Η Περιφέρεια ενεργοποιεί τους ΤΟΕΒ σε Απολακκιά και Πάρο
Περιφέρεια

Η Περιφέρεια ενεργοποιεί τους ΤΟΕΒ σε Απολακκιά και Πάρο

Αχνό φως άρχισε να εμφανίζεται στον ορίζοντα για την εύρυθμη λειτουργία των φραγμάτων στο Νότιο Αιγαίο.

Το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να μεταφέρει την αρμοδιότητα  για την λειτουργία και εποπτεία των φραγμάτων από τους Δήμους  στις Περιφέρειες.

Τα φράγματα των νησιών  εντάχθηκαν  στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα ανατέθηκε από τον περιφερειάρχη στον τότε αντιπεριφερειάρχη και σήμερα εντεταλμένο στον Πρωτογενή Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη να «τρέξει» τα θέματα για την λειτουργία των ΤΟΕΒ (τομέων οργάνωσης εγγείων βελτιώσεων). Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια ενδιαφέρθηκε να αποκτήσουν οι ΤΟΕΒ προσωρινή διοίκηση έτσι ώστε να αποκτήσουν νομική, φορολογική και λογιστική υπόσταση προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα συντήρησης κι επέκτασης των δικτύων άρδευσης.

Με την συνεχή πίεση και ενασχόληση του ο κ. Ζαννετίδης όρισε προσωρινές διοικήσεις, οι οποίες έχουν ξεκινήσει την λειτουργία τους και οδεύουν σε γενική συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου, που θα έχει πλέον την ευθύνη λειτουργία των ΤΟΕΒ. Ήδη η προσωρινή διοίκηση του ΤΟΕΒ Απολακκιάς έχει εντάξει στο δυναμικό της νομική, λογιστική και διοικητική υποστήριξη με τους αναγκαίους υδρονομείς οι οποίοι έχουν την ευθύνη της καταγραφής των καλλιεργειών από τους αγρότες.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η συντήρηση κι επέκταση του δικτύου άρδευσης και σε άλλες γεωργικές περιοχές. Με τις παρεμβάσεις αυτές η περιφερειακή αρχή επιχειρεί να δώσει τέλος, αφενός στις προηγούμενες καταστάσεις ανυπαρξίας των τοπικών διοικήσεων και αφετέρου να νομιμοποιηθεί η λειτουργία τους, προκειμένου να ξεκινήσουν παρεμβάσεις συντήρησης κι επέκτασης των δικτύων τους.

Η συνεργασία της Περιφέρειας με τις τοπικές διοικήσεις σε Απολακκιά και Πάρο, αλλά και με τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ τους, είναι σε πολύ καλό σημείο και έχει ορατά αποτελέσματα τόσο στη Ρόδο όσο και στην Πάρο.

Σχετικά με τις εξελίξεις αυτές ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και εντεταλμένος στον πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε:

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των ΤΟΕΒ με το να έχουν νομική, λογιστική, και διοικητική υπόσταση προκειμένου να μπορέσουμε να εντάξουμε και να διαθέσουμε πόρους για συντήρηση και επέκταση των δικτύων άρδευσης προς όφελος των παραγωγών για την δραστηριοποίηση και άλλων περιοχών γύρω από τα φράγματα».

 

 

Το Γραφείο Τύπου