Ρόδος

Π.Εγγλέζος – 14η Γιορτή Γιαπρακιού: ” Όλα είναι έτοιμα για το μεγαλύτερο Γαστρονομικό γεγονός του νησιού”

14η Γιορτή Γιαπρακιού 2022   Όλα είναι έτοιμα για το μεγαλύτερο Γαστρονομικό γεγονός του νησιού

Χορηγός επικοινωνίας RodosToday

Στις 27 Αυγούστου, όσοι επισκεφθούν το χωριό Σάλακος στη Ρόδο θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σε αφθονία ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά του τόπου, τα γιαπράκια, που θα ετοιμάσουν οι γυναίκες του χωριού σε γιορτινό κλίμα.

Οι ποσότητες από τα πεντανόστιμα Σαλακενά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα που προετοιμάζουν και μαγειρεύουν οι γυναίκες του χωριού από σήμερα είναι τεράστιες ενώ για μια ακόμα χρονιά θα συμμετέχουν και επισκέπτες στη διαδικασία και τη γιορτή για μια ολοκληρωμένη και πιο βιωματική εμπειρία.

Η επιτυχία που σημείωσε η παραδοσιακή γιορτή από την πρώτη κιόλας χρονιά ήταν πρωτοφανής και αποτελεί πλέον θεσμό για το νησί της Ρόδου

Φιλανθρωπικό σκοπό θα έχει η Γιορτή για τα Γιαπράκια στη Σάλακο

Το Σάββατο 27 Αυγούστου στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου στη Σάλακο, λίγο μετά τις οκτώ και μισή το βράδυ, θα διοργανωθεί η μεγάλη παραδοσιακή γιορτή με ντόπιους καλλιτέχνες και τα χορευτικά σχήματα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Σαλάκου “Το Σπήλαιο” και Αρχαγγέλου “Ο Αίθωνας”

Η συνταγή για τα παραδοσιακά γιαπράκια έχει τις ρίζες της στη Μικρά Ασία και το χαρακτηριστικό τους είναι ο χοντροκομμένος κιμάς και η λεπτότητα στο τύλιγμα του φύλλου.

Οι χιλιάδες επισκέπτες θα απολαύσουν τα μοναδικά Σαλακενά Γιαπράκια τα οποία προσφέρονται δωρεάν.

Τα γιαπράκια που θα μαγειρευτούν θα δοθούν στο Συσσίτιο του Δήμου Ρόδου για να διανεμηθούν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και περνάνε δύσκολες στιγμές

“Oι γυναίκες του χωριού της Σαλάκου θα ετοιμάσουν τα παραδοσιακά ντολμαδάκια για τους επισκέπτες μας και μια ποσότητα θα δοθεί στο συσσίτιο του δήμου όπως δόθηκε και πέρσι. Οι 2.900 καρέκλες σας περιμένουνε  Χαιρόμαστε που μπορούμε και προσφέρουμε με τον τρόπο μας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη»

«Οι βασικοί πρωταγωνιστές και οι συντελεστές της επιτυχίας είναι οι γυναίκες του χωριού που αγκάλιασαν με αγάπη αυτή την προσπάθεια και με κέφι και μεράκι μαγειρεύουν ακούραστα απίθανες ποσότητες σε γιαπράκια. Οι γυναίκες περιμένουν με λαχτάρα το έθιμο, έρχονται ακόμη και με τα μπαστουνάκια τους. Υπάρχει δυναμική» δήλωσε  στην Πρωινή Ζώνη του RealVoice 99.5 και στη Δέσποινα Κουλούμπρη  ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλάκου «Το Σπήλαιο» κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.

Η γιορτή Γιαπρακιού είναι μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλάκου “Το Σπήλαιο”, της τοπικής κοινότητας Σαλάκου, τoυ ΔΟΠΑΡ και τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου.

Παναγιώτης Εγγλέζος Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλάκου «Το Σπήλαιο» 

Ακούστε εδώ:

 

Η συνταγή για τα παραδοσιακά γιαπράκια έχει τις ρίζες της στη Μικρά Ασία και το χαρακτηριστικό τους είναι ο χοντροκομμένος κιμάς και η λεπτότητα στο τύλιγμα του φύλλου.

Γέμισαν 110 κατσαρόλες με γιαπράκια και στη συνέχεια φορτώθηκαν σε φορτηγό που τις έκανε διανομή στα σπίτια των γυναικών για να μπουν την επομένη στη φωτιά. Μαγειρεύονται και τη μέρα της γιορτής σερβίρονται σε πήλινες γαβάθες για να τα δοκιμάσει ο κόσμος που συρρέει.

Υλικά

½ κ. αμπελόφυλλα

400-500 γρ. ρύζι Καρολίνα

3 μεγάλες ντομάτες τριμμένες

3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1κιλό κιμάς (½χοιρινό-½ μοσχάρι ή ½ χοιρινό-½κατσίκι ή τράγο) χοντροκομμένος

½ λίτρο ελαιόλαδο

1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος

Αλάτι, πιπέρι, κύμινο

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με το κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε γέμιση και την τοποθετούμε στο αμπελόφυλλο, διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου και τυλίγουμε σφιχτά, έχοντας απέξω τη γυαλιστερή πλευρά του φύλλου. Τοποθετούμε σε σειρά τα γιαπράκια στην κατσαρόλα, που στον πάτο της έχουμε βάλει τα κλωνάρια από τον μαϊντανό. Όταν τελειώσει η διαδικασία, προσθέτουμε ένα βαρύ πιάτο και ρίχνουμε ελαιόλαδο και νερό μέχρι να καλυφθεί το πιάτο. Σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με γιαούρτι.

 

Φωτογραφίες     Andreas Kaklios Photography