Γ.Χατζημάρκος: "Ο Άγιος Γεώργιος του Σαντραπέ στο Καστελλόριζο, σύντομα παραδίδεται"
Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: “Ο Άγιος Γεώργιος του Σαντραπέ στο Καστελλόριζο, σύντομα παραδίδεται”

Έναν αιώνα περίμενε αυτός ο μοναδικός ναός στο Καστελλόριζο για να αποπερατωθεί και τώρα αυτό γίνεται πράξη, χάρη στη στο προσωπικό ενδιαφέρον και την χορηγία του εφοπλιστή κ. Θανάση Μαρτίνου και της συζύγου του Μαρίνας, που αναλαμβάνουν την πλήρη αποκατάστασή του αλλά και τον εξοπλισμό του ώστε να γίνει λειτουργικός.

Πρόκειται για τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ, από το όνομα του Καστελοριζιού Λουκά Σαντραπέ που ξεκίνησε την ανέγερσή του ή Αγίου Γεωργίου του χωραφιού, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι.

Ο ναός είχε αρχίσει να κτίζεται το 1902 με δωρεά του Αιγυπτιώτη Καστελοριζιού, Λουκά Σαντραπέ και της συζύγου του Αναστασίας, ακολουθώντας ως πρότυπο την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Αθήνα. Το 1907-1908 όμως η ανέγερσή του σταμάτησε, λόγω του θανάτου του ιδίου και της γυναίκας του, έτσι ο ναός έμεινε ημιτελής. Κάποιες προσπάθειες αποκατάστασής του εξάλλου, που έγιναν στην δεκαετία του ΄80, δεν ολοκληρώθηκαν.

Ο αρχιτεκτονικός τύπος του ναού είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής, εκλεκτικιστικού ρυθμού, με κίονες στο εσωτερικό του, που επιστέφονται από κορινθιακά κιονόκρανα, ενώ ιδιαίτερης τέχνης είναι ο άμβωνας που συνδυάζεται με το κέρας της αμάλθειας καθώς και ο δεσποτικός θρόνος. Να σημειωθεί άλλωστε ότι για τους λόγους αυτούς το υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει τον ναό ως μνημείο.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργος Χατζημάρκος με ανάρτηση του στα social media επισημαίνει τα εξής :
“Περίμενε από το 1908. Ο Άγιος Γεώργιος του Σαντραπέ στο Καστελλόριζο, σύντομα παραδίδεται.
Στέκομαι με δέος μπροστά στο έργο αλλά και στην δωρεά. Ο ναός είχε μείνει ημιτελής από το 1908 και ολοκληρώνεται πολύ σύντομα με την δωρεά και την δουλειά του Αθανάσιου Μαρτίνου.
Ενός μοναδικού ανθρώπου, που σε όλα τα νησιά μας αποδεικνύει με το έργο του τι θα πεί αγάπη στην πατρίδα”
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εξωτερικοί χώροι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *