«Εξοχοτάτη κα Πρόεδρε της Δημοκρατίας, απολαμβάνω ένα μοναδικό προνόμιο να σας υποδέχομαι συχνά στα νησιά της Περιφέρειας μας. Στο πρόσωπό μου, βεβαίως, όλοι οι νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου εισπράττουν το εξαιρετικό ενδιαφέρον σας, τη συνεχή παρουσία σας και την αγάπη σας για όλα τα ζητήματα της ζωής της νησιωτικής Ελλάδας και ειδικά των ακριτικών νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Κύριε Περράκη, είμαστε πολύ υπερήφανοι για την δική σας σταθερή επιλογή, της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, να είναι η Ρόδος ο τόπος στον οποίο εξελίσσονται οι εξαιρετικά σημαντικές, εργασίες σας.
Η Ρόδος με την πολύ μεγάλη ιστορία στο δίκαιο της θάλασσας που χιλιάδες χρόνια πριν νομίζω πρωτοστάτησε σαν μεγάλη ναυτική δύναμη και βασικές αρχές του δικαίου της θάλασσας ακόμα και σήμερα έχουν τις ρίζες τους σε αυτόν τον μοναδικό τόπο, για τον οποίο είμαστε περήφανοι και για τη λειτουργία της Ροδιακής Διεθνούς Ακαδημίας του Δικαίου της Θάλασσας, στην οποίαν, πάνω από χίλιοι διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστές διεθνών δικαστηρίων, αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο εκπαιδεύονται πάνω στα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το δίκαιο της θάλασσας.
Είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, όπως είμαστε περήφανοι και για τα σύγχρονα επιτεύγματα μας. Μία περιοχή η οποία μέσα σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, δίνει στη χώρα ανάστημα, δίνει οξυγόνο, δίνει αυτό δημοσιονομικό χώρο, μεταξύ άλλων, δίνει όμως και ένα εθνικό μήνυμα εξαιρετικά σημαντικό, μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής ως η μοναδική περιοχή της χώρας με αύξηση πληθυσμού, σε ένα από τα ζητήματα το οποίο ίσως να είναι και το κυρίαρχο της συζήτησης για την πατρίδα μας. Άρα πρόσημο θετικό ,όχι μόνο οικονομικά και δημοσιονομικά, αλλά και εθνικά.
Συζητάτε για τη θάλασσα που για τους κατοίκους αυτής της υπέροχης περιοχής δεν είναι ένα σύνολο κανόνων. Είναι η ζωή τους η καθημερινή. Είναι το DNA τους. Και καταλαβαίνουμε πως αυτή η θάλασσα ειρήνης, χρειάζεται ένα ταγκό ειρήνης. Αλλά το ταγκό ειρήνης θέλει δύο για να είναι πετυχημένο και χορεύεται υπό τους ήχους και τον βηματισμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.
Από κει και πέρα, οι νησιώτες ούτε είχαν αγωνία ούτε έχουν αγωνία για κανέναν κλέφτη στο σκοτάδι. Λειτουργούσαν πάντα υπό το φως, το υπέρλαμπρο φως του Αιγαίου, της ιστορίας, του Διεθνούς Δικαίου και έτσι θα συνεχίσουν.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου σας.
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας, η τιμή που απολαμβάνουμε από την εξαιρετική σχέση που έχετε χτίσει με τα νησιά μας, να ξέρετε ότι είναι κάτι ιερό στην καρδιά όλων των νησιωτών. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ».