Περιφέρεια

Στη Ρόδο 24 και 25 Νοεμβρίου το Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 24 και 25 Νοεμβρίου 2022, το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο Περιφερειάρχης, ο οποίος θα είναι και ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, είπε ότι θα συμμετάσχουν σε αυτό περισσότεροι από 150 σύνεδροι, ενώ σημαντική θα είναι η εκπροσώπηση της κυβέρνησης, με την παρουσία πολλών υπουργών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεδομένου του γεγονότος ότι το φετινό συνέδριο της ΕΝΠΕ συμπίπτει με την έναρξη υλοποίησης  του νέου ΕΣΠΑ και των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.

Οι θεματικές του συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ το βέβαιο είναι ότι θα υπάρχει ειδική θεματική για τη νησιωτικότητα.

Σε ότι αφορά το νέο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό  ότι η πανηγυρική έναρξη του Προγράμματος θα γίνει με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, στις 21 Οκτωβρίου 2022, στη Ρόδο.

Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι, μέχρι το τέλος του έτους να βγουν στον αέρα οι πρώτες προσκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου, για την ένταξη έργων και δράσεων στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2021 – 2027

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη

 

Στο Συνέδριο θα πάρουν μέρος και μέλη της Επιτροπής Περιφερειών της βουλής, αντικείμενο της οποίας είναι η παρακολούθηση και ενημέρωση της βουλής για τη λειτουργία των περιφερειακών οργάνων της πολιτείας και ιδίως για ζητήματα σχεδιασμού και εφαρμογής της πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης.

Πρόεδρος της επιτροπής που αριθμεί 30 μέλη είναι ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόσνολας με τον οποίο χθες το πρωί ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος είχε συνάντηση προκειμένου να οργανωθεί η συμμετοχή της επιτροπής στο Συνέδριο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο περιφερειάρχης δήλωσε τα εξής:

«Με τον κ. Κόνσολα είχαμε συνάντηση για να οργανώσουμε τη συμμετοχή και τη φυσική παρουσία της επιτροπής περιφερειών του ελληνικού κοινοβουλίου σε αυτό το Συνέδριο. Η επιτροπή αυτή πραγματεύεται ακριβώς ζητήματα που έχουν να κάνουν με την περιφερειακή ανάπτυξη και διοίκηση και όλα τα ζητήματα της ελληνικής περιφέρειας στο σύνολό της.

Είναι θεσμικά ορθό για πρώτη φορά να συμμετάσχει και με φυσική παρουσία και η Επιτροπή Περιφερειών της βουλής. Θα είναι μία εξαιρετική στιγμή αυτά τα δύο επίπεδα διοίκησης να συναντηθούν στα μεγάλα πολιτικά ραντεβού, να συζητήσουν μεταξύ τους και να κατανοήσει περισσότερο ο ένας τη δουλειά του άλλου.  Είναι μία συνεύρεση θεσμική, εξαιρετικά χρήσιμη για τη χώρα στο σύνολό της»