Δήμος

Αντώνης Β. Καμπουράκης: “Το Ροδίτικο Ξενοδοχείο, αναγνωρίζεται σήμερα, απ’ όλους, σαν ο βασικός καταλύτης, για την ανάπτυξη, την απασχόληση, και τη συνοχή, της τοπικής κοινωνίας μας”

Χαιρετισμός του Δημάρχου Αντώνη Β. Καμπουράκη στην παρουσίαση της επετειακής – ιστορικής έκδοσης της ΕΞΡ με τίτλο «Χτίζοντας ένα Θαύμα»

«Τα θαύματα ΔΕΝ γίνονται τυχαία. Γίνονται, όταν πιστεύουμε στις δυνατότητές μας, όταν παραμερίζουμε αυτά που μας χωρίζουν, και όταν μας ενώνει όλους, η αγάπη για τη Ρόδο. Αυτή είναι η Σκυτάλη που πήραμε, αυτό είναι το καθήκον, τής δικής μας γενιάς», τόνισε ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Β. Καμπουράκης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση της παρουσίασης της επετειακής – ιστορικής έκδοσης της ΕΞΡ με τίτλο «Χτίζοντας ένα Θαύμα».

Ο κ. Καμπουράκης έκανε λόγο για μία πρωτοβουλία με υψηλό συμβολισμό και ουσία, υπογραμμίζοντας ότι «η σκυτάλη περνάει, από τη μια γενιά στην άλλη, από το ένα πρόσωπο, στο επόμενο. Αυτό που μένει, κι έχει την πραγματική σημασία, είναι η μεγάλη, συλλογική διαδρομή, που κάνουμε μέσα στο χρόνο, και το αποτύπωμα που αφήνουμε, σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, τη Ρόδο μας».

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Επίτροπε Δημήτρη Αβραμόπουλε,

Αξιότιμε Πρόεδρε της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλη Μαρκόπουλε,

Αγαπητό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΞΡ, Φίλες & Φίλοι, Κυρίες & Κύριοι,

 

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να Καλωσορίσω, έναν καλό, και πιστό φίλο της Ρόδου μας, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Να τον ευχαριστήσω κι εγώ, από καρδιάς, που για άλλη μια φορά, μας τιμά με την παρουσία του, και είναι Πάντα, δίπλα μας. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ΔΕΝ είναι μόνο, μια ηγετική πολιτική προσωπικότητα, που υπηρέτησε, σε καίριες θέσεις Πολιτικής Ευθύνης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ταυτόχρονα, και ο Σύγχρονος Πολιτικός, που άνοιξε τους ορίζοντες, στην πολιτική προσέγγιση του Τουρισμού.

Είδε Μπροστά, είδε μακριά, είδε την υπεραξία του Τουρισμού για την οικονομία, την κοινωνία, και τη διεθνή εικόνα της χώρας. Και η εξέλιξη των πραγμάτων, τον δικαίωσε απόλυτα! ειδικά κατά την τελευταία δεκαπενταετία, των Κρίσεων, & των Προκλήσεων.

Ο καθένας μπορεί να σκεφτεί, σε πόσο δεινή θέση, θα ήταν η χώρα, εάν Δεν είχε, έναν σταθερό πυλώνα, όπως ο Τουρισμός. Για να ακουμπήσει, και να υπερβεί μεγάλες αντιξοότητες, από τη δημοσιονομική κρίση, της δεκαετίας του 2010, μέχρι τις σημερινές προκλήσεις, που ζούμε, σε σχέση με την ενέργεια, και το παγκόσμιο κύμα πληθωρισμού.

Τα συγχαρητήριά μου λοιπόν, προς την ΕΞΡ, είναι Τριπλά. Για την υπέροχη αυτή έκδοση, που μας χαρίζει, για την αποψινή ξεχωριστή εκδήλωση, και για το εξαιρετικό πάνελ, των ομιλητών.

