5ο Συνέδριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας
Δήμος

Χαιρετισμός του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη στο 5ο Συνέδριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας

 

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ρόδου, κ. Κύριλλε, Εκπρόσωπε της Αυτού Θεοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, και Πρόεδρε του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την Ποιμαντική Διακονία, στον Χώρο της Υγείας. Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Άγιοι Αρχιερείς,

Πρωτοπρεσβύτερε του Οικουμενικού Θρόνου, & Συντονιστά, του Πατριαρχικού Δικτύου, κ. Σταύρε Κοφινά

Σεβαστοί Πατέρες, Αξιότιμοι Άρχοντες της φιλόξενης νήσου της Ρόδου,

Αξιότιμοι Εκπρόσωποι του Ελληνικού Στρατού,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Αξιότιμοι Σύνεδροι,

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τη Ρόδο μας, η φιλοξενία του 05ου Συνεδρίου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, για την Ποιμαντική Διακονία, στον Χώρο της Υγείας. Μετά τη μεγάλη παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας, όλοι αντιλαμβανόμαστε, τη θεμελιώδη αξία, της σωματικής και ψυχικής υγείας. Και είναι πολύ σημαντικό, πως η Ορθοδοξία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, σκύβει με προσοχή, και φροντίδα, πάνω απ’ αυτό το θέμα, όπως βέβαια κάνει, και με όλα τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα.

Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή εμπειρία, έχουν αναδείξει τους Τοπικούς Φορείς, και ιδιαίτερα τους Δήμους, ως καθοριστικούς για την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, και την υγεία των κατοίκων. Η ανταπόκριση, σε αυτόν το δύσκολο ρόλο, βασίζεται στη συντονισμένη προσπάθεια, περισσοτέρων του ενός, παραγόντων. Τίποτα αληθινά μεγάλο, δεν μπορεί να είναι έργο ενός. Οι προκλήσεις της εποχής, προϋποθέτουν, και θα έλεγα ακόμη περισσότερο, επιβάλλουν την στενή, και αποτελεσματική συνεργασία, όλων μας.

Στο νησί μας, έχουμε την ευλογία, ενός πολύ μεγάλου, και σημαντικού φιλανθρωπικοί έργου, της Μητρόπολης Ρόδου. Και σε πολλές περιπτώσεις, ενώνονται οι δυνάμεις μας, με τις διαρκώς αναβαθμιζόμενες κοινωνικές δομές μας, ώστε να σταθούμε δίπλα, στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Αυτό το Χριστιανικό Ήθος, το έχουμε ανάγκη, όσο ποτέ, Σήμερα. Γι’ αυτό, και ο τίτλος του Συνεδρίου, είναι απόλυτα Εύστοχος: Φροντίζοντας για την ανθρωπότητα σήμερα, μεριμνούμε για την ανθρωπότητα, του αύριο. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς φροντίδα, χωρίς δέσμευση, και αφοσίωση, στην προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος, για όλους. Με ανθρωπιά, αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη.

Σε μια εποχή, μεγάλων διασταυρούμενων κρίσεων, η φροντίδα για το σήμερα, και η μέριμνα για το αύριο, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, των προτεραιοτήτων μας. Με σχέδιο, με δράσεις, με πόρους, αλλά πάνω απ’ όλα, με αγάπη για τον πλησίον μας. Αυτή είναι η πεμπτουσία, της δικής μας πίστης, της δικής μας Ορθόδοξης Παράδοσης, και είναι χρέος μας, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ο καθένας από το δικό του πόστο ευθύνης, αλλά και όλοι μαζί, συλλογικά, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Να κρατήσουμε το χέρι, σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά και να βοηθήσουμε, στην προαγωγή της υγείας, του γενικού πληθυσμού.

Στο Δήμο Ρόδου, είμαστε περήφανοι, για τη συμβολή μας, στη διαχείριση της πανδημίας. Η υγειονομική αξιοπιστία της Ρόδου, και το 2020, και το 2021, και η πολύ καλή συνεργασία, μεταξύ όλων των κρίκων της τοπικής αλυσίδας, αποτέλεσαν το θεμέλιο, για την επιτυχία, της Εφετινής Σεζόν. Είναι πολύ σημαντικό, που τα καταφέραμε, και για μας τους ίδιους, αλλά και για τη δυνατότητα που δώσαμε στη Ρόδο, να κατακτήσει νέες κορυφές, στον τουρισμό, να ενδυναμώσει την οικονομία της, και να ενισχύσει, την κοινωνική συνοχή της.

Αλλά η ευθύνη μας, δεν εξαντλείται μόνον, στις έκτακτες καταστάσεις. Καθήκον και υποχρέωση, της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ορίζεται από το θεσμικό της ρόλο, είναι να μεριμνά, για την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Η διασφάλιση της ποιότητας ζωής, έχει ευεργετικές επιδράσεις, και στη δημόσια υγεία. Για να αναφερθώ σε ένα, πολύ χαρακτηριστικό, παράδειγμα: το άγχος. Τα προβλήματα, που σχετίζονται με το άγχος, είναι πολύ συχνά. Υπολογίζεται ότι ένα 15% περίπου, στο γενικό πληθυσμό, συμβουλεύεται κάποια στιγμή γιατρό, γιατί αισθάνεται άγχος, ένταση, ή ανησυχία. Υπολογίζεται επίσης, ότι μεταξύ 5–7% του γενικού πληθυσμού, κάποια στιγμή της ζωής του, παρουσιάζει κάποια αγχώδη διαταραχή.

Επομένως οι αγχώδεις διαταραχές, θεωρούνται, οι πιο συχνά ανευρισκόμενες διαταραχές, στο γενικό πληθυσμό. Ένας τόπος που κερδίζει σε υποδομές, και σε ποιότητα ζωής, είναι βέβαιο, ότι βοηθά σημαντικά τους κατοίκους του, να μειώνουν το άγχος, μέσα, στην καθημερινότητά τους. Κι αυτή, είναι μια διάσταση που φροντίζουμε κι εμείς, σήμερα, μεριμνώντας για το αύριο, μιας Ρόδου καθαρής, όμορφης, πράσινης και βιώσιμης.

Με τη βοήθεια του Θεού, και τη συνδρομή όλων των Ροδιτών, είμαστε βέβαιοι πως θα καταφέρουμε, να αποτελέσουμε παράδειγμα, και πρότυπο αναφοράς, με διεθνή αναγνώριση.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία, στις εργασίες του Συνεδρίου. Οι τοποθετήσεις, διακεκριμένων ομιλητών, και τα συμπεράσματά του, θα δώσουν σε όλους μας, Τροφή για Σκέψη, και Έναυσμα για Δράση, για Συνεργασία με Χριστιανική Ανθρωπιά, για αλτρουιστική προσπάθεια, με μετρήσιμο αποτέλεσμα.