Εκδηλώσεις

Έκθεση, Φόρος Τιμής στη Ροδίτικη Κεραμική Τέχνη και την Ελληνογαλλική Φιλία

O ΠΡΟΤΟΥΡ σε συνεργασία με την Γαλλική Προξενική Αρχή Ρόδου, παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της Lise Chevalier «Το άσμα των πλατάνων», από τις 9 έως τις 30 Ιουλίου 2022, στο Κατάλυμα της Γαλλίας.  
Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η Lise Chevalier είναι Γαλλίδα εικαστικός που ζει και εργάζεται στην πόλη Sète της Γαλλίας.
Συμμετείχε στην πρώτη καλλιτεχνική διαμονή κεραμικής που διοργανώθηκε το 2019 από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Σχολή Καλών Τεχνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Παρισίων, την Γαλλική Προξενική Αρχή στη Ρόδο και η οποία φιλοξενείται κάθε χρόνο στο Κατάλυμα της Γαλλίας.
Τα έργα της έκθεσης είναι εμπνευσμένα από τη βιωματική εμπειρία της παραμονής της δημιουργού στη Ρόδο και της μαθητείας της κοντά στον γλύπτη και κεραμίστα Κώστα Νεοφύτου που την μύησε στη ροδίτικη παραδοσιακή κεραμική τέχνη και από τα ταξίδια της σε Νίσυρο και Καστελόριζο.
Η πολυσχιδής καλλιτέχνις θα παρουσιάσει ένα σύνολο έργων που δημιούργησε μεταξύ 2019 και 2022: μελάνια, κεραμικά, προβολές σχεδίων σε γυαλί, ποιήματα.
Στις τρεις αίθουσες του Καταλύματος τα έργα θα αναπτυχθούν γύρω από τρεις κεντρικές θεματικές: Ο Κατακλυσμός και η Κιβωτός, το Πρωτογενές Δάσος και το Ηφαίστειο.
Οι αναφορές στην τεχνική του ICARO-ΙΚΑΡΟΣ είναι πολλές και εμφανείς στο έργο της.
Όπως η ίδια η καλλιτέχνις αναφέρει: «Η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής στη ροδίτικη κεραμική τέχνη και την ελληνογαλλική φιλία» και συνεχίζει, «Τι πιο συναρπαστικό θέαμα από αυτό του Αιγαίου με τις μυριάδες των νησιών του! Ανοίγει μέσα μας ένα μυθικό παράθυρο και υφαίνει τους δεσμούς μας με τα στοιχεία και τους ανθρώπους!»
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου