Δημήτρης Γάκης: Το θέμα του γκολφ Αφάντου επανέρχεται στην επικαιρότητα

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα την πρόθεση του προέδρου του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Αφάντου κ. Γιώργου Μπακίρη να προτείνει την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Αφάντου.  

Αυτή η ιδιαίτερη ικανοποίηση προέρχεται από το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την τρόπο ανάπλασης της παραλίας.

Την αισιοδοξία μου όμως  την επισκιάζει ο προβληματισμός και τα ερωτηματικά που γεννάει ο χρόνος.

Είναι κατάλληλη η χρονική στιγμή για αυτή την πρόταση τώρα που έχουν ολοκληρωθεί τα master plan, έχουν αδειοδοτηθεί τα σχέδια και είναι έτοιμοι οι επιχειρηματίες να ξεκινήσουν τις εργασίες  ή μήπως αργήσαμε πάρα πολύ και όλες αυτές είναι κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα;

Εύχομαι αυτά τα ερωτηματικά να μην έχουν βάση γι’ αυτό και προτείνω ότι η ανάπλαση της παραλίας θα πρέπει να γίνει με όρους αειφορίας, βιωσιμότητας και ήπιων μορφών παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η αναπλαση του παραλιακού μετώπου του «Γκόλφ Αφάντου» θα πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση του ποιοτικού εναλλακτικού τουρισμού, για να οδηγήσει την περιοχή σε ανάπτυξη.

Είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών σε όλο το μήκος της παραλίας, Με ταυτόχρονη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υφιστάμενης παραλιακής οδού και την ανάπλαση – αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της έκτασης και η μετατροπή του σε:

α. Πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο της υφιστάμενης παραλιακής οδού  με την κατάλληλη διαμόρφωση, χάραξη, χρήση υλικών, φύτευσης, εξοπλισμού και δημιουργία στάσεων και χώρων αναφοράς και την επέκταση του μέχρι τα Κολύμπια έτσι όπως προτείνει ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Αφάντου κ. Μπακίρης.

β. Δημιουργία διαδρομής κατά μήκος της παραλίας με κυκλοφορία ήπιας και οικολογικής μορφής Μέσου Μαζικής Μεταφοράς με πυκνές στάσεις και συχνή δρομολόγηση.

γ. Δημιουργία χώρων στάθμευσης και εγκάρσιων οδών πρόσβασης μέχρι τη θάλασσα.

δ. Καθορισμός Ζώνης Ανάπλασης Παραλίας έτσι ώστε αυτή να αποτελέσει τόπο αναφοράς και προορισμού επισκεπτών όχι μόνον εποχιακά και όχι μόνο για κολύμβηση.

Κύριο χαρακτηριστικό της όλης επέμβασης θα πρέπει να είναι η διατήρηση του χαρακτήρα του φυσικού τοπίου.

Αντί για όλα τα ανωτέρω σήμερα παρατηρείται  μια παρέμβαση στο τοπίο με στόχο την απαγόρευση της πρόσβασης στους επισκέπτες της παραλίας Τραγανού φράζοντας το δρόμο και το χείμαρρο με διάφορα μπάζα όπως δείχνουν οι τελευταίες φωτογραφίες.

Αυτά τα φαινόμενα νομίζω πως απαιτούν την άμεση παρέμβαση σας του προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου Αφάντου, του δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ρόδος 14-6-2022

Δημήτρης Γάκης

πρώην Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΣΥΡΙΖΑ

Please follow and like us:

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.