 

Φίλες & Φίλοι,

Πολλές φορές “Κολλάμε”, μέσα στην καθημερινότητα. Στις υποχρεώσεις, στις ευθύνες, στα τρεξίματα της κάθε μέρας. Και Χάνουμε, την ιστορική διάσταση, των Πράξεών μας.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται, και η μεγάλη σημασία πρωτοβουλιών, όπως αυτής, της επετειακής–ιστορικής έκδοσης, με τον τίτλο «Χτίζοντας ένα θαύμα». Είναι από τις πρωτοβουλίες, με υψηλό συμβολισμό, αλλά και ουσία, που μας βγάζουν, από τη τρέχουσα διαχείριση της καθημερινότητας, ώστε να δούμε, και να αποτιμήσουμε, τη “Μεγάλη Εικόνα”. Και αυτό είναι τελικά που Μετράει, Πάνω απ’ Όλα. Διότι όλοι κάνουμε τον κύκλο μας. Η σκυτάλη περνάει, από τη μια γενιά στην άλλη, από το ένα πρόσωπο, στο επόμενο. Αυτό που μένει, κι έχει την πραγματική σημασία, είναι η μεγάλη, συλλογική διαδρομή, που κάνουμε μέσα στο χρόνο, και το αποτύπωμα που αφήνουμε, σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, τη Ρόδο μας.

Είναι λοιπόν για μένα, μεγάλη χαρά, και μεγάλη τιμή, ότι στη διάρκεια της Δημαρχιακής Θητείας μου, έχω την ευκαιρία, να χαιρετίσω αυτό το εκδοτικό, και ιστορικό ορόσημο, που γίνεται αφορμή, για να βγούμε, έστω και για λίγο, από τις καθημερινές μας ευθύνες, και υποχρεώσεις, και να εστιάσουμε την προσοχή μας, σε αυτή τη μεγάλη διαδρομή, που διένυσε ο Ροδιακός Τουρισμός. Διαδρομή Εξέλιξης, διαδρομή Προόδου!

Διαδρομή Προσφοράς!

Αναλογιστείτε, από που ξεκίνησε ο Ροδίτης ξενοδόχος… Εποχές, που τον αποκαλούσαν απαξιωτικά “Πανδοχέα”, και “Κάπελα”, κι αργότερα, ο φόβος όλος, ήταν τάχα, μήπως μετατραπούμε σε “Χώρα Γκαρσονιών”. Την ίδια ώρα, που το ξενοδοχείο αντιμετωπιζόταν σαν «παχιά αγελάδα, για άρμεγμα». Κι από κοντά, διάφορες αφελείς προσεγγίσεις, περί «μονοκαλλιέργειας», και πειραματισμοί, που δεν απέδωσαν τίποτα.

Όμως τελικά, είναι η ίδια η ζωή, που δίνει τις σωστές απαντήσεις. Το Ροδίτικο Ξενοδοχείο, αναγνωρίζεται σήμερα, απ’ όλους, σαν ο βασικός καταλύτης, για την ανάπτυξη, την απασχόληση, και τη συνοχή, της τοπικής κοινωνίας μας. Αναγνωρίζεται, η τεράστια υπεραξία, που έδωσε στο νησί μας, και στους ανθρώπους του.

Αυτό, δεν έγινε τυχαία. Έγινε με το όραμα, την τόλμη και τη δύναμη του Ξενοδόχου, και έχει πίσω, μια ιστορία, η οποία βρίσκεται, καταγεγραμμένη πλέον, σε αυτή την Πολύτιμη Έκδοση. Ιστορία, που γίνεται έτσι, συλλογικό κτήμα, και αξίζει, να είναι περήφανος γι’ αυτήν, κάθε ξενοδόχος της Ρόδου, αλλά και κάθε Ροδίτης, που αγαπάει τον τόπο του.

Αυτήν την ιστορία, τιμάμε Σήμερα. Τους σπουδαίους ανθρώπους, που υπήρξαν Πρωτοπόροι, Σκαπανείς, και Πιονέροι. Αυτούς, που στις δυσκολίες, είδαν Ευκαιρίες. Αυτούς, που αντί να μιλούν για Προβλήματα, έδρασαν για Λύσεις. Όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, κάτω από αντίξοες συνθήκες, που Τόλμησαν, που Ρίσκαραν, που Επένδυσαν, που Άνοιξαν νέους δρόμους, κόντρα σε Προκαταλήψεις, και Στερεότυπα.

Η απόδοση τιμής, στα πρόσωπά τους, μέσα από αυτή την έκδοση, δεν είναι απλά μια τυπική αναγνώριση. Είναι ουσιαστικά, η αποτύπωση της μεθοδολογίας, για το Πως να χτίσεις, ένα θαύμα.

Και το μήνυμα που βγαίνει, είναι πολύ συγκεκριμένο: Ο τουρισμός είναι, η οικονομία μας. Είναι το δέντρο, που δίνει καρπούς ευημερίας, στο νησί μας, ευκαιρίες απασχόλησης και καριέρας, τζίρους, για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά, της Ροδίτικης Οικονομίας.

Είναι Ιστορία, Κληρονομιά, και πολύτιμη Παρακαταθήκη για τον τόπο μας. Είναι Αυτοπεποίθηση και Υπερηφάνεια. Για να κινηθούμε μπροστά. Για νέες Κατακτήσεις, εξέλιξης, και προόδου.

Επιπλέον, η Φιλοξενία, προωθεί τις Αξίες της Κοινωνίας, που θέλουμε να ζούμε. Μιας Κοινωνίας ανοιχτής, με σεβασμό, με ανεκτικότητα, με κατανόηση. Πάνω από στερεότυπα, και προκαταλήψεις.

Με φιλότιμη επιχειρηματικότητα, καθημερινή ευγένεια, και πρόσχαρη εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας.

Αυτή είναι η μοναδικότητα της Ροδίτικης Φιλοξενίας, που έκανε το θαύμα, κι ανέδειξε τη Ρόδο μας, σε κορυφαίο, παγκόσμιο Τουριστικό Προορισμό.

Η Φιλοξενία είναι Ρόδος. Γι’ αυτό πρέπει να ποτίζουμε, όλοι μαζί, το δέντρο της φιλοξενίας, και να μην το ροκανίζουμε.

Κι αυτό, αποδείχθηκε, μέσα στην τελευταία δύσκολη τριετία. Η συνεργασία, και η συστράτευση, μέσα στις πρωτοφανείς προκλήσεις του 2020, και του 2021, έφεραν την Τεράστια Επιτυχία, του 2022. Που η Ρόδος, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, και επισκεπτών, και τουριστικών εσόδων.

Τα θαύματα ΔΕΝ γίνονται τυχαία. Γίνονται, όταν πιστεύουμε στις δυνατότητές μας, όταν παραμερίζουμε αυτά που μας χωρίζουν, και όταν μας ενώνει όλους, η αγάπη για τη Ρόδο. Αυτή είναι η Σκυτάλη που πήραμε, αυτό είναι το καθήκον, τής δικής μας γενιάς.

Ξέρετε…, αυτή η εκδήλωση, είναι συναισθηματικά φορτισμένη, για μένα. Υπηρέτησα για πολλά χρόνια, την ΕΞΡ. Και επιπλέον σκέφτομαι, πως σε μια εκδήλωση, σαν την αποψινή, στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, θα καθόταν ο πατέρας μου.

Όμως, αυτός είναι ο νόμος της εξέλιξης, που διέπει τα πάντα, στη ζωή. Γι’ αυτό, και πάνω από πρόσωπα, πάνω από αξιώματα, σημασία έχουν οι αξίες. Και η πιο σπουδαία αξία, είναι να ενώνουμε, τα χέρια. Έτσι πετύχαμε, όσα πετύχαμε, στο παρελθόν, έτσι κερδίζουμε το σήμερα, και έτσι οφείλουμε, να συνεχίσουμε.

Πάνω απ’ όλους, και απ’ όλα, είναι η Ρόδος. Και απόψε, που απ’ αυτό το βήμα, δεν μιλάω σαν ξενοδόχος, αλλά ως Δήμαρχος της Ρόδου, θέλω να τονίσω, με έμφαση, πως το κοινό συμφέρον, της πόλης, το κοινό καλό, του νησιού μας, είναι την ίδια στιγμή, και το καλύτερο που μπορούμε, και πρέπει να κάνουμε, για τον ροδιακό τουρισμό, από τον οποίο πραγματικά, ζει και αναπνέει, το νησί μας.

Γι’ αυτό, και ως Δημοτική Αρχή, από την ανάληψη των καθηκόντων μας, μέχρι σήμερα, κάνουμε σταθερά βήματα, σε μια στοχευμένη πορεία, προς μια πράσινη, έξυπνη, λαμπερή Ρόδο. Και το κάνουμε, σε πολλά επίπεδα. Από τη δυναμική προώθηση της ηλεκτροκίνησης, μέχρι τη διαχείριση, την ανακύκλωση, και την ενεργειακή αξιοποίηση, των απορριμμάτων. Από την επένδυση, στις νέες πράσινες τεχνολογίες, μέχρι την οργάνωση της πολιτικής προστασίας, με διαρκή μέριμνα, για τον δασικό, και θαλάσσιο, πλούτο μας.

