Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» στη Fuerteventura στις Κανάριες Νήσους με το Erasmus+ για το πρόγραμμα P.A.G.E.

Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» στη Fuerteventura στις Κανάριες Νήσους με το Erasmus+ για το πρόγραμμα P.A.G.E.
Το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συμμετείχε στην τέταρτη και τελευταία κινητικότητα του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με θέμα «Planning A Green Environment» (P.A.G.E.) στο νησί Fuerteventura των Κανάριων Νήσων, που ανήκει στην Ισπανία και αποτελεί μέρος την Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 30 Απριλίου μέχρι τις 8 Μαΐου 2022.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Fuerteventura οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν μια μονάδα αφαλάτωσης αντίστροφης ώσμωσης για την παραγωγή πόσιμου νερού από θαλασσινό νερό στην περιοχή Morro Jable.
Από το 1993, που κατασκευάστηκαν στο Puerto del Rosario οι πρώτες μονάδες αφαλάτωσης, μέχρι και σήμερα παράγονται συνολικά 32000 m 3 την ημέρα που αντιπροσωπεύει το 50% της τρέχουσας παραγωγής όλων των σταθμών Αφαλάτωσης θαλασσινού νερού που είναι εγκατεστημένα στο νησί.
Αυτές οι σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής νερού καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της βιομηχανίας ,ακόμη και την τροφοδοσία των νοικοκυριών, όμως το πόσιμο νερό προέρχεται από άλλες πηγές.
Μεταξύ άλλων, οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων με σκοπό τη γνωριμία τους με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και την ευαισθητοποίησή τους στη χρήση τους.

Η συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα όλων των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις και να γυρίσουν γεμάτοι με νέες εμπειρίες, εικόνες και συναισθήματα.

Το Λύκειο του σχολείου εκπροσωπήθηκε από τρεις μαθήτριες: την Κασάπη Σοφία (Β’ Λυκείου), την Πανά Φένια (Β’ Λυκείου) και την Παππά Έφη (Β’ Λυκείου). Τα παιδιά συνόδευσαν ο Διευθυντής του Λυκείου κ. Αναγνωστάκης Ευριπίδης και η καθηγήτρια Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου Ειρήνη.
Για την εμπειρία τους από το πρόγραμμα, οι μαθήτριες μάς γράφουν:
Κασάπη Σοφία: Είναι δύσκολο να βάλω αυτές τις πέντε μέρες σε μια παράγραφο. Οι σχέσεις που δημιουργήθηκαν με τα παιδιά από όλη την Ευρώπη, οι στιγμές που ζήσαμε μαζί, οι αναμνήσεις που δημιουργήσαμε και θα μας συντροφεύουν για μια ζωή είναι ακατόρθωτο να της εξηγήσω. Το πρόγραμμα αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω άτομα με διαφορετική κουλτούρα, αλλά με κοινό στόχο να κάνουμε τον πλανήτη μας πιο πράσινο. Έμαθα τόσα πράγματα, από τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα ανά χώρα μέχρι τους παραδοσιακούς χορούς, τα φαγητά και τα παιχνίδια, όχι μόνο της χώρας που επισκέφτηκα αλλά και των υπολοίπων. Εάν είχα μια χρονομηχανή, θα γύριζα στην πρώτη μέρα ξανά και ξανά για να ζήσω αυτή την μοναδική εμπειρία από την αρχή. Η μέρα του αποχαιρετισμού ήταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που έχω κληθεί να κάνω. Το δέσιμο με τα παιδιά αυτά είναι μοναδικό. Ελπίζω να έχω την ευκαιρία να τα ξαναδώ. Είναι μια εμπειρία που θα πρότεινα σε κάθε μαθητή ανεπιφύλακτα!
Παππά Έφη: Είχα την ευκαιρία να είμαι ένα από τα μέλη που συμμετείχαν σε αυτή την υπέροχη εμπειρία, το Erasmus+. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα πολλές προσδοκίες, αλλά με διαψεύσαν όλα. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία που ο καθένας πρέπει να τη ζήσει, αφού σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις τόσες γνωριμίες, να μάθεις καινούργια πράγματα, να δεις άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες. Ωστόσο, το τέλος είναι πολύ σκληρό καθώς γνωρίζεις ότι κάποια άτομα δεν θα τα ξαναδείς ποτέ. Όλα αυτά θα μου μείνουν ανεξίτηλα γραμμένα στη μνήμη.
Πανά Φένια: Είχα και εγώ την ευκαιρία να συμμετάσχω στο πρόγραμμα του Erasmus+. Μία εμπειρία απίστευτη, ένα ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις, εμπειρίες και συναισθήματα που δεν χωράνε σε μία παράγραφο. Είναι κάτι που θα μου μείνει αξέχαστο και δεν μπορούσα καν να το φανταστώ ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δημιούργησα δυνατές φιλίες με άτομα από άλλες χώρες, με διαφορετική γλώσσα και διαφορετική κουλτούρα. Συναισθήματα που δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό το ταξίδι ήταν η στεναχώρια και η λύπη της στιγμής του αποχωρισμού…
Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.