Τέλος εποχής και γέφυρα προς το μέλλον η νέα Γέφυρας Κρεμαστής
Περιφέρεια

Τέλος εποχής και γέφυρα προς το μέλλον η νέα Γέφυρα Κρεμαστής

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια του πιο συμβολικού έργου της Περιφερειακής Αρχής, το οποίο τράβηξε βαθιά τη διαχωριστική γραμμή με το χθες της μιζέριας που πλήγωσε τον τόπο
Γιώργος Χατζημάρκος: «Εγώ με τους λαθρεπιβάτες που υπονομεύουν το ταξίδι, δεν θα είμαι ποτέ ξανά στο ίδιο καράβι»
Μάκης Βορίδης: «Το παράδειγμα συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον Δήμο Ρόδου και συνολικά τους νησιωτικούς δήμους, είναι ένα καλό παράδειγμα που πρέπει να αναδείξουμε σε εθνικό επίπεδο»
Η πιο μεγάλη μέρα του χρόνου, η Τρίτη 21 Ιουνίου ήρθε να ενισχύσει τον – σε κάθε περίπτωση – ισχυρό συμβολισμό του έργου της νέας Γέφυρας Κρεμαστής, που εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ, σε μια λιτή αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακή τελετή, με πλήθος κόσμου να έχει συρρεύσει στον χώρο της φουτουριστικής κατασκευής, που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 7 μηνών, μεταμορφώνοντας την πρώτη εικόνα άφιξης στη Ρόδο, από το αεροδρόμιο «Διαγόρας».
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώτος τη τάξει Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, που μαζί με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και τους δύο χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, Δωδεκανήσου, Χρήστο Ευστρατίου και Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, έκοψαν την κορδέλα της νέας Γέφυρας, προς την πλευρά του αεροδρομίου, η οποία, αμέσως μετά τη λήξη της τελετής, δόθηκε στην κυκλοφορία.
Τον αγιασμό τέλεσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κκ. Κύριλλος και ο Θεοφιλέστατος Μητροπολίτης κκ Κύριλλος, παρουσία των βουλευτών Μάνου Κόνσολα, Μίκας Ιατρίδη και Γιάννη Παππά, εκπροσώπων του Στρατού, των Σωμάτων ασφαλείας, της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ βαθμού, των παραγωγικών, επιστημονικών και λοιπών φορέων του νησιού και πλήθους κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την τελετή των εγκαινίων της Γέφυρας Κρεμαστής, στη Ρόδο ήρθαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι και από τις Κυκλάδες, μεταφέροντας με την παρουσία τους το μήνυμα της ενιαίας περιφερειακής συνείδησης, καθώς και από την Κω, ενώ ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση έδωσαν μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Ρόδου που με τα κρουστά όργανά τους άνοιξαν και έκλεισαν την εκδήλωση.
Το στοιχείο της ενιαίας περιφερειακής συνείδησης ανέδειξε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, στον οποίον παραχώρησε τη θέση του ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, για να ανοίξει με τον χαιρετισμό του την εκδήλωση των εγκαινίων.
Στην ομιλία του ο κ. Λεονταρίτης ανέφερε:
«Είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Είναι ένα συναίσθημα που προέρχεται μέσα από μια διαδρομή που ξεκινήσαμε αυτή η υπέροχη ομάδα, η ομάδα που επέλεξε ο Γιώργος Χατζημάρκος από το 2014, και συνέχισε μέσα από μια ταραχώδη πολιτικοοικονομική περίοδο, να συγκρούεται με τα προβλήματα και να δίνει λύσεις. Κι αυτό είναι υπέροχο. Είναι η πεμπτουσία της πολιτικής. Από την αρχή, ο Γιώργος Χατζημάρκος καθοδήγησε την ομάδα, με αυτή τη φιλοσοφία.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί διαπιστώνουμε όλοι μας ότι αυτή η πολιτική έχει αποτελέσματα. Όπως αυτό το μεγάλο έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα. Ένα έργο γέφυρα προς το μέλλον. Από σήμερα σηματοδοτούμε ένα διαφορετικό μέλλον. Δεν είμαστε δύο Περιφερειακές Ενότητες. Είμαστε μια ενιαία Περιφέρεια, με ενιαία περιφερειακή συνείδηση, την οποία σφυρηλάτησε από την πρώτη μέρα ο Γιώργος Χατζημάρκος και όλοι μαζί. Και γι αυτό είμαστε υπερήφανοι».
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«H Γέφυρα Κρεμαστής, σηματοδοτεί μια πολύ μεγάλη αλλαγή, σε σχέση με το παρελθόν. Το παρελθόν στο οποίο ακούσαμε πολλά λόγια, και δεν είδαμε έργα και πράξεις.Το παρελθόν, στο οποίο κυλούσαν τα χρόνια, ακούγοντας δικαιολογίες, γιατί δεν έγινε αυτό, που έπρεπε να γίνει. Το παρελθόν, στο οποίο τα αυτονόητα, παρέμεναν ζητούμενα, μέσα στα συρτάρια. Αυτό το κακό παρελθόν της αδράνειας, που στέρησε από τους Ροδίτες, αυτά που άξιζαν και δικαιούνταν, ξεπερνάμε σήμερα.
Τα αυτονόητα επιτέλους δικαιώνονται. Η κοινή λογική επικρατεί ξανά. Η κοινή λογική επικρατεί ξανά, όταν οι δύο βαθμοί, της αυτοδιοίκησης συνεργάζονται άριστα, και αυτό αποτυπώνεται, σε χειροπιαστό και μετρήσιμο έργο. Και είναι ευτύχημα, να βρίσκεται στο τιμόνι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Γιώργος Χατζημάρκος, με τον οποίο μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη, για την αξία της συνεργασίας. Πέραν από την πρακτική σημασία της, η νέα Γέφυρα Κρεμαστής, έχει και μια εξίσου υψηλή, Συμβολική Σημασία: Τραβήξαμε, κόκκινη γραμμή στο χθες, και δεν επιλέξαμε την εύκολη οδό, να αφήσουμε ανέγγιχτα, τα προβλήματα. Αντίθετα, κάθε μέρα, συνεχίζουμε με σθένος, τα έργα και τις παρεμβάσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος μας.»
Τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στους δεσμούς του με τη Ρόδο και ιδιαίτερα με την περιοχή της Παστίδας όπου υπηρέτησε μέρος της στρατιωτικής του θητείας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αποτελεσματικότητα του Γιώργου Χατζημάρκου και της Περιφερειακής Αρχής του:
«Αναρωτιέμαι γιατί αυτό που κάνουμε σήμερα, το τόσο σημαντικό έργο για το νησί, δεν καταφέραμε να το κάνουμε επί 30 χρόνια. Κι έπρεπε να έρθει ο Γιώργος Χατζημάρκος για να το κάνει. Η απάντηση είναι ότι τελικώς τα πρόσωπα έχουν σημασία και εγώ προσωπικά είμαι πολύ υπερήφανος για τις επιλογές που κάναμε και ως παράταξη, αλλά και για τη συνεργασία που έχω ως Υπουργείο Εσωτερικών, με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, έναν ικανό, άξιο, σπουδαίο άνθρωπο που καταφέρνει να δίνει λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών. Και αυτό είναι μια απάντηση, ότι, ναι, οι επιλογές των πολιτών σε επίπεδο προσώπων αλλά και σε επίπεδο παρατάξεων και ιδεών, έχουν σημασία και κάνουν τη διαφορά. Είμαι πολύ περήφανος γιατί όταν βλέπω το έργο το οποίο γίνεται, ειδικά στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, ειδικά με την ορθή , σταθμισμένη, συνετή, συγκροτημένη, αποτελεσματική διαχείριση, μας δίνει ένα καλό παράδειγμα και μας δείχνει τον δρόμο προς τον οποίο πρέπει να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα.
Η Γέφυρα που εγκαινιάζουμε σήμερα, συμβολίζει τη σχέση της ελληνικής Πολιτείας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το μέλλον. Μας λέει ότι αφήνουμε πίσω χρόνια προβλήματα, τα λύνουμε και αρχίζουμε να δημιουργούμε νέες προοπτικές. Το παράδειγμα συνεργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τον Δήμο Ρόδου και συνολικά τους νησιωτικούς δήμους, είναι ένα καλό παράδειγμα που πρέπει να αναδείξουμε σε εθνικό επίπεδο. Ένα παράδειγμα που πρέπει να το δουν και να το μελετήσουν ως υπόδειγμα και άλλες Περιφέρειες και Δήμοι. Θερμά συγχαρητήρια!»
Κύριος ομιλητής της τελετής των εγκαινίων της Γέφυρας Κρεμαστής ήταν ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος έδωσε έμφαση στους ισχυρούς συμβολισμούς του έργου και στο τι αυτό εκπροσωπεί:
«Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα για όλους μας. Βρισκόμαστε εδώ για να κάνουμε μια δήλωση αυτοδέσμευσης και για τη συνέχεια. Σήμερα είναι η μέρα του θερινού ηλιοστασίου, δηλαδή η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, Αυτό σημαίνει περισσότερο φως. Είναι το φως που χρειαζόμαστε σήμερα στη ζωή μας , είναι το φως που μας έλειψε όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να σα πω ότι αυτό το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, δεν με αφορά ως τεχνικό έργο. Με αφορά ως το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, όπου τελειώνουν τα άλλοθι και οι δικαιολογίες, τελειώνει η εποχή της μιζέριας της κακομοιριάς και ανοίγει μια νέα σελίδα για το αύριο και το μέλλον που αξίζουμε. Και θέλω να πω ότι της φυσικής γέφυρας έχει προηγηθεί η γέφυρα της συνεννόησης, της συνεργασίας και της συνένωσης των δυνάμεων. Κάθε μέρα ξυπνάμε και λέμε, μπορούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, μπορούμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, μπορούμε να πάμε τον πήχυ πιο ψηλά. Μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τα παιδιά, στα οποία πρωτίστως χρωστάμε ένα μεγάλο συγνώμη, για όλα αυτά που έχουμε δανειστεί από το μέλλον τους, αλλά μπορούμε να τους δώσουμε και μια υπόσχεση – δέσμευση: θα σας παραδώσουμε μια πατρίδα πολύ καλύτερη από αυτή που παραλάβαμε».
Ο κ. Χατζημάρκος έκανε έναν σύντομο απολογισμό των μεγάλων έργων πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν στην διάρκεια της θητείας του, για τους «σκελετούς που βρέθηκαν στις ντουλάπες», για τις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος που κλείνουν η μια πίσω από την άλλη, για να τονίσει και την υπονόμευση που υπέστη η προσπάθειά του.
Χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Σε όλον αυτό τον αγώνα της επιβίωσης, της ανάτασης, δεν είμαστε όλοι μαζί. Αυτά τα “όλοι μαζί μπορούμε”, δεν ισχύουν για μένα. Διότι εγώ δεν μας έχω δει ποτέ όλους μαζί. Εγώ έχω δει αυτούς που προσπαθούν να κρατήσουν το καράβι να μην σπάσει μέσα στην τρικυμία κι έχω δει κι εκείνους που ως λαθρεπιβάτες υπονομεύουν το ταξίδι. Εγώ με τους λαθρεπιβάτες δεν θα είμαι ποτέ ξανά στο ίδιο καράβι».
Ο κ. Χατζημάρκος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τους συνεργάτες του λέγοντας πως η Γέφυρα Κρεμαστής, όπως και τα υπόλοιπα έργα της Περιφερειακής Αρχής «καταρρίπτουν τα στερεότυπα περί της λειτουργίας του δημοσίου και των δημοσίων υπαλλήλων».
Αναφέρθηκε ονομαστικά στα διευθυντικά στελέχη των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Τριαντάφυλλο Καραγιάννη, Αντώνη Παπούλη, Ευγένιο Σκουρμαλά, Νίκο Λυμπερόπουλο και Γιάννη Παπαϊωάνου, στα πρόσωπα των οποίων ευχαρίστησε το σύνολο των υπαλλήλων που μόχθησαν για το έργο της Γέφυρας Κρεμαστής, όπως και για τα υπόλοιπα, και για τους οποίους είπε ότι «εργάζονται μέρα – νύχτα, έχουν πετάξει τα ρολόγια τους, τους ψάχνουν τα σπίτια τους» και κατέληξε: «Σας ευχαριστώ που αποδεικνύετε ότι υπάρχει και αυτή η Ελλάδα».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, έστειλε ένα μήνυμα για το μέλλον:
«Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε για μια ακόμη φορά ότι αγαπάμε την ευθύνη, υπηρετούμε το αύριο, θέλουμε να κλείσουμε όλους τους λογαριασμούς με το χθες. Δεν θέλω μια Γέφυρα που να ενώσει δύο πλευρές. Θέλω μια Γέφυρα που να ενώσει ανθρώπους, μια Γέφυρα που θα στείλει πολύ βαθιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις λογικές, τις νοοτροπίες, τις πρακτικές που μας στοίχισαν, μας κράτησαν πίσω, μας έφεραν στο τέλμα που ήμασταν και θα αποτελέσει το τελευταίο μας στοίχημα, την τελευταία αναφορά στην ατζέντα της μιζέριας που την σκίζουμε οριστικά και κοιτάζουμε το μέλλον στα μάτια με αισιοδοξία».