Περιφέρεια

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Ρόδο και Σύμη Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα, στις 11:30 το πρωί, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δωδεκανήσου, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορίας 4 στη Ρόδο και την Σύμη, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο συντάσσει η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Χ. Ευστρατίου: «Πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σήμερα»

Στη Συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χρήστου Ευστρατίου, συμμετείχε και o Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, καθώς και ο  Διοικητής την Περιφερειακή ων Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μπάλσης, ο οποίος έφτασε εκτάκτως στη Ρόδο για την περαιτέρω ενίσχυση της Περιφερειακής Ενότητας.

Για την δε περαιτέρω προστασία της περιοχής, έφτασαν εκτάκτως και βρίσκονται ήδη στην Ρόδο ένα ακόμη ελικόπτερο δασοπυρόσβεσης και 10 δασοκομάντος, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Α. Ράπανου κατά την προ ημερών επίσκεψή του στο νησί της Ρόδου, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είναι μεταξύ των 500 ατόμων που προσελήφθησαν για την αντιπυρική προστασία στη χώρα. Ακόμα, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έθεσε επικεφαλής των δυνάμεων του νησιού, τον Περιφερειακό Διοικητή Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχο Ν. Μπάλση για όσο διάστημα ο δείκτης επικινδυνότητας παραμένει υψηλός.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση, συζητήθηκε ο βαθμός αυξημένης ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου, ο τρόπος συνδρομής των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, η αστυνόμευση Δασικών Περιοχών ιδιαιτέρως τις ημέρες που η επικινδυνότητα για Πυρκαγιά είναι μεγάλη, η πορεία υλοποίησης των εργασιών βελτίωσης των Δασικών δρόμων της Π.Ε. Ρόδου καθώς και άλλα θέματα συνεργασίας μεταξύ των Υπηρεσιών που εμπλέκονται.

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου συνέστησε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. “Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”, τόνισε σχετικά.

Τέλος, στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου έλαβαν μέρος ακόμα ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ν.Αι. κ. Ν. Χατζηγεωργίου, ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών  Δωδεκανήσου κ. Μ. Κρασσάς, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Ρόδου κ. Δ. Αυγουστάκης και ο πυροσβέστης Γ. Παυλής, ο Αντισυνταγματάρχης Α. Σταματάκης από την 95 ΑΔΤΕ, ο κ. Β. Δοξάκης ως εκπρόσωπος από την Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου,  ο υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Ρόδου κ. Μ. Μοράρης  ο κ. Γ. Πρέντζας ως εκπρόσωπος από το κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και ο εκπρόσωπος της Δνσης Δασών Δωδεκανήσου κ. Δ. Λεφάκης.