Στην 3η συνάντηση Νέων Πρεσβευτών των Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς συμμετείχε ο Δήμος Ρόδου
Δήμος

Στην 3η συνάντηση Νέων Πρεσβευτών των Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς συμμετείχε ο Δήμος Ρόδου

 

Παρουσιάστηκε η περίπτωση της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου ως μοναδικό παράδειγμα ενός «ζωντανού μνημείου»

 

Στην 3η συνάντηση των «Νέων Πρεσβευτών των Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Young Ambassadors of World Heritage) που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (OWHC) και πραγματοποιήθηκε στην Έβορα της Πορτογαλίας, συμμετείχε ο Δήμος Ρόδου ως μοναδικός Δήμος της Ελλάδας μαζί με πόλεις της Ισπανίας (Κόρδοβα), της Αυστρίας (Βιέννη), της Γαλλίας (Μπορντώ) και ασφαλώς της «οικοδέσποινας χώρας» (Έβορα, Πόρτο, Έλβας).

Οι νέοι πρεσβευτές κατέθεσαν τις προτάσεις και ιδέες σχετικά με το πώς οι Πόλεις Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μπορούν να υιοθετήσουν πρότυπα και πρακτικές βιώσιμης  ανάπτυξης με κίνητρο την προστασία του περιβάλλοντος και με σεβασμό στην ιστορία και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία τους.

Το Δήμο Ρόδου εκπροσώπησε η Φοιτήτρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σεμίνα Σηφάκη με την υποστήριξη της Δρ. Δέσποινας Χατζηδιάκου, συμβούλου του Δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη σε θέματα πολιτισμού, διεθνών σχέσεων και αποδήμων Ροδίων. Παρουσιάστηκε η περίπτωση της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, ως μοναδικό παράδειγμα ενός «ζωντανού μνημείου» όπου συνυπάρχουν οι μόνιμοι κάτοικοι με τους επισκέπτες/τουρίστες.

 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, οι νέοι πρεσβευτές και οι εκπρόσωποι των συμμετεχουσών πόλεων είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν με το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (OWHC-World Heritage Cities) όπου ανήκει η Ρόδος και να τους ενημερώσουν για τα συμπεράσματά τους αναφορικά με τον τρόπο ενίσχυσης της βιωσιμότητας των ιστορικών πόλεων. Διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες και τα προβλήματα είναι κοινά σε κάθε πόλη και αποφασίστηκε να συνεχισθεί ο διάλογος στην επόμενη συνάντηση “Young Ambassadors of World Heritage” που εξετάζεται να πραγματοποιηθεί στη Ρόδο.