Εντυπωσίασε η Πειραματική Χορωδία Δήμου Ρόδου στη Λισαβόνα
Δωδεκάνησα Εκδηλώσεις Ρόδος

Εντυπωσίασε η Πειραματική Χορωδία Δήμου Ρόδου στη Λισαβόνα

Εξαιρετική ήταν για μια ακόμη φορά η Πειραματική Χορωδία Δήμου Ρόδου, αυτή τη φορά κατά τη συμμετοχή της στο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Λισαβόνας. Ένα φεστιβάλ που έχει ως «μότο»: “singing together brings nations together”.

Η Πειραματική Χορωδία Δήμου Ρόδου, στις τρεις συμμετοχές που πραγματοποίησε σ’ αυτό το φεστιβάλ, τραγουδώντας μαζί με άλλες 21 χορωδίες από 17 εθνότητες, προέβαλε τον μουσικό πολιτισμό της Ρόδου, της Δωδεκανήσου και γενικότερα της χώρας μας.

Κι αυτό γιατί η Πειραματική Χορωδία Δήμου Ρόδου, είχε στο ρεπερτόριο της  και τραγούδησε υποδειγματικά, συνθέσεις, σε έντεχνες επεξεργασίες, των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιώργου Κουρουπού, καθώς και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, με έμφαση στο Ροδίτικο και το ευρύτερο Δωδεκανησιακό μουσικό στοιχείο.

Αυτά που χαρακτήρισαν την Πειραματική Χορωδία Δήμου Ρόδου, στοιχεία που επισημάνθηκαν από ειδικούς ακροατές, μέλη της κριτικής επιτροπής και χορωδούς άλλων μουσικών ομάδων, ήταν η «ενέργεια», η ρυθμικότητα ,η μελωδικότητα και γενικότερα η ζωντάνια με την οποία τα στελέχη, ανταποκρίθηκαν σε κάθε μουσικό έργο ξεχωριστά.           

Την  χορωδία διηύθυνε ο Γιώργος Σακελλαρίδης.

Πιάνο έπαιξε ο Λεωνίδας Σακελλαρίδης, του οποίου η επεξεργασία στο «Μελαχρινό», «έκλεψε την παράσταση!»

Η Ευαγγελία Λεγάκη έπαιξε ακορντεόν στις εμφανίσεις σε εξωτερικούς χώρους.

Αναλυτικότερα:

  • Η Πειραματική Χορωδία Δήμου Ρόδου, την πρώτη μέρα του διεθνούς χορωδιακού φεστιβάλ Λισαβόνας, (11/11/22), έλαβε μέρος στην εναρκτήρια συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο – κόσμημα (1.500 θέσεων), του Πανεπιστημίου “Aula Magna”, της Λισαβόνας.
  • Στις 12/11/22, δεύτερη μέρα – το πρωί, μοιράστηκε μαζί με άλλες χορωδίες, την ιδιαίτερη εμπειρία να τραγουδά κανείς στους πολύ όμορφους χώρους του εθνικού μουσείου της Πορτογαλίας, «Azulejo”. Την ίδια μέρα το απόγευμα, τα μέλη της Πειραματικής Χορωδίας Δήμου Ρόδου, παρακολούθησαν το εργαστήρι, «Κοράλ από την Πορτογαλία», με στόχο την μουσική και πολιτιστική  τους επιμόρφωση. Δίδαξε ο διαπρεπής Πορτογάλος μαέστρος, Pedro Teixeira.
  • Στις 13/11/22, τρίτη και τελευταία μέρα του διεθνούς χορωδιακού φεστιβάλ on stage in Lisbon, η Πειραματική Χορωδία Δήμου Ρόδου, καταχειροκροτήθηκε και πάλι κατά την συμμετοχή της, στο πανεπιστημιακό θέατρο “Aula magna”. To βράδυ της ίδιας μέρας, η αποστολή της Χορωδίας, έλαβε μέρος στο αποχαιρετιστήριο δείπνο, «ανταλλάσοντας» τραγούδια με όλες τις άλλες χορωδίες του φεστιβάλ, μέσα σε κλίμα φιλίας και συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων.
  • Στις 14/11/22, ημέρα Δευτέρα, η Χορωδία επισκέφθηκε την ιστορική περιοχή Sintra, η οποία βρίσκεται στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι το διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Λισαβόνας, οργανώνεται από τον διεθνή πολιτιστικό – χορωδιακό οργανισμό, Intercultur, έναν οργανισμό που με μεγάλη επιτυχία στέκεται τα τελευταία χρόνια στο πλευρό των χορωδιών όλου του κόσμου, δίνοντας τους ευκαιρίες επικοινωνίας, ανταλλαγής και φιλίας.

Τα μέλη και ο διευθυντής της Πειραματικής Χορωδίας Δήμου Ρόδου Γιώργος Σακελλαρίδης, ευχαριστούν θερμά τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, για την αμέριστη – πολύπλευρη συμπαράσταση του και την καταλυτική οικονομική συμβολή του, στην πραγματοποίηση του καλλιτεχνικού ταξιδιού στην Πορτογαλία.

Επιπροσθέτως, ευχαριστίες  αποτείνουν τα μέλη και ο διευθυντής της Πειραματικής Χορωδίας Δήμου Ρόδου , στον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, για το θερμό ενδιαφέρον, την αγάπη και την συνεχή υποστήριξη που εμπράκτως δείχνει, σε κάθε δραστηριότητα  τους.

Ευχαριστίες απευθύνουν επίσης  και προς τους χορηγούς τους: «Yachting Club Cafe» και «Φάρμα Ρόδου».