Γιώργος Χατζημάρκος-Naxos, smart island: «Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και είναι αυτά που πηγαίνουν τη χώρα στο αύριο που της αξίζει»
Περιφέρεια

Γιώργος Χατζημάρκος-Naxos, smart island: «Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και είναι αυτά που πηγαίνουν τη χώρα στο αύριο που της αξίζει» (video)

Έρχεται το τεχνολογικό θαύμα με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μόνιμους κατοίκους καθώς και της συνολικής εμπειρίας των πολλών επισκεπτών

Naxos, smart island: Έρχονται πακέτα με drone και τηλεϊατρική από την Amazon

 Πιονιέρισσα των «έξυπνων νησιών» γίνεται η Νάξος με όχημα το Smart Island, ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Amazon Web Services και περισσότερων από 20 ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών, και παρουσιάστηκε χθες στο νησί.

Είναι δε το πρώτο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών τέτοιου εύρους, ενώ η πιλοτική του εφαρμογή στο νησί του Αιγαίου θα αποτελέσει και το διαβατήριο για την εξαγωγή του όχι μόνο σε άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Smart Island

Στο πλαίσιο του Smart Island θα αναπτυχθούν λύσεις για την έξυπνη κινητικότητα, την πρωτοβάθμια υγεία και την μεταφορά αγαθών. Μεταξύ των εν λόγω λύσεων περιλαμβάνονται η ψηφιακή καταγραφή αφίξεων-αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων και η μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone. Συνολικά, η υπάρχουσα υποδομή του νησιού, όπως είναι η μαρίνα, το δίκτυο ενέργειας και τα συστήματα διαχείρισης υδάτων, αναβαθμίζονται μέσω λύσεων Internet of Things (IoT) και συστημάτων διαχείρισης έξυπνων υποδομών.

Γιατί η Ελλάδα;

Γιατί όμως στην Ελλάδα το σημείο εκκίνησης; «Όλα ξεκίνησαν το 2020 όταν επισκεφτήκαμε την Ελλάδα και υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Κάμερον Μπρουκς, γενικός διευθυντής της Amazon Web Services στην Ευρώπη. «Μας είχε κάνει εντύπωση το ψηφιακό άλμα που έχει κάνει η χώρα σας τα τελευταία χρόνια, αλλά και η δίψα για επενδύσεις» προσθέτει. Το περιβάλλον, εξηγεί ακόμη ο ίδιος, ήταν επομένως ιδανικό για τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών και την εισαγωγή έξυπνων τεχνολογιών.

Αυτό ακριβώς το περιβάλλον περιέγραψαν οι ομιλητές στην ειδική εκδήλωση, κατά την οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχειακή μονάδα του νησιού. «Το πρόγραμμα Smart Island αποτελεί μια εικόνα από το μέλλον», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, εκφράζοντας την χαρά του για το γεγονός ότι η Amazon Web Services επέλεξε τη χώρα μας και ένα ελληνικό νησί για να ξεκινήσει σε διεθνές επίπεδο τη νέα της πρωτοβουλία. «Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε διεθνή κλίμακα ως ένα οικοσύστημα καινοτομίας» ανέφερε ακόμη για να περιγράψει τη μετάβαση αυτή σε αριθμούς: «Από 9 εκατ. που ήταν οι ψηφιακές συναλλαγές το 2018 φέτος φτάσαμε το ένα δισ. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας πολίτης έχει γλιτώσει 100 ουρές».

