμενος σε αντιδήμαρχο, αφού για την ώρα έχει την αρμοδιότητα του εντεταλμένου συμβούλου Αρχαγγέλου, είτε ο εντεταλμένος σύμβουλος τροχαίου υλικού κ. Ηλίας Πετρίδης, που έχει εκφράσει ενδιαφέρον να αναλάβει περισσότερο απαιτητικό πόστο.

Το δεύτερο σενάριο για τη Νότια Ρόδο, θέλει τον αντιδήμαρχο Επιχειρησιακής Λειτουργίας και Καθημερινότητας του Πολίτη κ. Νίκο Καραμαρίτη, να επιστρέφει στην συγκεκριμένη θέση της οποίας είχε την ευθύνη μέχρι και πριν από έναν χρόνο και άρα γνωρίζει καλά το αντικείμενο. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να διατηρήσει και τις αρμοδιότητες που έχει τώρα, καθώς κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη η παρουσία του, ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας.

Σε ό,τι αφορά τέλος στον τομέα της Υγείας, η αρμοδιότητα αναμένεται να ανατεθεί στον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Τριάντο που για την ώρα έχει την ευθύνη της Κοινωνικής Πολιτικής και της Πρόνοιας.

 

Πηγή RealVoice