Ξεκινούν αύριο στη Ρόδο οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Περιφέρεια

Ξεκινούν αύριο στη Ρόδο οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Για πρώτη φορά, κοινή συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ και Επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής, σήμερα το βράδυ, στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Το νησί της Ρόδου φιλοξενεί φέτος το υβριδικό Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που θα διεξαχθεί το διήμερο 24 και 25 Νοεμβρίου, με θέμα “Περιφερειακή διακυβέρνηση-Χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας” και με στόχο να αναδείξει τον ρόλο και την συμβολή των 13 Περιφερειών στην διαμόρφωση της Ελλάδας του μέλλοντος και στην απάντηση των προκλήσεων και των αλλαγών που υπαγορεύουν οι νέες συνθήκες.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη, και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Rodos Palace», με την συμμετοχή περισσοτέρων των 150 συνέδρων, με σημαντική εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεδομένου του γεγονότος ότι το φετινό συνέδριο της ΕΝΠΕ συμπίπτει με την έναρξη υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.
Παράλληλα, είναι το τελευταίο που πραγματοποιείται πριν από τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης τον Οκτώβριο του 2023, κατά συνέπεια και το τελευταίο με την σημερινή σύνθεση.
Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, στην αίθουσα εθιμοτυπίας, στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ θα συμμετέχει και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αντικείμενο της οποίας είναι η παρακολούθηση και ενημέρωση της Βουλής για τη λειτουργία των περιφερειακών οργάνων και ιδίως για ζητήματα σχεδιασμού και εφαρμογής της πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης.
Το συνέδριο θα ανοίξει το μεσημέρι της Πέμπτης, με την εναρκτήρια ομιλία του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος και θα προεδρεύσει των εργασιών και θα ακολουθήσει ο Δήμαρχος Ρόδου και Προέδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης.
Εκ μέρους της κυβέρνησης θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με κεντρική ομιλία και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Μάνος Κόνσολας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, Βέτα Πανουτσάκου, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ ΑΕ, Δημήτρης Μαραβέλιας καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.
Η κεντρική εισήγηση θα γίνει από τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
Το απόγευμα της πρώτη μέρας του συνεδρίου θα αναπτυχθεί η 1η Θεματική Ενότητα «Η μετάβαση των Περιφερειών στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση”, με την συμμετοχή στο πάνελ του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη (διαδικτυακά), του Υφυπουργού Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου, Θεόδωρου Λιβάνη, καθώς και της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Έρευνα και την Καινοτομία, Mariya Gabriel (μαγνητοσκοπημένο βίντεο).
Την Παρασκευή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα αναπτυχθούν δύο ακόμη θεματικές.
Η πρώτη, «Οι Περιφέρειες δίπλα στους Πολίτες – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη» με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη (διαδικτυακά) και η δεύτερη «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Χρηματοδοτικά εργαλεία», όπου θα συμμετάσχουν ο Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (διαδικτυακά), ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης (διαδικτυακά), ο Δημήτρης Σκάλκος, ΓΓ Δημοσίων Εσόδων και ΕΣΠΑ και η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira (μαγνητοσκοπημένο βίντεο).
Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Παρασκευής με τοποθετήσεις συνέδρων και τα συμπεράσματα του συνεδρίου.
Επισυνάπτεται το πλήρες πρόγραμμα
Συνημμένα Αρχεία: