Ρόδος

Δημήτρης Γάκης: Έφυγε ο φίλος. Ο Ανδρέας Μακρής, ένας από τους στυλοβάτες και θεμελιωτές του τουρισμού στα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο αλλά και στην Κάρπαθο

Η ευγένεια,  η αρχοντιά, η περηφάνια και η τελειομανία έχασαν έναν φανατικό εκφραστή τους.

Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια στον ΟΤΕ στη Ρόδο σε πάρα πολλά τουριστικά γραφεία χαιρόμουν να πηγαίνω για δουλειά γιατί μάθαινα πολλά πράγματα για τον τουρισμό, για την ανάπτυξη της περιοχής για τις προοπτικές της. Μεταξύ αυτών στις πρώτες θέσεις ήταν το γραφείο τουρισμού του Ανδρέα Μακρή.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε με τις τηλεπικοινωνιακές βλάβες ο Ανδρέας  με υποδεχόταν με ένα πλατύ χαμόγελο ευγένειας, παρόλο που η επίσκεψη μας δε γινόταν τόσο γρήγορα όσο εκείνος το επιθυμούσε, αργούσαμε. Εκείνο που μου έμεινε φεύγοντας από το γραφείο ήταν η  ευγένεια και η αρχοντιά τόσο του Ανδρέα όσο και της γυναίκας του της Χαρούλας. Αυτά τα στοιχεία σφυρηλάτησαν μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης εμπιστοσύνης και συμπάθειας που κράτησαν ως τώρα.

Αργότερα και στην Κάρπαθο, που τα προβλήματα ήταν περισσότερα και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμα,  επιζητούσαμε την επαφή, εκείνος για να μου παρουσιάσει και εγώ να ενημερωθώ για την καινούργια του προσπάθεια που ξεκίνησε στην αγαπημένη του πατρίδα.
Ο Ανδρέας υπήρξε ένας Καρπάθιος πατριώτης, από τους στυλοβάτες και θεμελιωτές θα έλεγα του τουρισμού στα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο αλλά και στην Κάρπαθο.

Είναι γνωστή η λατρεία του για την ιστορία και η αρθρογραφία του για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Καρπάθου, ο αγώνας του για τη δημιουργία και αναβάθμιση του Αρχαιολογικού μουσείου της με τα τόσα υπέροχα και πολύτιμα εκθέματα και η προσμονή του αυτό να γίνει παγκόσμιος πόλος έλξης επισκεπτών, κυρίως κρουαζιέρας την οποία πίστευε πολύ, αλλά και μετάδοσης του πολιτισμού της Καρπάθου μέσω των επισκεπτών της στα πέρατα της οικουμένης.

Για τον Αντρέα δεν ήταν μόνο όνειρα! Ήθελε αυτά τα όνειρα να πραγματοποιηθούν. Πίστευε ότι η ευγένεια και η φιλοξενία των Δωδεκανησίων και ιδιαίτερα της Καρπαθίων ήταν τα ατού μας.

Όμως αλλά θέλει ο άνθρωπος κι άλλα του επιφυλάσσει η ζωή.

Ο τουρισμός, η Ρόδος και η Κάρπαθος έχασαν έναν οραματιστή και έναν πραγματιστή παράλληλα.
Εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Ρόδος 29-12-2023
Δημήτρης Γάκης
π Βουλευτής Δωδεκανήσου

Δημήτρης Γάκης