Περιφέρεια

Γιώργος Χατζημάρκος: Ο ΦΟΔΣΑ είναι το μέλλον που τα νησιά μας έχουν ανάγκη και όχι οι κουτοπονηριές του παρελθόντος

Απαντήσεις στους «αντάρτες» δημάρχους των Κυκλάδων δίνει ο Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Νοτίου Αιγαίου, τονίζει ότι μέσα από τον ΦΟΔΣΑ απορρέουν υποχρεώσεις που κάποια νησιά δεν τις έχουν εκπληρώσει γιατί οι δημοτικές αρχές δεν λειτουργούν στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνεργασίας  με αποτέλεσμα να γίνονται βάρος στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

 

Ο ΦΟΔΣΑ προέκυψε από την αναγκαιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και την αναποτελεσματικότητα των δήμων των νησιών μας να τα  διαχειριστούν μόνοι τους. Φαίνεται όμως ότι ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» της καταβολής δηλαδή του ποσού που αναλογεί στο κάθε νησί. Δύο από τα μεγαλύτερα νησιά αντέδρασαν με αρνητική ψήφο. Πώς ερμηνεύετε την αντίδραση της Πάρου και της Σύρου;

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι την αναφορά σε αναποτελεσματικότητα των Δήμων την κάνατε εσείς και όχι εγώ (γελά). Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι η απόφαση για την ίδρυση του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου πάρθηκε από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση ενός πραγματικού και σοβαρού ζητήματος. Αυτού της αλλαγής πλεύσης σε ένα θέμα που τραυμάτιζε τα νησιά και την χώρα τόσο περιβαλλοντικά όσο και δημοσιονομικά, αφού το Νότιο Αιγαίο ήταν πηγή μεγάλων χρηματικών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ότι αφορά αυτό το ζήτημα. Στο διάστημα της πολύ σύντομης λειτουργίας του, έχει ήδη ολοκληρώσει τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων, έχει ήδη σχεδιάσει τις λύσεις που τα νησιά έχουν ανάγκη για το μέλλον τους, έχει διαγράψει έναν μεγάλο αριθμό προστίμων που η χώρα πλήρωνε και βοήθησε  καθοριστικά την Ελλάδα να πετύχει ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κανόνες που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την χώρα μας, είναι αυτοί που καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας όλων μας. Οι Δήμοι στους οποίους αναφέρεστε αντιδρούν, όχι στον ΦοΔΣΑ πια, αλλά στους κανόνες και νόμους της Ευρώπης και της Ελλάδας. Γιατί, ο ΦοΔΣΑ εφαρμόζει νόμους και κανόνες. Αν ενοχλεί το γεγονός ότι τώρα δεν γίνονται παρεκκλίσεις , δεν μπορούμε να βοηθήσουμε γιατί δεν ήρθαμε για να συνεχίσουμε την αταξία αλλά για να την σταματήσουμε.

Τα γεγονότα δείχνουν ότι πλέον αρραγές μέτωπο δεν υπάρχει. Τα τρία μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, Νάξος, Πάρος, Σύρος για τους δικούς τους λόγους έχουν  διαφοροποιήσει την στάση τους. Η μεν Νάξος με στάση πληρωμών, η δε Σύρος και Πάρος με διαφωνίες. Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τους «αντιδραστικούς» στο πλαίσιο φυσικά των υποχρεώσεων που διέπουν την συμμετοχή στον Φορέα;

Ξαναλέω, ο ΦοΔΣΑ εφαρμόζει κανόνες και νόμους της Ευρώπης και της Ελλάδας. Οποίος θέλει μόνο την χρηματοδότηση χωρίς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή, προφανώς θέλει να επιστρέψει σε μια άλλη εποχή. Στον ΦοΔΣΑ συμμετέχουν οι Δήμοι με πλειοψηφικό ποσοστό τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο. Άρα, η πλειοψηφία των Δήμων στο Νότιο Αιγαίο φέρονται ώριμα και υπεύθυνα. Τους αντιμετωπίζουμε όλους με κατανόηση και διάθεση συνεργασίας και πάντα λειτουργούμε μέσα στο πλαίσιο που ο νόμος ορίζει. Ακόμα και όταν παρεκτρέπονται σε συμπεριφορές προσβλητικές. Βλέπετε, αυτή είναι η διαφορά των υπολοίπων. Η σοβαρότητα, η ωριμότητα και η υπευθυνότητα.

Βρισκόμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο. Ανησυχείτε στο ενδεχόμενο οι δήμοι να καταλογίσουν σε εσάς την ευθύνη για τα πολλαπλάσια ποσά που έχουν να καταβάλουν στον ΦΟΔΣΑ, να πουν δηλαδή οι δήμαρχοι  στους δημότες τους «ότι η περιφέρεια φταίει για τα ποσά, όχι εμείς» να σας «χρεώσουν» δηλαδή τις δικές τους υποχρεώσεις.

Αυτοί που χρησιμοποιούν το όνομα της Περιφέρειας στα ζητήματα του ΦοΔΣΑ, το κάνουν εκ του πονηρού και από πολιτική ιδιοτέλεια. Επαναλαμβάνω, οι Δήμοι έχουν την πλειοψηφία και στο Διοικητικό Συμβούλιο. Στην προσπάθεια κάποιων να “χρεώσουν” σε εμάς τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν αποκλειστικά και μόνο από την εφαρμογή των νόμων έχουμε ήδη απαντήσει ότι θα ζητήσουμε να δώσουν πλήρη και αναλυτικό οικονομικό απολογισμό της διαχείρισης των δημοτικών τελών που εισπράτουν από τους δημότες τους. Για να καταλάβει η κοινωνία ποιος φταίει για αν φτάνουν τα δημοτικά τέλη για να μπεί τάξη ή όχι. Πολιτικά παιχνίδια δεν ανεχόμαστε.

Ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος σε συνέντευξή του στην «Κυκλαδική» μίλησε για έλλειψη καλής συνεργασίας. Τόνισε για παράδειγμα πως ο δήμος έχει την δυνατότητα να προσφέρει τους δημοτικούς  υπαλλήλους για να μειωθεί το κόστος. Σημείωσε μάλιστα πως ο αντίστοιχος φορέας στα Ιόνια νησιά δεν χρεώνει με τόσο μεγάλα ποσά την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, όσο εδώ στις Κυκλάδες.  Τί απαντάτε;

Ο Δήμαρχος Πάρου έχει την τάση όταν μιλά δημόσια για αυτά τα ζητήματα να αλλοιώνει την πραγματικότητα και να βάζει θέματα απλά και ξεκάθαρα σε περιβάλλον ομίχλης. Έχουμε απαντήσει με στοιχεία, πολύ τεκμηριωμένα σε όλα τα ψευδή επιχειρήματα που κατά καιρούς χρησιμοποιεί και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Βλέπετε, εμείς λογοδοτούμε για κάθε ευρώ με πλήρη ανάλυση. Ξαναλέω, οι χρεώσεις του ΦοΔΣΑ προκύπτουν μέσα από τη νομοθεσία. Γι’ αυτό και ψηφίζονται και από την συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων. Στην Γενική Συνέλευση που ψηφίστηκαν οι χρεώσεις, το 80,33% των μετόχων, από το 87,17% που ήταν παρόν, ψήφισαν υπέρ. Ο Δήμαρχος Πάρου όμως συνεχίζει να μιλάει για ‘’Περιφέρεια” και γι’ αυτό σας μίλησα και εγώ για πολιτική ιδιοτέλεια. Δεν μπορεί κάποιος να επιτίθεται σε συναδέλφους του γιατί απλά τήρησαν τη νομοθεσία. Αν έχει πρόβλημα, ας απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο που θέτει τους κανόνες.

Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες ευέλικτες κινήσεις οι οποίες θα εξομαλύνουν το  τεταμένο κλίμα υπάρχει που  μέσα στον Φορέα έτσι ώστε να ικανοποιηθούν όσο είναι εφικτό τα αιτήματα των νησιών που έχουν διαφορετικές θέσεις για το θέμα;

Οι ευέλικτες κινήσεις που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους, σημαίνουν παραβίαση του νόμου από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ. Επαναλαμβάνω, ότι όποιος έχει πρόβλημα πρέπει να απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο. Αλλά, στην τελευταία Γενική Συνέλευση και ενώ συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κυβέρνησης, κανένας δεν του είπε το παραμικρό παράπονο ή αίτημα και όταν αυτός αποχώρησε έθεσαν στη Διοίκηση του ΦοΔΣΑ τα θέματα της νομοθεσίας που τους ενοχλούν. Καθαρή υποκρισία.

Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε πως βλέπετε το μέλλον του Φορέα διαχείρισης απορριμμάτων σε μια εποχή που όλοι μιλούν  για την ανάγκη  προστασίας του περιβάλλοντος , ταυτόχρονα όμως  η ενεργειακή κρίση δημιουργεί νέα πρότυπα τα οποία θέτουν σε δεύτερη μοίρα την προστασία του.

Επαναλαμβάνω ότι στο διάστημα της πολύ σύντομης λειτουργίας του, ο ΦοΔΣΑ έχει ήδη ολοκληρώσει τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων, έχει ήδη σχεδιάσει τις λύσεις που τα νησιά έχουν ανάγκη για το μέλλον τους, έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τα νησιά, έχει διαγράψει έναν μεγάλο αριθμό προστίμων που η χώρα πλήρωνε και βοήθησε  καθοριστικά την Ελλάδα να πετύχει ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι το μέλλον που τα νησιά μας έχουν ανάγκη και όχι οι κουτοπονηριές του παρελθόντος.

Πηγή Κυκλαδική  Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή