Παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ Ρόδου

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε  η παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ Ρόδου με σύνθημα «Ρήτρα αναπροσαρμογής στους μισθούς και όχι στους ηλεκτρικούς λογαριασμούς» από αντιπροσωπίες των σωματείων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΟΔΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΡΟΔΟΥ

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ CTS ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ (ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ)

Από τους επισκέπτες/πτριες του καταστήματος και τους περαστικούς, που μοιράστηκε η ανακοίνωση,  εκφράστηκε η αγανάκτηση για τους φουσκωμένους ηλεκτρικούς λογαριασμούς και την γενικότερη ακρίβεια στα αγαθά λαϊκής κατανάλωσης. Επίσης, εκφράστηκε η ανάγκη οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων να αποκτήσουν μαζικότητα, αφού από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους υποψήφιους σωτήρες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ δεν μπορούμε να αναμένουμε καμία σωτηρία.

Στην συνάντηση με τον διευθυντή του καταστήματος της ΔΕΗ παραδόθηκαν τα αιτήματα των σωματείων. Η απάντηση που πήραμε, πέρα από τις δηλώσεις κατανόησης και συμπάθειας προς τους εργαζόμενους και τους μικροεπιχειρηματίες της Ρόδου, ήταν ότι η ΔΕΗ λειτουργεί όπως κάθε ιδιωτική μετοχική εταιρία η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει τα «οικονομικά» της και ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της τιμής του ρεύματος και την ένταξη της στο χρηματιστήριο.  Δεν μπόρεσε να δεσμευτεί ούτε για την μη διακοπή του ρεύματος στις οικογένειες που αδυνατούν να μπουν σε διακανονισμό. Υπόψη ότι ο αριθμός αυτών των οικογενειών έχει αυξηθεί δραματικά.

Επίσης, εκτίμησε  ότι το καλοκαίρι λόγω της  αυξημένης ζήτησης ενέργειας, την έλλειψη εθνικών πηγών ενέργειας, όπως της απαξιωμένης λιγνιτοπαραγωγής και της εξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία,  θα αυξηθεί ακόμα παραπάνω η χρηματιστηριακή του τιμή.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι εταιρείες ενέργειας είναι αδίστακτες και όλες οι κυβερνήσεις αριστερές και δεξιές είναι υπεύθυνες για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα γιατί  υπηρέτησαν την «απελευθέρωση» της ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση της χώρας, την «πράσινη ανάπτυξη», την υπονόμευση των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων για χάρη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Με δεδομένο ότι η τιμή του ρεύματος έχει ήδη πενταπλασιαστεί και την ακρίβεια να καλπάζει σε όλα τα αγαθά τα σωματεία μας καλούμε όλο το λαό να δώσει την δική του απάντηση στην πολιτική της εξαθλίωσης μας για τα κέρδη μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών. Με την οργανωμένη πάλη μας να επιβάλουμε τα αιτήματα μας με κρίσιμο σταθμό τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

  • Να μπει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.
  • Να καταργηθεί άμεσα η «ρήτρα αναπροσαρμογής» και το χαράτσι της «πράσινης ενέργειας».
  • Να μην κοπεί το ρεύμα σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό.
  • Να μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη.