Ξεκίνησε σήμερα η Ηλεκτροκίνηση στη Μεσαιωνική πόλη
Δήμος

Ξεκίνησε σήμερα η Ηλεκτροκίνηση στη Μεσαιωνική πόλη

 

Δωρεάν Στάθμευση στην Ακαντιά και Δωρεάν Διαδρομές Μεταφοράς ανα 20 λεπτά

 

Υπεγράφη σήμερα – κατόπιν σχετικής οδηγίας του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη – από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανο Ι. Δράκο και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών Ρόδου «Δ.Ε.Σ. ΡΟΔΑ» Δημήτριο Τσίκκη, η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της «Δ.Ε.Σ. ΡΟΔΑ» για την εκτέλεση μεταφορικού έργου με τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων εντός της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου έτους 2022.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος και η Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων, λαμβάνοντας υπόψιν την απόφαση κήρυξης της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου, ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, την εγγραφή της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και την αδήριτη ανάγκη ολοένα και καλύτερης εξυπηρέτησης πολιτών και επισκεπτών σε συνδυασμό με την προστασία του Μνημείου, συνέταξε νέα έκθεση για την εκτέλεση της σχετικής υπηρεσίας, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα προς την «Δ.Ε.Σ. ΡΟΔΑ», το οποίο και έγινε δεκτό.

Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, εγκρίθηκε νωρίτερα, τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της ΔΕΣ ΡΟΔΑ, όσο και από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου.

Στην Προγραμματική, καθορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ρόδου (Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων) και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «Δ.Ε.Σ. ΡΟΔΑ», σε ότι αφορά στην εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου με ηλεκτροκίνητα οχήματα εντός της Μεσαιωνικής πόλης Ρόδου.

Η σύμβαση υπεγράφη με σκοπό:

α) την εξυπηρέτηση κατοίκων, δραστηριοποιούντων, επισκεπτών, ΑμεΑ και ευπαθών ομάδων της Μεσαιωνικής πόλης,

β) την προστασία του Μνημείου και

γ) την αρτιότερη προβολή διεθνώς και παγκοσμίως της Ρόδου, μέσω της εκτέλεσης δωρεάν συγκοινωνιακού έργου με ηλεκτροκίνητα οχήματα, τα οποία θα εκτελούν προκαθορισμένες διαδρομές, τις οποίες δεν μπορούν να εκτελέσουν άλλα συγκοινωνιακά μέσα.

 

Τα δρομολόγια

των ηλεκτροκίνητων

Οι διαδρομές των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, όπως περιγράφονται παρακάτω αναλυτικά προς ενημέρωση των πολιτών, ξεκινούν από σήμερα, ημέρα Πέμπτη, 19η Μαΐου 2022 και διενεργούνται ανά είκοσι (20) λεπτά.

 

Διαδρομή 1

Με αφετηρία την πλατεία Σύμης και μέσω της πλατείας Μουσείου ακολουθώντας την οδό Ιπποτών και την οδό Ορφέως, με τερματισμό στο τέλος της Ορφέως.

Με αφετηρία την οδό Ορφέως, ακολουθώντας την οδό Σωκράτους, στην πλατεία Ιπποκράτους αριστερά ακολουθώντας την οδό Ερμού, αριστερά προς την πλατεία Μουσείου και τερματισμό στην πλατεία Σύμης.

 

Διαδρομή 2

Με αφετηρία την πλατεία Σύμης και μέσω της  πλατείας Μουσείου, ακολουθώντας την οδό Απελλού, συνεχίζοντας στην οδό Πλάτωνος και έπειτα δεξιά στην οδό Σοφοκλέους, στο τέλος της οποίας συνεχίζοντας δεξιά στην οδό Ομήρου με τέρμα μέσα από την πύλη Αγ. Αθανασίου.

Με αφετηρία μέσα από την πύλη Αγ. Αθανασίου, μέσω τον οδών Ιπποδάμου, Σωκράτους στην πλατεία Ιπποκράτους, αριστερά ακολουθώντας την οδό Ερμού, αριστερά προς την πλατεία Μουσείου και τερματισμό στην πλατεία Σύμης.

 

Διαδρομή 3

Με αφετηρία την πλατεία Σύμης και μέσω της πλατεία Μουσείου, ακολουθώντας την οδό Απελλού, αριστερά στην οδό Σωκράτους, ακολουθώντας την οδό Αριστοτέλους, δεξιά στην οδό Θησέως και δεξιά στην οδό Κισθινίου με τερματισμό στις αρχές της οδού Εκάτωνος.

Με αφετηρία την οδό Εκάτωνος εντός της πύλης Ακαντιάς και ακολουθώντας τις οδούς Ειρήνης, Πυθαγόρα, διασχίζοντας την πλατεία Ιπποκράτους, ακολουθώντας την οδό Ερμού, αριστερά προς την πλατεία Μουσείου και τερματισμό στην πλατεία Σύμης.

 

Διαδρομή 4 (κυκλική)

Με αφετηρία την οδό Ορφέως, ακολουθώντας την οδό Αγίου Φανουρίου, δεξιά στην οδό Ομήρου και ακολουθώντας την οδό Ιπποδάμου και Ορφέως τερματισμός στο σημείο εκκίνησης.

 

Οι διαδρομές

του mini bus

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ρόδου και «Δ.Ε.Σ. ΡΟΔΑ» αναμένεται να δρομολογηθεί και mini bus, το οποίο θα μεταφέρει ΔΩΡΕΑΝ τους πολίτες από το χώρο στάθμευσης του λιμένα της Ακαντιάς στις πύλες της Μεσαιωνικής πόλης, επίσης ανά είκοσι (20) λεπτά.

Ο χρόνος έναρξης των δρομολογίων θα ανακοινωθεί εντός των επομένων ημερών.

 

Διαδρομή Mini Bus (κυκλική)

Με αφετηρία το χώρο στάθμευσης που διαμορφώθηκε στο λιμάνι της Ακαντιάς, θα κινείται μέχρι την πλατεία Σύμης και θα επιστρέφει στο χώρο στάθμευσης. Οι στάσεις επιβίβασης – αποβίβασης θα είναι:

  1. Στην είσοδο και απέναντι από τη μεσαιωνική τάφρο.
  2. Στην είσοδο κα απέναντι από τη Θαλασσινή Πύλη (Κολώνα).
  3. Στην πλατεία Σύμης.

     Οι παραπάνω διαδρομές θα εκτελούνται καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών και αργιών, από τις 8 π.μ. έως τις 12 π.μ., σε δύο βάρδιες, για τα ηλεκτροκίνητα και από τις 7 π.μ. έως τη 1 π.μ., σε τρεις βάρδιες, για το mini bus (δύο 8ωρες και μια 2ωρη).

 

Διάθεση των οχημάτων

από την «Δ.Ε.Σ. ΡΟΔΑ»

Η «Δ.Ε.Σ. ΡΟΔΑ» για την εκτέλεση της Σύμβασης κατόπιν σχετικού αιτήματος της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων, θα διαθέσει:

  • Ένα (1) Mini Bus για την εκτέλεση της εξωτερικής διαδρομής.
  • Τέσσερα (4) ηλεκτροκίνητα οχήματα τύπου γκολφ.
  • Ένα (1) ηλεκτροκίνητο όχημα τύπου γκολφ, για ΑΜΕΑ με ειδική κατασκευή για τη μεταφορά αναπηρικού καροτσιού και επιβατών.
  • Ένα (1) ηλεκτροκίνητο όχημα τύπου γκολφ, για έκτακτη ιατρική βοήθεια που να μπορεί αν μεταφέρει 1+1 επιβάτη και ένα φορείο. Το όχημα θα χρησιμοποιείται μόνο από το ΕΚΑΒ όταν υπάρχει ανάγκη πρόσβασης σε σημεία που δεν μπορεί να προσεγγίσει ασθενοφόρο και
  • Ένα (1) ηλεκτροκίνητο όχημα τύπου γκολφ, ειδικά διαμορφωμένο ως πυροσβεστικό. Το όχημα θα χρησιμοποιείται μόνο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία όταν υπάρχει ανάγκη πρόσβασης σε σημεία που δεν μπορεί να προσεγγίσει μεγάλο πυροσβεστικό όχημα.

Το ετήσιο συμβατικό τίμημα της προγραμματικής σύμβασης χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Δήμο Ρόδου, προκειμένου οι υπηρεσίες να προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ στους πολίτες.

 

Ο χώρος στάθμευσης

στην Ακαντιά

Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Βασίλης Παπαοικονόμου, σε συνεργασία, προχώρησαν στη διάθεση εκατόν εβδομήντα τριών (173) συν οκτώ (8) θέσεων ΑμΕΑ δωρεάν στάθμευσης αριστερά στην είσοδο του λιμένα της Ακαντιάς, προκειμένου να αποσυμφορηθεί περιμετρικά η Μεσαιωνική πόλη. Ο χώρος διατέθηκε προς χρήση κατόπιν αιτήματος του αρμοδίου Αντιδημάρχου Δρα. Στέφανου Ι. Δράκου και διαγραμμίστηκε από τα συνεργεία της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων, η οποία και τοποθέτησε επιπροσθέτως πληροφοριακές πινακίδες προς ενημέρωση των πολιτών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων

και Υπηρεσίας Δόμησης

 

 

 

Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος

Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