Ρόδος

Οι Αρκιοί έχουν και πάλι έναν μαθητή: Τι λέει η δασκάλα του μικρού Άγγελου στο ακριτικό νησί

Αρκιοί: Ο μοναδικός μαθητής και η δασκάλα του – Το στοίχημα της νέας σχολικής χρονιάς για την Ιωάννα Θεοφανίδου

Κάθε φορά που το κουδούνι του σχολείου στους Αρκιούς χτυπά είναι μία νίκη. Ένας μικρός μαθητής, ο Άγγελος, θα κρατήσει και φέτος ζωντανή την «καρδιά» του ακριτικού νησιού. Θα βρεθεί και πάλι σήμερα στη μικρή του τάξη, δίχως, όμως, να έχει στο πλευρό του την Ηλιάνα, τη συμμαθήτρια του κατά την περσινή δύσκολη χρονιά, που δυστυχώς δεν μπόρεσε να μείνει με τον πατέρα της στο νησί.

Κάθε φορά που το κουδούνι του σχολείου στους Αρκιούς χτυπά είναι μία νίκη

Σύμμαχός του αυτήν τη χρονιά η κ. Ιωάννα Θεοφανίδου, η νέα του δασκάλα, που με «λόγια καρδιάς» μίλησε στην ATHENS VOICE για το στοίχημα του να υπηρετείς σε ένα τόσο μικρό νησί, με δύσκολους χειμώνες και λιγοστούς κατοίκους που «ρουφούν» από τον μικρό την ελπίδα ότι ο τόπος τους δεν θα ερημώσει.

Η Ιωάννα Θεοφανίδου ξέρει ότι είναι αντιμέτωπη με μία νέα πρόκληση και είναι έτοιμη να ασκήσει το λειτούργημά της, να σταθεί στο πλευρό του Άγγελου, εκμεταλλευόμενη κάθε πρόσφορο μέσο. «Οφείλουμε να βρούμε τρόπους ώστε να καλύψουμε ό,τι στερούνται οι μαθητές σε τέτοιους μικρούς τόπους», λέει στην ATHENS VOICE.

Αυτός είναι ο τρίτος σταθμός της κ. Ιωάννας Θεοφανίδου στο ταξίδι της στην εκπαίδευση. «Πριν από δύο χρόνια με κάλεσαν πρώτη φορά στον Νομό Πέλλας στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου, πέρσι δίδαξα στο Δημοτικό Σχολείο της Χρυσομηλιάς στο νησί των Φούρνων και φέτος θα βρίσκομαι στο Δημοτικό Σχολείο Αρκιών. Ως αναπληρώτρια δασκάλα κάθε χρόνο περιμένω να δω σε ποιο σημείο της Ελλάδας θα βρεθώ για να ασκήσω το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Φέτος το μήνυμα της πρόσληψής μου έγραφε “Δημοτικό Σχολείο Αρκιών”. Τα συναισθήματα ανάμεικτα: αγωνία για τις όποιες δυσκολίες συνεπάγεται η απόσταση και η ζωή σε ένα ακριτικό νησί, μεγάλη ευθύνη ώστε να μπορέσω να προσφέρω τα μέγιστα και έναν απεριόριστο ενθουσιασμό για όλα όσα θα ακολουθήσουν. Στους Αρκιούς έρχομαι πρώτη φορά, αλλά έχω δουλέψει ξανά σε μονοθέσιο σχολείο. Βέβαια, θεωρώ πως τίποτα στη ζωή μας δεν έρχεται τυχαία, ο Θεός οδήγησε τα βήματά μου στους Αρκιούς και θα προσπαθήσω να μεταλαμπαδεύσω στον Άγγελο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γνώσεις, εμπειρίες, βιώματα, Χριστό και Ελλάδα!»

Αρκιοί: «Αντικρίζοντας το σχολείο ένιωσα δέος»

Η Ιωάννα Θεοφανίδου έφτασε στους Αρκιούς μετά από ένα ταξίδι 30 ωρών και γρήγορα ένιωσε τη θέρμη της υποδοχής των ντόπιων. «Φτάνοντας στο λιμάνι είχα θερμή υποδοχή από τον μαθητή μου και την οικογένειά του, οι οποίοι με ξενάγησαν στο νησί και με οδήγησαν στο σχολείο. Αντικρίζοντας το σχολείο ένιωσα δέος, σαν να μου φώναζε τη σπουδαία ιστορία του. Αρχικά, πριν την άφιξή μου στο νησί είχα τηλεφωνική εγκάρδια υποδοχή από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, αλλά και από τον Δήμο Πάτμου. Φτάνοντας στο νησί από τις πρώτες κιόλας ημέρες οι κάτοικοι στους Αρκιούς με αγκάλιασαν και με έκαναν να αισθανθώ οικεία σαν μέλος της ευρύτερης οικογένειας. Οι άνθρωποι εδώ φαίνεται να διατηρούν ακόμα το θερμό, ελληνικό, νησιωτικό αίσθημα».

Οι δυσκολίες που ενδέχεται να συναντήσει στο μονοθέσιο σχολείο των Αρκιών δεν την τρομάζουν. Στόχος της το σχολείο του νησιού να κρατά τις πόρτες του ανοιχτές. «Η διδασκαλία σε μονοθέσια σχολεία πάντα αποτελεί πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς, πόσο μάλλον σε ένα σχολείο με έναν μόνο μαθητή. Οφείλουμε να βρούμε τρόπους ώστε να καλύψουμε ό,τι στερούνται οι μαθητές σε τέτοιους μικρούς τόπους. Φέτος, βασικός μας στόχος θα είναι η επιδίωξη συνεργασιών με άλλα σχολεία μονοθέσια και πολυθέσια, ομίλους, πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς συλλόγους, μουσεία και θέατρα, ώστε ο Άγγελος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να έρθει σε επαφή με συνομηλίκους του και να αποκτήσει πολύτιμα βιώματα. Οι πόρτες του Δημοτικού Σχολείου Αρκιών θα είναι ανοιχτές».

«Σήμερα ξεκινά ένα νέο ταξίδι στη σχολική κοινότητα. Οι περισσότεροι λένε “Κάθε αρχή και δύσκολη” εγώ συνηθίζω να λέω “Κάθε αρχή και Συναρπαστική”, καταλήγει μιλώντας στην ATHENS VOICE.

Τόνια Ζαραβέλα- athensvoice.gr