470 εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν μέσα στο 2022 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα
Περιφέρεια Ρόδος

Ταξίδι στην πολιτιστική παράδοση και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων

470 εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν μέσα στο 2022 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει τον πολιτισμό, προωθεί κάθε μορφή τέχνης, αναδεικνύει την πολιτιστική παράδοση των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Όπως έχει πει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος«Στον Πολιτισμό, επενδύουμε με την αγάπη που αξίζει σε έναν τόπο, που θα μπορούσε να ζει και με μόνο όπλο το πολιτιστικό του απόθεμα». Μέσα από ένα μωσαϊκό δράσεων προσφέρονται άφθονες επιλογές ψυχαγωγίας στους επισκέπτες και τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. 470 εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν μέσα στο 2022 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Η 7η τέχνη δίνει κάθε καλοκαίρι το «παρών» στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέσα από πληθώρα κινηματογραφικών φεστιβάλ. Το Athens Open Air Film Festival έδρασε φέτος για πρώτη φορά και εκτός Αθήνας ταξιδεύοντας στη Σέριφο για τρεις κινηματογραφικές βραδιές.

Γιώργος Χατζημάρκος«Στον Πολιτισμό, επενδύουμε με την αγάπη που αξίζει σε έναν τόπο, που θα μπορούσε να ζει και με μόνο όπλο το πολιτιστικό του απόθεμα»

Ταινίες από όλο τον κόσμο προβλήθηκαν σε διάφορα σημεία της Κιμώλου κατά τη διάρκεια του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου. Στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου πραγματοποιήθηκε για 7η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου «Πέρα από τα σύνορα», στο οποίο το ντοκιμαντέρ διασταυρώνεται με την ιστορία και τον πολιτισμό, προβλήθηκαν 38 συνολικά ταινίες ντοκιμαντέρ από 9 χώρες.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Πολιτισμός
© Myrto Tzima

10 χρόνια παρουσίας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων συμπλήρωσε τον Ιούλιο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου. Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του φεστιβάλ που είχε ως θέμα του τον «Τόπο» περιλάμβανε προβολές ταινιών, οπτικοακουστικές performances, εκπαιδευτικά εργαστήρια, εγκαταστάσεις κινούμενης εικόνας και ένα οπτικοακουστικό project.

Επετειακό χαρακτήρα είχε επίσης το Διεθνές Φεστιβάλ animation Animasyros που επέστρεψε για 15η χρονιά στη Σύρο. Με την κύρια θεματική του Φεστιβάλ να εστιάζει στις Βαλτικές Χώρες παρουσιάστηκε το ειδικό αφιέρωμα ”The Baltic Animation Way”, στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκαν ταινίες από τις χώρες αυτές για ενήλικες αλλά και για όλη την οικογένεια. Οι προβολείς στράφηκαν και στο νορβηγικό και ουκρανικό animation, ενώ το πρόγραμμα συμπλήρωσαν εκπαιδευτικά προγράμματα και η «Αγορά», που έφερε κοντά διεθνείς επαγγελματίες του κλάδου με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας του animation.

Πολιτισμός Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Με μελωδίες πλημμυρίζουν τα νησιά του Αιγαίου. Το Tinos World Music Festival που μέχρι σήμερα έχει υποδεχτεί πάνω από 100 Έλληνες και ξένους μουσικούς επέστρεψε το πρώτο τριήμερο του Ιουλίου στην Τήνο εγκαινιάζοντας τον τριετή κύκλο μουσικής δημιουργίας «Μετασχηματισμοί» με στόχο τη διερεύνηση της σχέσης του λαϊκού τραγουδιού με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Το Syros Jazz Festival έφερε για 10η χρονιά τη τζαζ μουσική στη Σύρο. Βραδιές τζαζ πρόσφερε και το 4ο Rhodes & South Aegean International Jazz Festival μέσα από συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Παλάτι των Ιπποτών και το Αρχαίο Ωδείο της Ρόδου.

Το Φεστιβάλ «Μουσικώς», που ιδρύθηκε πριν από έξι χρόνια και η Κρατική Ορχήστρα ταξίδεψαν και αυτό το καλοκαίρι στη Ρόδο, την Κω, την Κάρπαθο, τη Νίσυρο, την Κάσο και τη Χάλκη για την πραγματοποίηση 9 συναυλιών με ένα ρεπερτόριο που κινήθηκε από την κλασική έως την κινηματογραφική μουσική. Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου γιόρτασε τον Σεπτέμβριο τα 20 του χρόνια με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης, ενώ στη Λέρο επέστρεψε για 7η χρονιά το Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής Δωδεκανήσου με θέμα «Οι μουσικές του γλεντιού στα Δωδεκάνησα».

Ένα ακόμη μουσικό φεστιβάλ υποδέχτηκε και φέτος η Σύρος. Στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ, καλλιτέχνες από την Τσεχία, τη Μάλτα και την Πολωνία έδωσαν ραντεβού με το κοινό στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο για να ρίξουν φως στη σύνδεση της μουσικής τέχνης του εκκλησιαστικού οργάνου με συγγενείς πολιτισμούς.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πολιτισμός

Από την πολιτιστική ατζέντα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν λείπουν οι χορευτικές εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Συριανοπατώ που φιλοξενείται στη Σύρο προσφέρει εδώ και τέσσερα χρόνια ένα τετραήμερο γεμάτο χορό και λοιπές πολιτιστικές δράσεις με πρωταγωνιστές χορευτικές ομάδες παιδιών και εφήβων αλλά και ενηλίκων, ενώ το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών που πραγματοποιείται στο ίδιο νησί λειτουργεί από το 2013 ως πεδίο συνάντησης δημιουργών σύγχρονων ομάδων χορού, θεάτρου και παραστατικών τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πολυθεματικό Ios Festival, αφού συστήθηκε στο κοινό για πρώτη φορά πέρυσι επέστρεψε τον Αύγουστο με ένα πρόγραμμα γεμάτο μουσική, εικαστικά, θέατρο, χορό και performances. Τον Ιούλιο Έλληνες αφηγητές, επιστήμονες και ερευνητές συναντήθηκαν στην Κέα για να συνομιλήσουν για το παραμύθι και την αφήγηση με αφορμή την 20ή επέτειο της Γιορτής Παραμυθιών. Την τελευταία μέρα του Ιουλίου ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου παρουσίασε την ομαδική έκθεση «Ιστορίες Νερού» και προσκάλεσε το κοινό σε μία περιπατητική σε δέκα πηγές χωριών της Τήνου.

Βασική επιδίωξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η διαφύλαξη μέσω των δράσεων που στηρίζει της πολιτιστικής παράδοσης των νησιών. Το 15ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου, 500 χρόνια μετά την αποχώρηση των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη από τη Ρόδο και την παράδοση του νησιού στους Οθωμανούς, επιχείρησε να κάνει ευρύτερα γνωστή αυτή τη σελίδα της ιστορίας, να αναδείξει την πολιτιστική μετάβαση της τοπικής κοινωνίας και να παρουσιάσει την πολιτιστική παράδοση της περιοχής, όπως διαμορφώθηκε από το ιστορικό αυτό γεγονός.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πολιτισμός

Από το 2019 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Γαλλία φιλοξενούνται με την στήριξη της Περιφέρειας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στο Κατάλυμα της Γαλλίας. Στόχος της δίμηνης καλλιτεχνικής διαμονής είναι η αναβίωση της κεραμικής τέχνης στην περιοχή και η ενδυνάμωση των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων. Το Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής, από την άλλη, που διεξάγεται εδώ και τρία χρόνια στην Τήνο τιμά την τέχνη αυτή που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής παράδοσης του νησιού. Tέσσερις καλλιτέχνες κλήθηκαν να δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης πρωτότυπα έργα με θέμα το περιβάλλον, ενώ το κοινό είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει μαζί τους και να γνωρίσει από κοντά την τέχνη της γλυπτικής και του μαρμάρου.

«Διαδρομές στη Μάρπησσα» διοργανώνει για 12 συνεχείς χρονιές μία ομάδα εθελοντών. Πρόκειται για ένα τριήμερο βιωματικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στον παραδοσιακό οικισμό της Πάρου και επιδιώκει να αναδείξει μέσα από τη διεξαγωγή εργαστήριων την παράδοση και την πολιτιστική φυσιογνωμία του χωριού. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν εικαστικές, εκθέσεις, προβολές ταινιών, συναυλίες και ένα κυκλαδίτικο νησιωτικό γλέντι.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πολιτισμός

Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια επενδύει και στην εξωστρέφεια. Κάπως έτσι ιδρύθηκε το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Πολυφωνίας που διεξάγεται στο νησί των Ιπποτών εδώ μια τέσσερα χρόνια λειτουργώντας ως πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στο Παρίσι και τη Ρόδο και στοχεύοντας στην προβολή της Ελληνικής μουσικής κληρονομιάς αλλά και την ανταλλαγή Ευρωπαίων καλλιτεχνών.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Πολιτισμός
©Christophe Fillieule
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Πολιτισμός
©Christophe Fillieule

Μέλημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επίσης να εντάσσει στον πολιτιστικό της χάρτη και τα μικρά νησιά. Ένα από αυτά είναι το Καστελλόριζο, όπου γεννήθηκε πέρα από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» και το Φεστιβάλ Γρίφων που διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι. Μαθητές του ακριτικού νησιού και της Ρόδου λαμβάνουν μέρος σε βιωματικά εργαστήρια, επιστημονικές δράσεις, αγώνες γρίφων, εκπαιδευτικά προγράμματα που παντρεύουν την Τέχνη με την Επιστήμη και ξεναγήσεις στο Μουσείο Γρίφων Μεγίστης και εξοικειώνονται με τη πραγματική έννοια του γρίφου. Οι Λειψοί και το Αγαθονήσι των 185 κατοίκων, τίμησαν την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή φιλοξενώντας μία συναυλία και μία μουσική παράσταση αντίστοιχα.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Πολιτισμός

 Πηγή  elculture.gr          Κείμενο: ελc team