Χάλκη: "Το ξεκίνημα των σφουγγαράδων"
Ρόδος

Χάλκη: “Το ξεκίνημα των σφουγγαράδων” ( Φωτο)

Ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων στο νησί της Χάλκης αφιερωμένο στη ζωή των Χαλκιτών και Καλυμνίων σφουγγαράδων εμπνευσμένο από τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Χάλκης και εκπαιδευτικό Δημήτριο Αγγελή.

Την οργάνωση ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χάλκης Διοσμάκης Σπυρίδης με την βοήθεια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Φραγκάκη και των Αντιδημάρχων Αγγελικής Βογιατζόγλου και Βασίλη Ρουσσάκη. Σε μια άκρως συναισθηματική ατμόσφαιρα γεμάτη παράδοση και αναμνήσεις, ο Δήμος Χάλκης σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Αυτοδυτών «Η Κόρη της Καλύμνου», την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου «Ο Εν Καλύμνω Άγιος Σάββας», τον Σύλλογο Χαλκιτών Ρόδου «Άγιος Ιωάννης» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χάλκης «Το Μύρτος» πραγματοποιείσαι το Σάββατο 30 Απριλίου και την Κυριακή 1η Μαΐου 2022, σειρά εκδηλώσεων για την αναβίωση του εθίμου «ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΣΦΟΥΓΓΑΡΑΔΩΝ» με ακριβή περιγραφή της διαδικασίας του ξεκινήματος των σφουγγαράδικων καϊκιών για τις ακτές της Αφρικής, τον προηγούμενο αιώνα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τους Δωδεκανησιακούς Παροικιακούς συλλόγους Χάλκης και Καλύμνου και τραγούδια από την Καίτη Κουλλιά, τον Ηλία Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του και το Καλυμνικό μουσικό σχήμα “Διονυσάκια”.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναπαράσταση της ετοιμασίας ντυσίματος ενός δύτη πριν την πολλές φορές μοιραία βουτιά.

Τον ρόλο υποστήριξε η επαγγελματίας Δύτρια και Ωκεανολόγος Ζηνοβία Εργά καθοδηγούμενη από τον επαγγελματία εκπαιδευτή Δύτη Μιχάλη Κουμπάρο και την συνεργάτιδα του Αναστασία Κατρη. Η διαδικασία της συγκινητικής αναπαράστασης μαγνήτισε τους εκατοντάδες παρευρισκομένους.

  

Η καθηλωτική φωνή της ερμηνεύτριας Καίτης Κουλλιά συνόδευε με μυσταγωγικό τρόπο το τελετουργικό. Μετά το τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν παραδοσιακά εδέσματα (Μερμιζέλι- αυγά με καβουρμά, πάστα φούσκας και λουκούμια) τα οποία επιμελήθηκαν οι διακεκριμένοι Καλύμνιοι σεφ Μιχάλης Μάρθας, Δημήτρης Κουλλιάς και Παντελής Βούρος και ετοίμασε η ομάδα του Σύλλογο Γυναικών Αυτοδυτών «Η Κόρη της Καλύμνου» υπό τις οδηγίες της Προέδρου Άννας Τσουλφα. Ο δημοσιογράφος Γιάννης Νομικαριος με μαεστρικό τρόπο διεύθυνε την εκδήλωση και διηγούμενος την Ιστορία των σφουγγαράδων έκανε το κόσμο να δακρύσει.

Η Μαρία Βαλλα ανέλαβε τον ρόλο της παρουσίασης του event καταφέρνοντας με τις οργανωτικές της ικανότητες να ενώσει δύο όμορφους και Ιστορικούς τόπους.

Καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της εκδήλωσης διαδραμάτισε η “ψυχή” του event ο Καλύμνιος Γεωπόνος Γιάννης Καράμαλης. Λαοί οι οποίοι ξεχνούν την Ιστορία και την παράδοση τους τοποθετούν το πρώτο λιθαράκι του ιστορικού αφανισμού τους. Δράσεις όπως και αυτή δίνει τη δυνατότητα να τιμάμε το παρελθόν μας, να δίνουμε χώρο στο παρόν για την ιστορία μας και να εξασφαλίζουμε το μέλλον μας.

Ο Δήμος Χάλκης θέλει να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους συμμετέχοντες για την εξαιρετική τους προσπάθεια σε αυτή την όμορφη και συνάμα Πατριωτική δράση.