Ρόδος

Συνέδριο ΠΕΔ Ν. Αιγαίου: Νησιωτικότητα και άρση ανισοτήτων μεταξύ των νησιών

Με την ομιλία του προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη ξεκίνησαν οι εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Καμπουράκης μεταξύ άλλων επεσήμανε πως “Τίποτα μεγάλο και σημαντικό, δεν γίνεται, χωρίς όραμα. Όραμά μας, είναι κάθε Δήμος, να είναι ένα μικρό στρατηγείο, για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με ευαισθησία, με ορθές αξιολογήσεις, με ιεραρχήσεις, και προτεραιότητες, που οι ίδιοι οι δημότες προτάσσουν. Διότι, «όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος».

Μας εμπνέει λοιπόν, το όραμα του βιώσιμου νησιωτικού Δήμου, που είναι δίπλα στον δημότη. Που παρέχει ποιότητα ζωής, δημιουργεί ευκαιρίες, ενθαρρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, και το δημιουργικό πνεύμα. Που κρατάει, τη νέα γενιά, στον τόπο της. Που ενθαρρύνει τις κοινωνικές επαφές, και τις δραστηριότητες έκφρασης, των πολιτών. Που διασώζει τις μνήμες, και αναδεικνύει, την τοπική ιστορία. Που εγγυάται την ασφάλεια, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό του, χώρο.
Σήμερα, αυτό το όραμα, για ανάπτυξη, πρόοδο και οφέλη ευημερίας, για όλους, περνάει μέσα από το δρόμο της βιωσιμότητας. Η βιωσιμότητα, δεν είναι πολυτέλεια. Η βιωσιμότητα, είναι αναγκαιότητα. Είναι όρος, της ύπαρξής μας, για το μέλλον, και εκεί θα πρέπει να επικεντρώσουμε, όλες μας, τις δυνάμεις. Τα καλά παραδείγματα, και οι καλές πρακτικές, που ήδη αναπτύσσονται στα νησιά μας, και κερδίζουν διεθνές ενδιαφέρον, και αναγνώριση, δείχνουν, πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι νησιώτες, ξέρουμε να βάζουμε ψηλά τον πήχη, και να τον ξεπερνάμε.

Η προσφορά των νησιών μας, είναι τεράστια, σε όλα τα επίπεδα, και θεωρούμε, ότι πρέπει η προσφορά μας αυτή, να ανταμειφθεί δίκαια, κι αναλογικά. Και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι, ούτε ηθικά σωστό, ούτε ορθολογικά συνεπές, να τιμωρούμαστε, επειδή πετυχαίνουμε. Όσο κατανοητή, κι αν είναι η υποστήριξη, της σύγκλισης περιοχών, που υστερούν αναπτυξιακά, άλλο τόσο, πρέπει να γίνει σαφές, πως οι πόροι στη δική μας περιοχή, φέρνουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, με τεράστια συμβολή, στην εθνική οικονομία, αλλά και στη θωράκιση των νησιών μας, έναντι υπαρκτών, ή δυνητικών απειλών, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

 

Η νησιωτικότητα και η εσωτερική άρση των ανισοτήτων στο επίκεντρο του Συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Με την ακλόνητη πεποίθηση, πως η Αυτοδιοίκηση, στο Νότιο Αιγαίο, Ξέρει, Μπορεί και Θέλει να βάζει, υψηλούς στόχους, και να τους πετυχαίνει. κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.

Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με την θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων και τομών για την στήριξη και ισχυροποίηση των Δήμων, σε όλα τα επίπεδα, επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της και Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο κ. Πέτσας, τόνισε, ότι αποτελεί τιμή και χαρά του, που εκπροσωπεί την Κυβέρνηση στο Συνέδριο, επισημαίνοντας την συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους Δημάρχους των μικρών νησιών, για το θέμα της νησιωτικότητας.

