Περιφέρεια

Ενημερωτική σύσκεψη για την εφαρμογή του νόμου απόσταξης

Ενημερωτική σύσκεψη για την εφαρμογή του νέων άρθρων, τα οποία ισχύουν από τον Αύγουστο του 2022, του νόμου 2969/2001, που ορίζει τον τρόπο και τους κανόνες για την παραγωγή σούμας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου το πρωί της Πέμπτης.

Την σύσκεψη συγκάλεσε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και εντεταλμένος στον πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και μετά από το αίτημα του συλλόγου Αμβυκούχων Ρόδου, τα μέλη του οποίου ετοιμάζονται για την έναρξη της φετινής παραγωγής.

Την ενημέρωση προς τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς, όπως αποκαλούνται οι παραγωγοί σούμας, έκαναν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας, του Τελωνείου Ρόδου και του Χημείου.

Το θέμα συζήτησης ήταν ο καθορισμός της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στο προϊόν απόσταξης που παράγεται από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν.2969/2001 (Α ́281), των όρων, των προϋποθέσεων, των διαδικασιών και της απόδοσης των πρώτων υλών σε άνυδρη αιθυλική αλκοόλη για την εφαρμογή της παρ. Ε ́ του άρθρου 7 του ιδίου νόμου, της διαδικασίας σφράγισης και αποσφράγισης των χρησιμοποιούμενων από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς αποστακτικών μηχανημάτων, καθώς και των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 4 του ιδίου ως άνω νόμου.

Από την όλη συζήτηση έγινε αντιληπτό πως οι αλλαγές των άρθρων του νόμου είναι σαφέστατα υπέρ των αποσταγματοποιών, αφού τους εξασφαλίζει την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και τους αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης και συνέχισης αυτής της κληρονομικής και πολιτιστικής παραγωγής.

Οι αμβυκούχοι, που έδωσαν το παρόν στην σύσκεψη υπέβαλαν αρκετές ερωτήσεις και πήραν από τους αρμόδιους τις απαντήσεις που ήθελαν.

Χαιρετισμό προς όλους έδωσε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος απευθυνόμενος στους παραγωγούς σούμας δήλωσε πως γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τους ενημέρωσε πως προς το τέλος του Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί σε σύσκεψη των περιφερειαρχών της χώρας το πολύ σοβαρό θέμα της ονομασίας του αποσταγματοποιημένου προϊόντος, το οποίο διαφέρει σε γεωγραφικές ενότητες. Εμείς στα νησιά το λέμε σούμα, στην Κρήτη τσικουδιά ή ρακί, στην υπόλοιπη Ελλάδα τσίπουρο.

Ο κ. Χατζημάρκος υποσχέθηκε πως θα μεταφέρει στην σύσκεψη αυτή τις προτάσεις που θα του υποβάλει η διοίκηση του συμβουλίου αμβυκούχων Ρόδου «το Αθήρι».

Από την πλευρά του ο κ. Ζαννετίδης ενημέρωσε πως η Περιφέρεια παρακολουθεί από κοντά τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, έχει δε άψογη και διαρκή επικοινωνία με τις Υπηρεσίες και τον σύλλογο, έτσι ώστε να επιλύονται όλα τα προβλήματα πριν αυτά γίνουν άλυτα.