Περιφέρεια

Στην Κω στραμμένη η Διεθνής Γαστρονομία τον Απρίλιο Με απόφαση του Περιφερειάρχη θα φιλοξενήσει τον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Τροφίμων

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος φέρνει για άλλη μια φορά τη γαστρονομία των νησιών ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, με την απόφασή του να φιλοξενήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα η Κως τον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Τροφίμων (WFGC) του IGCAT (Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), που θα πραγματοποιηθεί από 26 έως 29 Απριλίου 2023, ως κληρονομιά του τίτλου του Νοτίου Αιγαίου «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019».

της Νατάσας Παμπρή

Για το θέμα και την προεργασία και προετοιμασία που γίνεται από πλευράς ΠΝΑΙ, μίλησε στον Real Voice 99.5 και τους δημοσιογράφους Τέρη Χατζηιωάννου και Δέσποινα Κουλούμπρη, η Βάσια Παπαηλία, επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη και υπεύθυνη Eπικοινωνίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

“Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ήθελε να θέσει στο επίκεντρο και πάλι τους τοπικούς παραγωγούς και αυτή τη φορά επέλεξε το νησί της Κω. Μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας που είναι το Νότιο Αιγαίο, υπάρχουν διάφοροι εμβληματικοί θεσμοί που γίνονται κάθε χρόνο και ένας από αυτούς είναι το World Food Gifts Challenge που ουσιαστικά είναι βραβεία για δώρα τροφίμων ή δώρων που σχετίζονται με τρόφιμα και έχει να κάνει με τον πρωτογενή τομέα αλλά και με τη μεταποίηση και με τη συσκευασία γιατί μέσα από αυτό το θεσμό επιβραβεύονται το branding, η καινοτομία στη συσκευασία, πέρα από την γεύση και την αξία του ως τρόφιμο. Επέλεξε λοιπόν, την Κω, παρουσιάσαμε την Κω στην διεθνή επιτροπή που διοργανώνει αυτό το διαγωνισμό, αποφάσισε και η επιτροπή να πάμε εκεί και έτσι 26 με 29 Απριλίου η διεθνής γαστρονομία θα είναι στραμμένη στην Κω”, ανέφερε η κα Παπαηλία.

Το αγαπώ αυτό το νησί, αλλά δεν ήξερα όλους αυτούς τους θησαυρούς που κρύβει και πόσο μπροστά είναι σε θέματα γαστρονομίας και τι πλούτο διαθέτει. Είδαμε επισκέψιμα ελαιοτριβεία, οινοποιεία, υπάρχουν startup επιχειρήσεις που βρίσκονται και στο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης, υπάρχουν εξαιρετικά πράγματα που μπορούμε να δείξουμε ως καλές πρακτικές διεθνώς. Τώρα είμαστε στη φάση της προετοιμασίας γι’ αυτό και νομίζω θα είναι μία εξαιρετική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους όσοι θα επισκεφτούν το νησί που είναι από όλες τις Περιφέρειες της Ευρώπης και εκτός (Ευρώπης) γιατί έχει ανοιχτεί”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Βάσια Παπαηλία.

 

Η κα Παπαηλία έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη σύνδεση του ελληνικού τουρισμού με τον πρωτογενή, με εξαιρετικά αποτελέσματα. “Μέσα από τις συναντήσεις που κάνουμε από αυτό το δίκτυο όπου συγκεντρώνονται όλες οι Περιφέρειες, από όλες τις χώρες, μας ζητάνε ακόμη και τώρα παρουσιάσεις για όλες αυτές τις καλές πρακτικές που αναπτύξαμε το 2019, αλλά και τα τελευταία χρόνια γενικά για να τους δείξουμε πώς υλοποιήσαμε αυτά τα projects και πώς μπορούν να το κάνουν και αυτοί”, είπε καταλήγοντας.

Άλλωστε όπως έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος: «Η Γαστρονομία υπήρξε βαριά επένδυση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η σύνδεση του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα ένας από τους αποδοτικότερους στόχους που υπηρετήσαμε. Πιστεύουμε στην αξία και το έργο των μικροπαραγωγών μας και τους υποστηρίζουμε με πράξεις».

Μάλιστα τον περασμένο Ιούλιο χωρίς να χαθεί χρόνος, η προετοιμασία ξεκίνησε με σύσκεψη εργασίας του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στο γραφείο του, στην οποία συμμετείχαν η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, με την πολλαπλή της ιδιότητα ως Πρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού καθώς και στην Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου αλλά και ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, η Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου, υπεύθυνη του Δικτύου Aegean Cuisine και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και η Βάσια Παπαηλία, επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη και υπεύθυνη Eπικοινωνίας της Περιφέρειας, οι οποίες και συγκροτούν τον πυρήνα της ομάδας για την υλοποίηση του έργου. Συγκεκριμένα, η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου αποτελεί τον σύνδεσμο και την υπεύθυνη του έργου για την Κω, ενώ το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα πλαισιώσει τη διοργάνωση με δράσεις που προωθούν τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα τους.

 

Με τη φιλοξενία του 4ου Διεθνούς Διαγωνισμού Δώρων Τροφίμων, ο φακός της γαστρονομίας διεθνώς θα στραφεί στην Κω, που θα έχει την ευκαιρία να προβάλει τις τρομερές δυνατότητες γαστρονομίας, πολιτισμού, τεχνών, βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών πόρων που διαθέτει. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα βρεθούν στο νησί εκπρόσωποι Περιφερειών, παραγωγοί και ειδικοί σε θέματα γαστρονομίας από 20 περίπου χώρες, μεταξύ των οποίων Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Νορβηγία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Μέση Ανατολή κ.α., για να λάβουν μέρος σε εργαστήρια και επισκέψεις σε εμβληματικά σημεία και σε τοπικούς φορείς του νησιού.

Ακόμα, ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Τροφίμων της Κω φέρει και μια πρωτιά στην πορεία του θεσμού, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί ως αυτόνομη εκδήλωση, κατά το παράδειγμα του European Young Chef, στην οποία παραγωγοί από όλες τις διεθνείς/ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα τρόφιμα και τα βιοτεχνικά προϊόντα τους σε διεθνές κοινό.

Ο διαγωνισμός θα συγκεντρώσει υψηλής ποιότητας τρόφιμα και προϊόντα χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα από υποψήφιες και βραβευμένες Παγκόσμιες Περιφέρειες Γαστρονομίας, που θα αξιολογηθούν από μια διεθνή κριτική επιτροπή ειδικών του IGCAT.

Αποστολή της διεθνούς κριτικής επιτροπής θα είναι να εντοπίσει εξαιρετικά, μοναδικά γαστρονομικά δώρα και να τα αξιολογήσει σύμφωνα με κριτήρια, όπως: γεύση, ελκυστικότητα, βιωσιμότητα, σύνδεση με την περιοχή από την οποία προέρχονται, αφήγηση, δημιουργικότητα και καινοτομία. Τα καλύτερα προϊόντα θα βραβευθούν σε επίσημη τελετή στις 28 Απριλίου.