Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπά στην Κω με το 4ο «World Food Gift Challenge 2023»
Περιφέρεια

Η καρδιά της Γαστρονομίας χτυπά στην Κω με το 4ο «World Food Gift Challenge 2023»

Αποστολή της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής θα είναι να εντοπίσει εξαιρετικά, μοναδικά Γαστρονομικά δώρα

Στην Κω θα στραφεί το επόμενο διάστημα ο «φακός» της γαστρονομίας διεθνώς, αφού, μέσα από την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να φιλοξενήσει το νησί του Ιπποκράτη το 4ο «World Food Gift Challenge 2023» θα έχει την ευκαιρία, να προβάλει τις μεγάλες δυνατότητες γαστρονομίας, πολιτισμού, τεχνών, βιώσιμου τουρισμού και των άλλων πόρων που διαθέτει.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα βρεθούν στο νησί εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ως επί το πλείστον Περιφερειών από την Ευρώπη, παραγωγοί και ειδικοί σε θέματα γαστρονομίας από 20 περίπου χώρες, μεταξύ των οποίων Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Νορβηγία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Μέση Ανατολή κ.ά., για να λάβουν μέρος σε εργαστήρια και επισκέψεις σε εμβληματικά σημεία, σε τοπικούς φορείς και μονάδες παραγωγής του νησιού.

Ο διαγωνισμός θα συγκεντρώσει υψηλής ποιότητας τρόφιμα και προϊόντα χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα από υποψήφιες και βραβευμένες Παγκόσμιες Περιφέρειες Γαστρονομίας, που θα αξιολογηθούν από μια διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών του IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism).  

Αποστολή της διεθνούς κριτικής επιτροπής θα είναι να εντοπίσει εξαιρετικά, μοναδικά γαστρονομικά δώρα και να τα αξιολογήσει σύμφωνα με κριτήρια, όπως: Γεύση, ελκυστικότητα, βιωσιμότητα, σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, αφήγηση, δημιουργικότητα και καινοτομία.

Τα καλύτερα προϊόντα θα βραβευθούν σε επίσημη τελετή στις 28 Απριλίου στην Κω.

Η διοργάνωση γίνεται μετά από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και με την απόφασή του η Περιφέρεια και συγκεκριμένα η Κως να φιλοξενήσουν τον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Τροφίμων (WFGC) του IGCAT (Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού).

«Δεδομένης της εντυπωσιακής δουλειάς που η περιφερειακή αρχή και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος προσωπικά έχει κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια για τη Γαστρονομία των νησιών, είμαστε πολύ υπερήφανοι που διατηρούμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Γαστρονομίας» σχολίασε η Diane Dodd Πρόεδρος του IGCAT και ιδρύτρια της πλατφόρμας των Ευρωπαϊκών/Διεθνών Περιφερειών Γαστρονομίας.

«Αυτά που μας έμαθαν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ο γαστρονομικός τους πλούτος και η ανταλλαγή καλών πρακτικών, μέσω της ετικέτας Aegean Cuisine, του θεσμού των Young Chef Awards, της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας και τώρα μέσω του World Food Gift Challenge είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για το διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο IGCAT» δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση της Επιτροπής να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση στην Κω, σε συνέχεια της πρότασης του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, συμπληρώνοντας: «Ανυπομονούμε να επισκεφθούμε ένα ακόμα εκπληκτικό νησί του Νοτίου Αιγαίου!»

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε: «Η Γαστρονομία υπήρξε βαριά επένδυση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η σύνδεση του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα ένας από τους αποδοτικότερους στόχους που υπηρετήσαμε. Πιστεύουμε στην αξία και το έργο των μικροπαραγωγών μας και τους υποστηρίζουμε με πράξεις».

Από την πρώτη στιγμή έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την διοργάνωση της εκδήλωσης, ώστε να μη χαθεί χρόνος.

Στις συσκέψεις εργασίας εκτός από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκου συμμετέχουν η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, με την πολλαπλή της ιδιότητα ως Πρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού καθώς και στην Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου αλλά και ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, η Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου, υπεύθυνη του Δικτύου Aegean Cuisine και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και η Βάσια Παπαηλία, επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη και υπεύθυνη Eπικοινωνίας της Περιφέρειας, οι οποίες και συγκροτούν τον πυρήνα της ομάδας για την υλοποίηση του έργου.

Η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου άλλωστε είναι ο σύνδεσμος και υπεύθυνη του έργου για την Κω, ενώ το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα πλαισιώσει τη διοργάνωση με δράσεις που προωθούν τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα τους.

Ακόμα, ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Τροφίμων της Κω φέρει και μια πρωτιά στην πορεία του θεσμού, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί ως αυτόνομη εκδήλωση, κατά το παράδειγμα του European Young Chef, στην οποία παραγωγοί από όλες τις διεθνείς/ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα τρόφιμα και τα βιοτεχνικά προϊόντα τους σε διεθνές κοινό.

Τι είναι ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Τροφίμων (WFGC)

Το World Food Gift Challenge του IGCAT συμβάλλει στην προστασία και την προώθηση των τοπικών τροφίμων και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας αναγνωρίζοντας εξαιρετικά προϊόντα από τοπικούς γαστρονομικούς πολιτισμούς και εμπνέοντας την τοπική υπερηφάνεια στις τοπικές παραδόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τελευταία διοργάνωση του WFGC, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου στη Μινόρκα της Ισπανίας, το Νότιο Αιγαίο κέρδισε το βραβείο της Καλύτερης Αφήγησης για το προϊόν οργανικού μελιού «Τhe FAMiLY BEEZ» από την Σέριφο και τον παραγωγό Γιώργο Ρώτα.

Τι είναι το IGCAT

Το διεθνές διεπιστημονικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο IGCAT στοχεύει στο να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινότητες, μέσα από την ευαισθητοποίηση της σημασίας προστασίας και προώθησης ξεχωριστών περιφερειακών τροφίμων, πολιτισμού, τεχνών και φυσικών αγαθών ως μέρος ενός βιώσιμου και ισορροπημένου μοντέλου τουρισμού και ανάπτυξης, με την πίστη ότι αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία του πλανήτη, της υγείας, της ευεξίας και των τοπικών οικονομιών.

Για τον σκοπό αυτό, το IGCAT συνεργάζεται με περιφέρειες και φορείς στους τομείς της γαστρονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών και του τουρισμού, βασίζεται στην τεχνογνωσία ενός παγκόσμιου δικτύου εμπειρογνωμόνων και εργάζεται σε συνεργασία με εξειδικευμένους διακυβερνητικούς οργανισμούς.

Πηγή ot.gr