Παρουσία της ΠτΔ οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 8η Μάϊου 1945 στη Σύμη (video)
Περιφέρεια

Παρουσία της ΠτΔ οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 8η Μάϊου 1945 στη Σύμη (video)

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρέστη σήμερα στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Σύμης για τον εορτασμό της 77ης επετείου της 8ης Μαΐου 1945, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου παραδόσεως των στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις.

Η κ. Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία, την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο των Πεσόντων και την παρέλαση, δήλωσε ότι «Η 8η Μαΐου 1945, ημέρα κατά την οποία υπεγράφη στη Σύμη το πρωτόκολλο παράδοσης των Γερμανών στους Συμμάχους, είναι η αφετηρία της ενσωμάτωσης των νησιών της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «πι αγώνες και οι θυσίες των Δωδεκανησίων για ένωση με τη μητέρα πατρίδα αποτελούν διαχρονική πηγή έμπνευσης και εξακολουθούν να μας καθοδηγούν στην αδιαπραγμάτευτη προάσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την κανονιοφόρο ΚΑΣΟΣ, συνομίλησε με τον κυβερνήτη και το πλήρωμα και της επιδόθηκε ο θυρεός της κανονιοφόρου.

Λίγο πριν αναχωρήσει από τη Σύμη, η κ. Σακελλαροπούλου μετέβη στην Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη και ξεναγήθηκε στο μουσείο της.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος συνοδεύει  την ΠτΔ σε αυτή τη διήμερη επίσκεψή της στα Δωδεκάνησα, σε ανάρτηση του στα social media επισημαίνει τα εξής :

“Η χθεσινή ημέρα, μετά από Χάλκη και Τήλο, έκλεισε στη Σύμη όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε Επίτιμη Δημότης Σύμης από τον Δήμαρχο Σύμης Λευτέρη Παπακαλοδούκα.
Παραμονή μίας ημέρας με μεγάλη ιστορική αξία για τη Δωδεκάνησο, με αφορμή τον εορτασμό της 77ης επετείου της 8ης Μαΐου 1945, οπότε και υπεγράφη στη Σύμη το πρωτόκολλο παραδόσεως των στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις, είχαμε την εξαιρετική τιμή να συνοδεύσουμε την εκπρόσωπο του θεσμού-φύλακα της παρακαταθήκης των αγώνων των προγόνων μας για ελευθερία σε μία ακόμη επίσκεψη της στα νησιά μας.
Η συχνή παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στα νησιά μας, η αγάπη και το συνεχές ενδιαφέρον της για τους νησιώτες μας, μας γεμίζει χαρά, δύναμη και αισιοδοξία”

 

Γ.Χατζημάρκος : “Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, έχουμε την χαρά να υποδεχόμαστε σήμερα στη Σύμη, με την ευκαιρία του εορτασμού της 77ης επετείου από την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου”

Στη Σύμη ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Στη Σύμη βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, για την 77η επέτειο από την ημέρα υπογραφής, στις 8 Μαΐου 1945, του πρωτοκόλλου παράδοσης των στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στους εορτασμούς.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας έχει ως εξής: «Βρίσκομαι στη Σύμη ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως για τον εορτασμό της 77ης επετείου της 8ης Μαΐου 1945, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου παραδόσεως των στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις, παρουσία της Α.Ε. Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου».

Εξάλλου, σε άλλη ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Παναγιωτόπουλος εύχεται χρόνια πολλά στις μητέρες με στίχους από το «Εκ του πλησίον» του Οδυσσέα Ελύτη. «Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει. Που να το ανακράξεις σε στιγμή κινδύνου», σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με ανάρτησή του στο Facebook για τη Γιορτή της Μητέρας, τονίζει «Χρόνια πολλά στις Μητέρες των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετώντας τη Μάνα Πατρίδα ανατρέφουν και τα δικά τους παιδιά».

«Χρόνια πολλά και σε όλες τις μητέρες που με στοργή και αγάπη στηρίζουν το μέλλον της Ανθρωπότητας. Ο Θεός να σας κρατά για πάντα δυνατές», συμπληρώνει ο κ. Φλώρος και επισημαίνει: «Σε όλες τις Ηρωίδες Μητέρες και Ηρωομάνες αφιερώνουμε το ηχογράφημα που μας θυμίζει ότι… “Ως ουδέν γλύκιον ης Πατρίδος ουδέ Τοκήων γίνεται” Ομήρου Οδύσσεια».