 

Η Νάξος ως έξυπνο νησί

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε ακόμη λόγο για «απελευθέρωση και σύνθεση δυνατοτήτων», οι οποίες μετατρέπουν τη Νάξο σε ένα υπόδειγμα «έξυπνου νησιού» για ολόκληρο τον κόσμο. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι αυτή είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας με την Amazon Web Services: «Έχουμε συνεργαστεί στενά – γιατί αυτό είναι όντως ένα ταμπού που πρέπει να σπάσει-τα τέσσερα υπουργεία συνεργαστήκαμε πολύ στενά με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτή είναι η δουλειά των ελληνικών πανεπιστημίων, αυτή είναι η δουλειά όλων μας να μπορέσουμε να χτίσουμε αυτές τις γέφυρες συνεργασίας, αυτό ζητάει ο Έλληνας φορολογούμενος, αυτό ζητάει βασικά το πεπρωμένο αυτής της χώρας: απελευθέρωση δυνατοτήτων».

«Είχαμε από την αρχή την υψηλή φιλοδοξία να φέρουμε την Amazon στην Ελλάδα», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ στάθηκε στον διεθνή αντίκτυπο της συνεργασίας: «Η Amazon Web Services είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη. Η συνεργασία θα διαφημίσει την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης», σημείωσε.

 

Κατάρριξη ενός ρεκόρ μετά του άλλου

«Η Ελλάδα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις επενδύσεις και αναδεικνύεται σε επενδυτικό hot-spot του πλανήτη» υπογράμμισε ακόμη ο Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως μάλιστα σημείωσε η χώρα μας έχει πετύχει μια τριπλή κορυφαία επίδοση: Ρεκόρ τουριστικών εσόδων (ξεπέρασαν αυτά του 2019), ρεκόρ εξαγωγών (έχουν φτάσει πλέον το 42% του ΑΕΠ όταν το 2010 άγγιζαν μόλις το 20%) και ρεκόρ ξένων επενδύσεων «όλων των εποχών», όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός που τόνισε ότι «οι επενδύσεις πηγαίνουν στις χώρες που τις θέλουν περισσότερο και μένουν στις χώρες που τις ευγνωμονούν περισσότερο».

«Ερχόμενοι εδώ σήμερα, έγινε η ανακοίνωση της μεγάλης επενδύσεως της Digital Realty και της Lamda Helix, ύψους 100 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία data center στην Κρήτη. Μία ανακοίνωση που έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Google για τη δημιουργία μεγάλου data center στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις της Amazon Web Services, της Microsoft, της Pfizer, της Deloitte, της Cisco και πολλών άλλων. Η Ελλάδα καταφέρνει και προσελκύει, αυτά τα τρία χρόνια, μεγάλες επενδύσεις», κατέληξε.

Ειδικότερα, το Smart Island είναι ένα πιλοτικό έργο, το οποίο αξιοποιεί την τεχνολογία AWS Cloud. Εδώ και 15 χρόνια, η Amazon Web Services είναι σήμερα η πλέον χρησιμοποιούμενη πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους (cloud) στον κόσμο, ενώ στις υπηρεσίες της περιλαμβάνονται υπηρεσίες υπολογιστικής ισχύος, αποθήκευσης, βάσεων δεδομένων, δικτύωσης, ανάλυσης δεδομένων (analytics), μηχανικής μάθησης (ML) και τεχνητής νοημοσύνης (AI), Internet of Things, mobile, ασφάλειας πληροφοριών, υβριδικών λύσεων, εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR, AR), Μέσων, καθώς και ανάπτυξης εφαρμογών και διαχείρισης.

Την εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Νάξου. Ο Δημήτρης Λιανός καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Βουλής, της κυβέρνησης αλλά και τους απλούς πολίτες στην «καρδιά του Αιγαίου» και, αφού έκανε μια αναδρομή στην μακραίωνη ιστορία του τόπου, παρομοίασε τη Νάξο με έναν φάρο διάχυσης των παγκόσμιων τεχνολογικών επιτευγμάτων, αλλά και ένα εργαστήρι καινοτομίας.

Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης ήταν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός.

Πρωταρχικός στόχος του Smart Island είναι η ανάπτυξη λύσεων οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως η Νάξος, και σχετίζονται με τη διαχείριση υποδομών, την παροχή υπηρεσιών και τη μεγάλη εξάρτηση από τις υποδομές της ηπειρωτικής χώρας λόγω απομακρυσμένης γεωγραφικής θέσης. Το έργο του Smart Island φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο εφαρμογής λύσεων υψηλής τεχνολογίας που θα βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις. Το έργο αποδεικνύει παράλληλα τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

 

Χατζημάρκος: Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα

Λαμβάνοντας τον λόγο στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε περήφανος για τα ψηφιακά άλματα, που έχουν κάνει μια σειρά από νησιά του Αγαίου, όπως η Τήλος, η Χάλκη και τώρα η Νάξος.

«Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και είναι αυτά που πηγαίνουν τη χώρα στο αύριο που της αξίζει» σημείωσε, ενώ ζήτησε να «αφήσουμε τα συμπλέγματα για να συνεργαστεί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας ξανά».

Ως πού μπορεί να φτάσει όμως αυτή η συνεργασία; «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της Νάξου και ελπίζουμε, με την εμπειρία που θα αποκτήσουμε μαζί τους, να φέρουμε αυτό το έργο και σε άλλα νησιά, επαρχιακές περιοχές και πόλεις», απαντά ο Κάμερον Μπρουκς.

O περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με ανάρτηση του επισημαίνει τα εξής:
“Naxos, Smart Island” λοιπόν.
Η έναρξη, από χθες, ενός ακόμα υπέροχου έργου που βλέπει κατάματα το φρέσκο, σύγχρονο, αποτελεσματικό Αύριο που ονειρευθήκαμε.

Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 μετά τη συνάντηση και σχετική συμφωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Jeff Bezos, ιδρυτή της Amazon.com

Χθες, στη Νάξο μπήκε το νερό στ’ αυλάκι.
Μια θάλασσα δημιουργίας, το Αιγαίο της Καινοτομίας, στέλνει απο ένα ακόμα νησί του, μετά την Ρόδο, την Αστυπάλαια, την Τήλο, την Χάλκη και την Σύρο, το πιο φρέσκο μήνυμα αναγέννησης ενός τόπου που βλέπει πλέον μόνο Ψηλά ✌️

Ένα ακόμα σημαντικό έργο, που απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν το μέλλον, ξεκίνησε. Στη Νάξο, της μεγάλης ανάπτυξης του σήμερα και της ακόμα πιο μεγάλης προοπτικής του αύριο.
Βρεθήκαμε εκεί χθες για να δηλώσουμε ότι η Ελλάδα της μιζέριας μένει πίσω.
Βρεθήκαμε εκεί, μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Γ. Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, τον Βουλευτή Γιάννη Βρούτση, τον Βουλευτή Φίλιππο Φόρτωμα, τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, την Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Ευδοκία Κατσάνη, τον Έπαρχο Νάξου Γιάννη Μαργαρίτη, τον Δήμαρχο Νάξου Δημήτρη Λιανό, πολύ κόσμο του νησιού, πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και βεβαίως τον Cameron Brooks, εκπρόσωπο της Amazon Web Services, για να ενώσουμε δυνάμεις στον ίδιο στόχο. Την αλλαγή σελίδας.
Μετά την Ρόδο και το “Rhodes Co-Lab”, την Αστυπάλαια και το “ASTYBUS”, την Τήλο και το ” Just Go Zero”, την Χάλκη του Μηδενικού Ανθρακικού Αποτυπώματος ως πρώτου νησιού της πρωτοβουλίας “Gr-Eco Islands”, την Σύρο όπου ιδρύσαμε το “Aegean Neorion Innovation Center”, τώρα στη Νάξο με το project “Naxos Smart Island”.
Αύριο, σε όλα τα νησιά μας.
Στα νησιά του Αιγαίου της εξωστρέφειας και της καινοτομίας✌️
Μπορεί να είναι εικόνα 20 άτομα και άτομα που στέκονται