Η Ρόδος γράφει… «ιστορία» και στο δημοφιλές βρετανικό περιοδικό Wanderlust !
Δήμος

Η Ρόδος γράφει… «ιστορία» και στο δημοφιλές βρετανικό περιοδικό Wanderlust !

Juliet Rix: «Με χιλιάδες χρόνια σημαντικής μεσογειακής ιστορίας και πολιτισμού, εξερευνούμε το πολυεπίπεδο νησί του Ήλιου»

«Ανακαλύπτουμε ξανά τη Ρόδο» τιτλοφορείται το πλούσιο αφιέρωμα για «το νησί του Ήλιου» στο δημοφιλές βρετανικό περιοδικό Wanderlust, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και το οποίο φέρει την υπογραφή της γνωστής Αγγλίδας δημοσιογράφου Juliet Rix, της ίδιας που υπέγραψε και το εκτενές αφιέρωμα για τη Ρόδο στους Times του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022.

Η Juliet Rix, δημοσιογράφος με ιδιαίτερες περγαμηνές στο πλούσιο βιογραφικό της, ξεκίνησε την καριέρα της από την τηλεόραση του BBC ενώ τώρα συνεργάζεται με τις εφημερίδες Telegraph, Guardian, Times και Independent, καθώς και με πλειάδα περιοδικών και ιστότοπων.

Το αφιέρωμα στο περιοδικό Wanderlust επικεντρώνεται στην πολιτιστική κληρονομιά της Ρόδου, ένα κεφάλαιο συνδεδεμένο με την ιστορική της διαδρομή και τις παραδόσεις της, στους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, στο μεγαλείο της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά και στις φυσικές ομορφιές του νησιού. Όλα αποτέλεσαν πόλο έλξης και έμπνευσης για την Αγγλίδα δημοσιογράφο Juliet Rix, η οποία επισκέφθηκε για λίγες ημέρες τη Ρόδο τον περασμένο Οκτώβριο, ταξίδι που διοργάνωσε ο ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου με τη στήριξη της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έντυπη έκδοση του περιοδικού Wanderlust έχει μηνιαία αναγνωσιμότητα περί τις 100.000.

Και όπως αναφέρει η Juliet Rix: «Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι. Γνωρίσαμε την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, επισκεφθήκαμε το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που κληροδότησαν στη Ρόδο οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, εξερευνήσαμε τα δαιδαλώδη σοκάκια της Παλιάς Πόλης, όπου κάθε γωνιά μας περίμενε και μία έκπληξη. Περπατήσαμε στα Τείχη και την Τάφρο, ανακαλύψαμε την ιστορία του νησιού μέσα από τις αρχαίες τοποθεσίες που πηγαίνουν αιώνες πίσω. Από τη Βρουλιά μια εξαιρετική ανακάλυψη 4000 χρόνων και τις τρεις πόλεις της Δωρικής Εξάπολης, τη Λίνδο, Κάμειρο και Ιάλυσο, μέχρι τα Ελληνιστικά και Βυζαντινά χρόνια, τους Ιωαννίτες Ιππότες, τους Οθωμανούς, τους Ιταλούς και φθάσαμε στη σύγχρονη Ελλάδα. Κάθε γωνιά της Ρόδου είναι και ένας περίπατος στους διάφορους πολιτισμούς».

Αυτή την πολιτιστική κληρονομιά μαζί με την ομορφιά του ροδίτικου τοπίου, από το Πρασονήσι, μέχρι τη δυτική ακτή και την Κάμειρο, την Ιάλυσο και τη

Φιλέρημο, αποτύπωσε με τον φωτογραφικό της φακό καθ΄ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της στη Ρόδο, όπως φαίνεται και στο δεκασέλιδο αφιέρωμα της για το νησί, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στο περιοδικό Wanderlust.

Διαβάζουμε δε μεταξύ άλλων: «Σίγουρα, η Ρόδος είναι ευλογημένη με άφθονο ήλιο, καθώς και σμαραγδένιες θάλασσες, χρυσαφένιες αμμουδιές, ασβεστωμένα χωριά κρυμμένα σε βραχώδη τοπία και πολλά από τα άλλα χαρακτηριστικά ενός ιδανικού ελληνικού νησιού. Η πόλη της Ρόδου, ωστόσο, απέχει πολύ από το να είναι τυπική ελληνική και υπάρχουν στοιχεία σε όλο το νησί για τη μοναδική και ποικιλόμορφη ιστορία της».

Ή σε κάποιο άλλο σημείο: «Μετά από μια λαμπρή βουτιά στην παραλία της Τσαμπίκας κάναμε μια σύντομη στάση στα ερείπια του Κάστρου των Ιπποτών Φαράκλου πριν φτάσουμε στην εικόνα -καρτ ποστάλ, την πόλη- οικισμό της Λίνδου. Ένας ακμάζων οικισμός για περισσότερες από δυόμισι χιλιετίες, στους βράχους, πάνω από όμορφους, παραλιακούς όρμους και στην κορυφή της η ακρόπολη. Κατεχόμενο από τη νεολιθική εποχή, αυτό το υψηλό σημείο οχυρώθηκε από (τουλάχιστον) τους Αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Ιππότες….».

Και κάπου προς το τέλος τους αφιερώματος …«Η Ρόδος έχει δει κυβερνήτες να έρχονται και να φεύγουν για χιλιετίες, αλλά ρωτήστε οποιονδήποτε ντόπιο και θα σας πει ότι οι άνθρωποι του νησιού πάντα ένιωθαν «Έλληνες, Έλληνες, Έλληνες».

 

Εμφανώς ικανοποιημένος από την επιτυχημένη προβολή του νησιού σε δύο, δημοφιλή και διεθνούς εμβέλειας βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως οι Times του Λονδίνου και το περιοδικό Wanderlust, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Αθανάσιος Βυρίνης, υπογράμμισε:

«Στόχος μας ως Δήμος Ρόδου και ως Διεύθυνση Τουρισμού εξακολουθεί να είναι η προβολή του νησιού, κυρίως οι απεριόριστες δυνατότητες που έχει η Ρόδος σε όλες τις μορφές τουρισμού. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε όλους τους δημοσιογράφους που προβάλουν τον τόπο μας. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι οι Βρετανοί επισκέπτες τιμούν τη Ρόδο επί σειρά ετών και είναι ανάμεσα στους πρώτους στη λίστα με τους περισσότερους τουρίστες που έρχονται στο νησί κάθε χρόνο».