Στην ομιλία του ο κ. Πέτσας, αναφέρθηκε στην συνεργασία που υπάρχει με τους νησιωτικούς Δήμους και την σχέση εμπιστοσύνης που έχει «χτιστεί» μεταξύ της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Εσωτερικών με τους Δημάρχους των νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι, το 2022, ήταν ένα  έτος αναμόρφωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, των χρημάτων δηλαδή που έχει η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού, προκειμένου να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό της. «Μιλάμε για ρεαλιστικές –και όχι συμβολικές– αυξήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας:  «Σκοπός μας είναι, να άρουμε τυχόν δυσλειτουργίες, να βελτιώσουμε περαιτέρω σημεία τα οποία έχουν αποδειχτεί, ότι δουλεύουν, να διορθώσουμε σημεία ,τα οποία δεν δουλεύουν, προκειμένου να έχουμε μία πιο δίκαιη κατανομή και, ταυτόχρονα, να αυξήσουμε το ποσό για τους Κ.Α.Π., έτσι ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά να αντιστρέφεται η πορεία συρρίκνωσης των τελευταίων ετών».

Καταλήγοντας ο κ. Πέτσας, αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν οι Δήμοι στην διάθεσή τους, για την άντληση πόρων, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αναφερόμενος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 08 Οκτωβρίου του 2023, ο Πέτσας, επεσήμανε, πως η Κυβέρνηση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, στοχεύει στην εκλογή ισχυρών διοικήσεων στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Νίκος Χαρδαλιάς « Τα νησιά μας είναι ασφαλής κα οι ένοπλες δυνάμεις μας έτοιμες»

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των σχέσεων της χώρας μας με την γείτονα χώρα, από την προκλητική στάση της, τονίζοντας πως η Ελλάδα ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί το αυτονόητο. « Παραμένουμε σε πλήρη επαγρύπνηση, χωρίς κανέναν εφησυχασμό. Οι κάτοικοι των νησιών, δεν πρέπει να φοβούνται τίποτα. Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες και τα νησιά μας ασφαλής» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Βασίλης Κικίλιας « Σημαντικά επιτεύγματα κατάφερε η χώρα μας στον τουρισμό”

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, τόνισε τα επιτεύγματα της χώρας μας, την φετινή τουριστική περίοδο, λέγοντας πως και το 2023, με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, η αύξηση του τουριστικού ρεύματος, είναι δεδομένη. Γιώργος Χατζημάρκος «Η επιτυχία των νησιών μας, επιβάλλει την στήριξη τους και χρηματοδοτικά»

Στην αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τους Δήμους της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

«Είμαι πολύ περήφανος που υπηρέτησα όλο αυτό το διάστημα δίπλα σου, Πρόεδρε της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχε Ρόδου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με ρεκόρ στην υποστελέχωση και στην υποχρηματοδότηση στην Ελλάδα, η πιο κατακερματισμένη , «τρώει» μια κρίση παραπάνω από όσες «έφαγαν» άλλες Περιφέρειες της χώρας μας, κατάφερε σήμερα να φέρνει την μια καλή είδηση πίσω από την άλλη. Θετικές ειδήσεις όχι μόνο για τους κατοίκους της αλλά και για την χώρα. Σε μια εποχή που η χώρα τις έχει ανάγκη.

Το επίπεδο επιτυχίας των νησιών επιβάλει να ανοιχτεί αυτή η συζήτηση. Έχει εξαντληθεί η υπομονή όλων μας, τόνισε ο περιφερειάρχης. Πλέον θέλουμε μια πολύ πειστική απάντηση, γιατί είμαστε μόνιμα τελευταίοι στα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ η περιφέρεια μας και πληθυσμιακά είναι στην 9η. Δεν ξέρω ποια είναι τα κριτήρια πια, έφτασα και εγώ να έχω απορίες. 

Η σχέση μας με την κυβέρνηση είναι πατριωτική, όπως και η σχέση μας με τους Δήμους, ακόμα και με αυτούς που έχουν διαφορετικό πολιτικό χρώμα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζημάρκος, προσθέτοντας ωστόσο πως το επίπεδο επιτυχίας των νησιών επιβάλει να στηριχθούν και χρηματοδοτικά.

Χαιρετισμό στο ετήσιο Συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, απηύθυναν, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτης Κάρναβος, ο Βουλευτής Εύβοιας και Υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής & Συντονίστρια Νησιωτικής Πολιτικής του ΜΕΡΑ -25 Χρύσα –Αριάδνη Κουσέλα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο πρώην Υφυπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, οι Βουλευτές Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, ο πρώην Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Νίκος Συρμαλένιος.

Γραπτό χαιρετισμό στο Συνέδριο απέστειλαν οι Βουλευτές Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, Κατερίνα Μονογυιού, και ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός.

Να σημειωθεί, ότι χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης.

Οι επίσημες εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ξεκίνησαν με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας & Μήλου κ.κ. Δωρόθεο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *