Γ.Χατζημάρκος: "Συγχαρητήρια στα παιδιά που κέρδισαν την πρώτη θέση στον διαγωνισμό ρομποτικής και μας έκαναν περήφανους"
Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: “Συγχαρητήρια στα παιδιά που κέρδισαν την πρώτη θέση στον διαγωνισμό ρομποτικής και μας έκαναν περήφανους”

Οι μαθητές του 3ου Λυκείου της Ρόδου κατασκεύασαν και εκτόξευσαν πειραματικό δορυφορικό σύστημα

Η εκτόξευση έγινε από το πεδίο βολής πυροβολικού στα Μέγαρα

Ο  περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος σε ανάρτησή του στα social media επισημαίνει τα εξής :

“Την πρώτη θέση στον διαγωνισμό ρομποτικής “CanSat in Greece” κέρδισαν μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ρόδου.
Συγχαρητήρια στα παιδιά που κέρδισαν, με τον δορυφόρο τους (!), την υπέροχη αυτή διάκριση και μας έκαναν περήφανους
Ναταλία Σταματάκη, Ιωάννης Σταματιάδης, Μελέτης Φώτης, Κατερίνα Σκανδαλίδη, Ευαγγελία Χατζηδάκη, Παρασκευή Φραράκη, Ηλιάνα Παπαθεοδωράκη.
Συγχαρητήρια και στους εκπαιδευτικούς του 3ου ΓΕΛ και περιμένουμε με αγωνία την παρουσία τους στον αντίστοιχο Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό “
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

 

 

Στις 28 Απριλίου 2022 έγινε η εκτόξευση του πυραύλου που  περιέχει τον πειραματικό δορυφόρο που έφτιαξαν μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ρόδου (Καπνοβιομηχανία) στο πεδίο βολής πυροβολικού στα Μέγαρα.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, αφού συλλέχτηκαν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες από την ατμόσφαιρα, αλλά και βρέθηκε με την βοήθεια gps ο δορυφόρος των παιδιών κατά την πτώση. Σήμερα, οι μαθητές επεξεργάζονται τα στοιχεία που συλλέχθηκαν στο κτίριο διοίκησης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Η τεχνολογία που χρησιμοποίησαν οι μαθητές ήταν παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται σε ένα πραγματικό δορυφόρο.

Ο δορυφόρος συσχετίζει την έρευνά των παιδιών με την πρόληψη και την παρακολούθηση σε τοπικό επίπεδο των πυρκαγιών. Μέσω αισθητήρων θερμοκρασίας, και με δεδομένα από την πυρκαγιά της Ρόδου το 2021, καταγράφονται CO, υγρασία, PM 2.5, CO2 και φορμαλδεΰδη.

Οι μετρήσεις αυτές δείχνουν αν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης φωτιάς αφού λίγες μέρες πριν την καταστροφική πυρκαγιά της Ρόδου παρατηρήθηκε αυξημένη περιεκτικότητα σε PM 2,5 και CO στην ατμόσφαιρα, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς στην δυτική ακτή της Τουρκίας.

Ως διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Ρόδου συγχαίρω τους μαθητές Μελέτη Φώτη, Σκανδαλίδη Αικατερίνη, Ευαγγελία Χατζηδάκη, Παρασκευή Φραράκη, Ηλιάνα Παπαθεοδωράκη, Ιωάννη Σταματιάδη, Ναταλία Σταματάκη καθώς και τον εκπαιδευτικό μας κ. Βασίλη Σάββα (φυσικό) αλλά και άλλους εκπαιδευτικούς που βοήθησαν για αυτό το εξαιρετικό και καινοτόμο project, αποτέλεσμα σημαντικής προσπάθειας και άπειρου χρόνου.

Επίσης ευχαριστώ τον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο Γεώργιο και τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Μπάρδο Χρήστο για την κάλυψη των εξόδων της μετακίνησης και διαμονής των μαθητών στην Αθήνα, αλλά και ένα πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και συμπολιτών που βοήθησαν σε αυτό το εγχείρημα, όπως SAVAZIO, ΕΝΕΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, BAΠ, COM TEC, ΑΝΟSIS, NIRIIDES HOTEL, TSIMETAS, GIOM MΙΧΑΛΑΚΗΣ, ΟΡΟΣΗΜΟ, ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΙΟΣ, ΜΑΚΡΗΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ, PAVO, ICE ART

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο παιδείας και πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «CanSat in Greece» που είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής και διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC), με μοναδική παρουσία του 3ου ΓΕΛ σε όλο το Νότιο Αιγαίο.