Για να συνεχιστεί, η μεγάλη προσφορά του τουρισμού, στο νησί μας, και τους ανθρώπους του, πρέπει να κάνουμε γρήγορα και τολμηρά βήματα, για να ανταποκριθούμε στις παγκόσμιες τάσεις, για ένα βιώσιμο τουρισμό, καθώς στα χρόνια που έρχονται, το οικολογικό αποτύπωμα, θα είναι, όλο και πιο καθοριστικό κριτήριο, για την προσέλκυση επισκεπτών.

Οι προσπάθειες που κάνουμε, όλο αυτό το διάστημα, αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται. Όπως αποδεικνύει η ένταξη του Δήμου Ρόδου, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού, Global Sustainable Tourism Council (GSTC).

Όπως αποδεικνύει επίσης, η συνένωση δυνάμεων, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και τον Όμιλο TUI, για να αναπτύξουμε μαζί, καλές πρακτικές, που θα αναδεικνύουν τη Ρόδο, στον πρώτο βιώσιμο τουριστικό προορισμό, παγκοσμίως.

Όπως και το γεγονός, της τελικής έγκρισης, της Προγραμματικής Σύμβασης, με το Υπουργείο Πολιτισμού, για τη βιώσιμη διαχείριση της Μεσαιωνικής Πόλης, κατά τρόπο, που θα συνιστά πρότυπο, όχι μόνο σε Εθνικό, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Μαζί ασφαλώς, με άλλες πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας, όπως η Νέα Αγορά, αλλά και η Αναγέννηση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, καθώς ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο μέρος, της βιώσιμης φιλοξενίας. Και δεν σταματάμε: Συνεχίζουμε με δράσεις, που αλλάζουν τα δεδομένα, και την εικόνα της Ρόδου, όπως η σχεδιαζόμενη ανάπλαση τμήματος, του παραλιακού μετώπου.

Προφανώς ΔΕΝ υπάρχουν, ούτε μαγικά ραβδιά, ούτε μαγικά κουμπιά, που τα πατάς, κι όλα γίνονται. Κάθε δράση, κάθε έργο, απαιτεί τεκμηρίωση, μελέτη, διασφάλιση πόρων, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθημερινή δουλειά, διαρκή συνεργασία, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και πάνω απ’ όλα, συνεχή μάχη, με τις γνωστές παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου, από την γραφειοκρατία, μέχρι τη γάγγραινα των ενστάσεων.

Όμως, όταν πάνω απ’ όλα, όπως είπα, είναι η Ρόδος μας, τίποτα δεν μας σταματά, από το να φτάσουμε, στο αποτέλεσμα που θέλουμε, για το νησί μας. Αναβάθμιση της καθημερινότητας των Ροδιτών, σημαίνει ταυτόχρονα, και εμπλουτισμός, της εμπειρίας των επισκεπτών. Είναι μονόδρομος, και θα τον πάμε, μέχρι Τέλους.

Διότι, αν είναι μια φορά δύσκολο, το να φτάσεις στην κορυφή, είναι δέκα φορές πιο δύσκολο, το να παραμείνεις σε αυτή.

Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη, που ακουμπάει στους δικούς μας ώμους, και έχουμε πλήρη, συναίσθησή της. Καμία υποχώρηση, καμία αδράνεια, κανένα πισωγύρισμα.

Μόνο μπροστά, μόνο δουλειά, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα, που θα μας κάνει όλους, Υπερήφανους. Η Ρόδος, να γίνει το παράδειγμα, το πρότυπο, για το τι σημαίνει βιώσιμος τουρισμός, μέσα σε ένα Καινούργιο Κόσμο.

Και θα το καταφέρουμε. Γιατί πάντα τα καταφέρνουμε, εμείς οι Ροδίτες.

Το αποδεικνύει περίτρανα, η Έκδοση, που παρουσιάζεται απόψε. Ξέρουμε να ξεπερνάμε κάθε φορά, τον εαυτό μας, και να κάνουμε Θαύματα.

 

Σας ευχαριστώ, για την προσοχή σας».