Από τις 21 έως τις 28 Αυγούστου το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ''Πέρα από τα Σύνορα''
Εκδηλώσεις

Από τις 21 έως τις 28 Αυγούστου το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ”Πέρα από τα Σύνορα”

Η καρδιά του ντοκιμαντέρ χτυπάει στο πανέμορφο ακριτικό Καστελλόριζο!
Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα», υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Πρoέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα διεξαχθεί από τις 21 έως τις 28 Αυγούστου 2022.
Η πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) που ξεκίνησε πριν από εφτά χρόνια, εξελίχθηκε σε θεσμό διεθνούς εμβέλειας με σημαντικές συνεργασίες με φορείς και προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου και της διανόησης από όλο τον κόσμο.
Το Φεστιβάλ στήριξαν και αγάπησαν κατ αρχήν οι κάτοικοι του Καστελλόριζου. Με επιμονή, αξιοπιστία και πάθος οι συνεργάτες του ΙΔΙΣΜΕ, η Γενική Γραμματέας του και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα θεσμό πρότυπο στο είδος του.
Εκατοντάδες σκηνοθέτες, παραγωγοί, διευθυντές άλλων διεθνών φεστιβάλ, κριτικοί κινηματογράφου, επαγγελματίες του χώρου εμπιστεύτηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τη διοργάνωση και φυσικά οι θεατές που παρακολουθούν τις ταινίες, συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του και έχουν έναν επιπλέον λόγο να επισκεφτούν το νησί κατά τις ημέρες της διεξαγωγής του.
Ο αριθμός ρεκόρ των φετινών συμμετοχών αποδεικνύει τη φήμη και την εγκυρότητα που έχει αποκτήσει το φεστιβάλ. Κατατέθηκαν 790 ταινίες τεκμηρίωσης (πέρυσι ήταν 567) από εκατό χώρες.
Το επόμενο διάστημα η Προκριματική Επιτροπή θα επιλέξει ποιες από αυτές θα συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό για τα βραβεία της διοργάνωσης και ποιες στο Πανόραμα.
Το λεγόμενο Ιστορικό Ντοκιμαντέρ δεν αφορά μόνο την ελληνική και διεθνή Ιστορία, αλλά και τις επιδράσεις γεγονότων, ανιχνεύει τις παραδόσεις, εστιάζει στον μόχθο των κοινοτήτων, συνθέτει πορτρέτα προσωπικοτήτων και απλών ανθρώπων, αποσκοπεί στην κατανόηση του παρελθόντος, καταγράφει περιστατικά ορόσημα αλλά και καθημερινές ιστορίες με στόχο να γνωστοποιήσει, να αφυπνίσει, να προβληματίσει, να ταξιδέψει το κοινό στην παγκόσμια κοινότητα συμβάλλοντας και συνεισφέροντας στη γνώση και την επίγνωση.
Το Φεστιβάλ στο μαγευτικό Καστελλόριζο, διοργανώνεται από το Ελληνικό ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι). Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Πρoέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έχει την υποστήριξη ή/και χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Μεγίστης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.