Δήμος Εκδηλώσεις

Ένα συναρπαστικό «ταξίδι» στην οικουμενικότητα της μουσικής του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού στη Ρόδο

Μάγεψαν το κοινό η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης και οι ερμηνευτές Δημήτρης Μπάσης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Άγγελος Θεοδωράκης

Με εξαιρετική επιτυχία και τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών και επισκεπτών του νησιού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Δημαρχείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η συναυλία με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Ήταν μία «Νύχτα Μαγικιά», όπως άλλωστε προμήνυε ο τίτλος της συναυλίας η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο Ρόδου, τον ΔΟΠΑΡ, τη ΔΕΡΜ.Α.Ε. και τον ΠΡΟΤΟΥΡ και συνέπεσε με την επέτειο του θανάτου του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, ο οποίος στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 πέρασε στην αιωνιότητα.

 

Ήταν ένα ταξίδι στην οικουμενικότητα της μουσικής και του συνθετικού έργου του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη. Τα πιο γνωστά και αντιπροσωπευτικά του τραγούδια αποδόθηκαν εξαιρετικά από την Λαϊκή Ορχήστρα και τους καταξιωμένους ερμηνευτές, Δημήτρη Μπάση, Ρίτα Αντωνοπούλου και Άγγελο Θεοδωράκη, συνεπαίρνοντας το κοινό, ανάμεσα στο οποίο βρισκόταν και η κυρία Μαργαρίτα Θεοδωράκη, κόρη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος τόνισε ότι «η  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού,  έχει για τη Ρόδο μας ειδική σημασία.  Ο τουρισμός για το νησί μας δεν είναι μια δραστηριότητα ανάμεσα στις άλλες. Η φιλοξενία είναι στο DNA της Ρόδου και ο τουρισμός είναι το δέντρο που δίνει καρπούς προόδου και ευημερίας στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Τη σημασία λοιπόν αυτής της μέρα θέλουμε να τη σηματοδοτήσουμε με το μεγάλο πλεονέκτημά μας, τον Πολιτισμό και σχεδιάσαμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί οι Ροδίτες,  μια Νύχτα μαγικά».

Ο κ. Καμπουράκης ευχαρίστησε την κυρία Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την παρουσία της στη Ρόδο και για την ευκαιρία να εορταστεί την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με «ελληνική ταυτότητα» και με αντιπροσωπευτικά έργα του Οικουμενικού μας μουσικοσυνθέτη.

«Ένα χρόνο αφότου έφυγε για το μεγάλο ταξίδι της αθανασίας, αποδίδουμε απόψε ένα ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη αυτού του μοναδικού Έλληνα που με το φωτεινό πνεύμα του σφράγισε τον ελληνικό πολιτισμό στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.  Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίζουμε την  τεράστια συμβολή του Μίκη Θεοδωράκη στο τουριστικό θαύμα της σύγχρονης Ελλάδας, μέσα από το τεράστιο έργο του. 

Γι’ αυτό και συνεχίζει να μας εμπνέει το πνεύμα του Μίκη Θεοδωράκη. Γιατί είναι και για τη Ρόδο μας, μια μεγάλη διαρκής πρόκληση στην εποχή της παγκοσμιοποιημένης  αγοράς του τουρισμού,  να καταφέρνουμε να βιώνουν οι επισκέπτες μας την αυθεντική ροδίτικη φιλοξενία.  Να ζουν μια εμπειρία και όχι απλά ένα πακέτο διακοπών όπως οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

 Γι’  αυτό είναι προτεραιότητά μας,  η ανάδειξη της ιδιαιτερότητάς μας. Της ταυτότητάς μας. Της παράδοσής μας. Της ιστορίας του τόπου μας και των ανθρώπων του. Όλων  αυτών των στοιχείων της φιλοξενίας που μας κάνουν ξεχωριστούς και μοναδικούς. Διότι η αυθεντικότητα είναι πάντα αυτή που αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται,  όπως τόσο καθαρά μας έδειξε ο Μίκης Θεοδωράκης», δήλωσε ο Δήμαρχος, κ. Α. Καμπουράκης.

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, της ΔΕΡΜ.Α.Ε. και του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης,  αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού η οποία συνδέθηκε με την απουσία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλον τον κόσμο που στήριξε και στηρίζει όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου  μας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το κοινό της Ρόδου αξίζει την ποιότητα. «Και δεν υπάρχει τίποτα μεγαλύτερο και ποιοτικότερο από μια συναυλία του Μίκη  Θεοδωράκη να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του  στα πρόσωπα τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο», είπε ο Κολιάδης τονίζοντας ότι ο φετινός εορτασμός της ΠΗ Τουρισμού, με τη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», σηματοδοτεί παράλληλα μία νέα εποχή για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.

Η σπουδαία αυτή βραδιά ολοκληρώθηκε με την παρουσία της κυρίας Μ. Θεοδωράκη επί σκηνής,  η οποία συγκινημένη από  την ζεστή φιλοξενία και αγάπη που ένιωσε στο νησί μας, αποδέχθηκε ένα αναμνηστικό δώρο από τον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη εκ μέρους του Δήμου Ρόδου και όλων των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τις «ονειρικές» τους ερμηνείες η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, η Παιδική Χορωδία Amabile και η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρόδου υπό την Διεύθυνση του Μαέστρου  κ. Μιχάλη Καλαεντζή. Συμμετείχαν επίσης η χορευτική ομάδα Rhodian Ballet με υπεύθυνους τον κ. Γιώργο Βογιατζή και την κα Φωτεινή Μπάλλα και οι μαθητές-μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus με τίτλο Keep in touch: Make tourism sustainable. Ο χορευτής της σχολής AEGEAN DANCERS, Μιχάλης – Ραφαήλ Φτάκλας έδωσε παλμό με το ζεμπέκικο του στο τραγούδι ‘’Στείλε ουρανέ μου ένα πουλί’’.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους της συντελεστές αυτής της μαγικής νύχτας που εργάστηκαν πυρετωδώς για την επιτυχία της συναυλίας. Ευχαριστούμε όλο το προσωπικό μπροστά και πίσω από τα «φώτα», το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Τροχαίας Ρόδου που φρόντισαν για την ασφαλή διέλευση θεατών και συντελεστών στον χώρο, την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, την Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου, τις Χορωδίες Amablile και του Μουσικού Σχολείου, τις χορευτικές ομάδες, το τμήμα δημοσίων-διεθνών σχέσεων & επικοινωνίας του Δήμου Ρόδου, στην κυρία Δέσποινα Χατζηδιάκου και τέλος συνεργάτες-συντονιστές.