Στη Σύμη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέτειο της 8ης Μαΐου
Ρόδος

Στη Σύμη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέτειο της 8ης Μαΐου

Επίτιμη δημότης Σύμης θα ανακηρυχθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στη Σύμη μεταβαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου θα πραγματοποιηθούν με κάθε επισημότητα και έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, την Κυριακή 8η Μαΐου, οι επετειακές εκδηλώσεις για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της παράδοσης των Δωδεκανήσων από τους Γερμανούς στους συμμάχους.

Η 8η Μαΐου του 1945 θεωρείται η ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γερμανία αναγκάστηκε να συμφωνήσει στην άνευ όρων παράδοση ολόκληρου του γερμανικού στρατού με τη συνθηκολόγηση της Ρεμς στις 7 Μαΐου του 1945, που ήταν όχι μόνο ηττημένη, αλλά είχε χάσει κάθε πολιτική ύπαρξη και μάλιστα κάθε είδους νομική υπόσταση. H συμφωνία ετέθη σε ισχύ από την 8η Μαΐου του 1945.

Την ίδια μέρα, 8η Μαΐου του 1945, ο Γερμανός στρατηγός Otto Wagener, υπέγραψε στη Σύμη την παράδοση της Δωδεκανήσου στους συμμάχους, γυρνώντας την σελίδα στη νεότερη ιστορία της περιοχής μας.

Ο Δήμος Σύμης  σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

Την 8η Μαΐου ημέρα Κυριακή εορτάζουμε φέτος την 77η επέτειο της 8ης Μαΐου 1945, της ημέρας κατά την οποία ο Γερμανός Στρατηγός Wagener διοικητής των δυνάμεων του άξονος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναγκάστηκε, στη Σύμη, να παραδώσει τη Δωδεκάνησο στους νικητές Συμμάχους.

Τη μεγάλη σημασία του γεγονότος τόσο για τη Δωδεκάνησο, όσο και για την Ελλάδα ολόκληρη, εξαίρουν τα επίσημα έγγραφα κατά το 1952, της τότε διοικήσεως Δωδεκανήσου.

Στον αγώνα εκείνο, η μικρή αλλά ηρωική Σύμη, πρωτοπόρος σε κάθε Eθνικό αγώνα έγινε ολοκαύτωμα, χάνοντας εκτός από τα άλλα και το σύνολο σχεδόν του εμπορικού και αλιευτικού της μηχανοκίνητου στολίσκου, ενώ η συμβολή των κατοίκων στα κομάντος και στον αγώνα υπήρξε αξιοθαύμαστη.

Στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου, στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξης σε ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΗΜΟΤΗ Σύμης της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για την προσφορά της στην υπηρεσία του Ελληνικού λαού και το δημοκρατικό πολίτευμα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ

Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες -Έπαρση Σημαίας στο χώρο του Ηρώου

Άφιξη καλεσμένων

Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου -Εκφώνηση πανηγυρικού

Πέρας προσελεύσεως στο χώρο του ηρώου

Τρισάγιο, Κατάθεση Στεφάνου από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Παρέλαση

Χοροί -Γεύμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *