Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: «Το Νότιο Αιγαίο δίνει όλες τις μάχες Είναι Πρωταθλητής σε πολλά θέματα. Χαμένη είναι μόνο η μάχη που δεν θα δοθεί»

Συνέντευξη Τύπου στην διάρκεια της οποίας περιέγραψε αναλυτικά την «μητέρα των μαχών», που η Περιφερειακή Αρχή έδωσε από το 2015, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που επί 30 και πλέον χρόνια στερούσε ευρωπαϊκούς πόρους από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.

Της Ρένας Παυλάκη

Ο Περιφερειάρχης εξήγησε με γλώσσα κατανοητή την διαδικασία των Βρυξελλών που αφορά στην κατηγοριοποίηση των ευρωπαϊκών Περιφερειών, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης , για να καταδείξει πόσο σημαντική είναι για να νησιά του Νοτίου Αιγαίου η μετάπτωση της Περιφέρειας από τον Στόχο 1 των πιο πλούσιων Περιφερειών της Ευρώπης, στον Στόχο 2, των μεταβατικών, που μεταφράζεται σε σχεδόν διπλάσιους πόρους από αυτούς της τρέχουσας προγραμματική περιόδου, κάτι που “ο τόπος περίμενε για τρεις δεκαετίες”.

Γιώργος Χατζημάρκος για το νέο ΠΕΠ: «Μετά από 30 χρόνια, βγάλαμε τη θηλιά από το Νότιο Αιγαίο»

 

«Μετά από 30 χρόνια, βγάλαμε τη θηλιά από το Νότιο Αιγαίο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «αυτή η δύσκολη μάχη κερδήθηκε με αγώνα, συμμαχίες , τεκμηρίωση καθαρό μυαλό και όχι με ημερίδες , συνέδρια κι σόου για εσωτερική κατανάλωση». Για να καταλήξει ότι «χαμένη είναι μόνο η μάχη που δεν θα δοθεί. Το Νότιο Αιγαίο δίνει όλες τις μάχες»

 

Η μάχη που δώσαμε στις Βρυξέλλες για την μετάπτωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον Στόχο 2, είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των ευρωπαϊκών πόρων για την νέα χρηματοδοτική περίοδο 2021 – 2027

Υπενθυμίζεται ότι στις 29/8/2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε το Περιφερειακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2021-2027.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου Προγράμματος ανέρχεται σε 285,4 εκ. ευρώ, ποσό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, που το Πρόγραμμα είχε εγκριθεί με προϋπολογισμό 168,2 εκ. ευρώ, απόρροια της επίμονης και τεκμηριωμένης διεκδίκησης της Περιφερειακής Αρχής, για την τροποποίηση – επικαιροποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των κριτηρίων κατηγοριοποίησης των Περιφερειών και κατανομής των πόρων.  Το 50% των πόρων του Περιφερειακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου 2021-2027 προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (105,8 εκ. ευρώ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (36,9 εκ. ευρώ) και το υπόλοιπο 50% από το ελληνικό δημόσιο.

 

Η διαδικασία κατάρτισης του νέου Προγράμματος που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με έργα και δράσεις  που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όλων των νησιωτών,  ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια. Έγινε μακρά διαβούλευση -μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία- με κεντρικούς και περιφερειακούς φορείς, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών. Η διαδικασία αυτή κατέληξε σε ένα σχέδιο που, συμπληρωματικά με τα Τομεακά Προγράμματα, αντιμετωπίζει τις ανάγκες και τις προκλήσεις της Περιφέρειας μέχρι το 2029.

 

Πηγή RealVoice