Γιώργος Χατζημάρκος: "Οι αντιδράσεις για τον ΦΟΔΣΑ, είναι για να σκεπαστούν τα αμαρτήματα του παρελθόντος"
Περιφέρεια

Γιώργος Χατζημάρκος: “Οι αντιδράσεις για τον ΦΟΔΣΑ, είναι για να σκεπαστούν τα αμαρτήματα του παρελθόντος”

Να λογοδοτήσουν δημόσια για κάθε ευρώ δημοτικών τελών που επί δεκαετίες χρέωναν τους πολίτες, για να τους προσφέρουν άθλιες, μεσαιωνικές υποδομές , θα ζητήσει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑΓιώργος Χατζημάρκος από όλους τους δημάρχους των νησιών, αποφασισμένος να βάλει τέλος στους απαράδεκτους , άθλιους σκουπιδότοπους, που ντροπιάζουν τα νησιά και τη χώρα.

Ερωτηθείς, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από ορισμένους δημάρχους νησιών , όσον αφορά την λειτουργία του ΦΟΔΣΑ, ο Περιφερειάρχης , έκανε απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, όσες επιθέσεις και όσες απειλές κι αν δεχτεί, λέγοντας ότι αυτοί που φωνάζουν και αντιδρούν είναι αυτοί που θέλουν να σκεπάσουν τα αμαρτήματα της διαχείρισης των δημοτικών τελών που εισέπρατταν από τους δημότες και που φοβούνται ότι θα βγουν στην επιφάνεια.

Γιώργος Χατζημάρκος: «Όπου βλέπετε μεγάλες αντιδράσεις για τον ΦΟΔΣΑ, είναι για να σκεπάσουν αμαρτήματα που φοβούνται να μην βγουν στην επιφάνεια Από την πλευρά μου όλα θα έρθουν στο φως»

«Θα ζητήσω επίμονα πρώτοι αυτοί να δώσουν απολογισμό στην κοινωνία για κάθε ευρώ που έχουν χρεώσει τους πολίτες, δεκαετίες τώρα, για τις άθλιες υποδομές που παραλάβαμε»

 

Ειδικότερα, ο Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε τα εξής:

«Σε καμία απειλή , σε καμία επίθεση δεν πρόκειται να λυγίσω σε αυτούς που εκπροσωπούν αυτή την αντίληψη της πολιτικής ζωής που μας οδήγησε στο τέλμα. Θα ζητήσω επίμονα πρώτοι αυτοί να δώσουν απολογισμό στην κοινωνία για κάθε ευρώ που έχουν χρεώσει τους πολίτες, δεκαετίες τώρα. Διότι οι πολίτες, για τους σωστούς ΧΥΤΑ έχουν πληρώσει μέσα από τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν. Αυτό θα το κάνουν όλοι οι δήμαρχοι. Θέλουν δεν θέλουν, θα δώσουν ανάλυση για τα δημοτικά τέλη, γιατί αυτή η κατάντια, αυτό το ρεζιλίκι, αυτές οι διαλυμένες και άθλιες υποδομές που παραλάβαμε, για να φτιαχτούν τώρα θέλουνε λεφτά. Και δεν υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα που να δίνει λεφτά για να γίνει μία δουλειά για την οποία έχουν ήδη πληρώσει οι πολίτες. Να ξέρετε ότι, όπου ακούτε μεγάλες φωνές και μεγάλες αντιδράσεις, είναι για να καλύψουν, για να σκεπάσουν αμαρτήματα τα οποία φοβούνται να μην βγουν στην επιφάνεια. Από την πλευρά μου όλα θα έρθουν στο φως. Δεν θα κάνουμε το χατίρι σε κανέναν παράγοντα του τόπου να διαιωνίζεται το είδος του και να βυθίζεται το μέλλον οποιουδήποτε νησιού. Αυτό το ρεζιλίκι θα σταματήσει».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις – μεμονωμένες – φωνές που υπάρχουν τοπικά κατά του ΦΟΔΣΑ, η λειτουργία και η αποτελεσματικότητά του έχει αναγνωριστεί από την ελληνική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αποτελέσει το κύριο επιχείρημα της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την διεκδίκηση πόρων ύψους 600 εκατ. ευρώ, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027,  για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης για την επεξεργασία αποβλήτων στην Ελλάδα.

 

Επ΄αυτού, ο Περιφερειάρχης ανέφερε τα εξής:

 

«Η δουλειά που έγινε από τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, έδωσε στην Ελλάδα τα επιχειρήματα για να ανατρέψει την αρχική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να πάρει 600 εκατομμύρια για περιβαλλοντικά έργα
Τι συμβαίνει στην περιοχή μας; Όπως πάντα εδώ θα δείτε μόνο επιθέσεις κατά του ΦΟΔΣΑ, θα δείτε αερολογίες περί δημοκρατίας Δεν ξέρω άλλη περιοχή να έχει κακοποιηθεί τόσο πολύ η έννοια της δημοκρατίας όσο εδώ. Αυτό το πλάτεμα και το βάθεμα της δημοκρατίας ,για κάποιους δεν ήταν παρά μόνο το μονοπάτι της διαιώνισης του δικού τους είδους, αυτού του πολιτικού προσωπικού που βύθισε τα νησιά σε αυτήν την περιβαλλοντική κατάντια – γιατί σε κατάντια τα παραλάβαμε τα νησιά και την συντριπτική πλειοψηφία των υποδομών τους. Όλοι λένε “σας δώσαμε τον ΧΥΤΑ”. Kανέναν ΧΥΤΑ δεν μας δώσατε. Xωματερές μας δώσατε , διότι όταν δεν έχεις άδεια λειτουργίας για ΧΥΤΑ, επειδή δεν έχεις καταφέρει επί δεκαετίες να βγάλεις, δεν έχεις ΧΥΤΑ, έχεις σκουπιδότοπο. Όπως ο ΧΥΤΑ στο βόρειο τρίγωνο της Ρόδου αυτός ο αδιανόητος, άθλιος, απαράδεκτος μεσαιωνικός σκουπιδότοπος στο βόρειο τρίγωνο αυτού του υπέροχου νησιού που λέγεται Ρόδος. Είναι ένας άθλιος σκουπιδότοπος. Όλες οι κατηγορίες που δεχόμαστε είναι για ένα και μόνο πράγμα : γιατί τηρούμε το νόμο. Δείτε όλες τις κατηγορίες μία προς μία και πείτε μου μία κατηγορία για παράβαση του νόμου. Είναι συγκλονιστικό το ότι ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα ανέχεται και επιτρέπει σε δημόσια πρόσωπα να τοποθετούνται με αυτή τη χυδαιότητα, δηλαδή να επιτίθενται σε κάποιους επειδή εφαρμόζουν το νόμο. Στην Ελλάδα, αυτοί είναι ζωντανοί. Αναφέρομαι σε δημόσια πρόσωπα, σε πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης . Αναφέρομαι σε δημάρχους που έχουν ονοματεπώνυμο. Επιτρέπει αυτή η χώρα σε δημόσιο πρόσωπο, σε Δήμαρχο να επιτίθεται σε κάποιους επειδή εφαρμόζουν το νόμο! Αντιλήψεις μεσαιωνικές υπήρχαν, υπάρχουν, θέλω να πιστεύω ότι θα μειώνονται όσο περνάει ο καιρός και ήδη αυτό έχει γίνει. Ο ΦΟΔΣΑ δουλεύει στα νησιά για να παραδώσουμε κάτι καλύτερο στις επόμενες γενιές».

Ακούστε τον εδώ:

 

Πηγή RealVoice