Final 4 εφήβων: Πρωταθλητής Δωδεκανήσου ο Ιάλυσος
Αθλητικά

Final 4 εφήβων: Πρωταθλητής Δωδεκανήσου ο Ιάλυσος

Ο Γ.Α.Σ. ΙΑΛΥΣΟΣ είναι ΠΑΝΑΞΙΟΣ και αήττητος πρωταθλητής Δωδεκανήσου στο εφηβικό πρωτάθλημα, επιβεβαιώνοντας την ταμπέλα του φαβορί που είχε πριν από το φάιναλ-φορ. Οι «ερυθροκίτρινοι» αν και έπαιξαν με τη φωτιά στο τέλος, κέρδισαν με 57-52 τον Κολοσσό, που πλήρωσε το κακό του α’ ημίχρονο. Μετά από 23 ολόκληρα χρόνια, οι «ερυθροκίτρινοι» ανέβηκαν ξανά στην κορυφή του βάθρου στο εφηβικό πρωτάθλημα και από 15 έως 17 Απριλίου θα παλέψουν (κόντρα στον Ο.Α.Α. Ηράκλειο, την Αναγέννηση Σάμου και τα Φανάρια Νάξου) για την πρόκριση τους στο F-8. Η ομάδα του Μάριου Γρεμμενά πήρε τον τίτλο χάρη στο εξαιρετικό α’ ημίχρονο που έκανε και κυρίως το α’ δεκάλεπτο που ήταν απόλυτα κυρίαρχη στο παρκέ.

Τα μάτια των παικτών του Μάριου Γρεμμενά στην κυριολεξία γυάλιζαν, αφού μπήκαν αφηνιασμένοι στο παρκέ, μην αφήνοντας τον Κολοσσό να πάρει στην κυριολεξία ανάσα. Οι «ερυθροκίτρινοι» έβγαλαν τρομερό πάθος, φοβερή ενέργεια και δεν άφησαν μία… μπάλα να πάει χαμένη. Ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος με το «καλημέρα» έδειξε στον Κολοσσό ότι θα ήταν το «αφεντικό» του τελικού. Οι «θαλασσί» δεν έκαναν τίποτα σωστά, έχαναν εύκολα την κατοχή της μπάλας στην πίεση των γηπεδούχων και μοιραία βρέθηκαν από νωρίς σε δύσκολη θέση. Με οκτώ πόντους του Βόνια, ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος προηγήθηκε 8-2 (4’), ενώ μετά το γκολ-φάουλ του Φουσέκα (8-5), οι «τοξοβόλοι» αφήνιασαν… Το σερί έφτασε το 14-0(!) για τον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος που έκανε ότι ήθελε στο παρκέ. Οι παίκτες του έκλεβαν τις μπάλες και έφταναν άνετα σε λέι-απ, κάνοντας το σκορ 22-5. Ο Κολοσσός δεν πρόλαβε να κάνει τίποτα, παρά μόνο λάθη και κακές επιλογές και το α’ δεκάλεπτο τελείωσε με 22-6.

Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε αισθητά, με τον Κολοσσό να ισορροπεί το παιχνίδι, αλλά να μην μπορεί να σκοράρει ούτε με βολές. Φυλτζανίδης και Τελώνης έκαναν τα δικά τους (29-8 στο 14’), με τους «θαλασσί» να έχουν τεράστιο επιθετικό πρόβλημα, ενώ η άμυνα του Γ.Α.Σ. Ιάλυσος ήταν απόλυτα συνεπής πάνω στους Γιακάι και Τριανταφύλλου. Το σκορ έγινε 30-12 (16’) για να λήξει το ημίχρονο 32-14 με το «φτωχό» 10-8 του β’ δεκαλέπτου. Χαρακτηριστικό του πάθους, της ενέργειας και της πιεστικής άμυνας των γηπεδούχων ήταν και τα διπλάσια φάουλ που είχαν στο α’ ημίχρονο.

Στο β’ ημίχρονο ο Κολοσσός συνήλθε και με γρήγορο σερί 0-6, μείωσε σε 32-20 (22’), αναγκάζοντας τον Μάριο Γρεμμενά να ζητήσει τάιμ-άουτ. Οι «ερυθροκίτρινοι» συνήλθαν και απάντησαν με τον Τελώνη (37-22 στο 24’), όμως η ομάδα του Γιάννη Μωραΐτη ήταν καλύτερη και με τον Γιακάι να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοση του άρχισε να γίνεται απειλητική, αφού ο Ιάλυσος προσπαθούσε να σκοράρει μόνο με τρίποντα. Έτσι το σκορ έγινε 39-33 (28’), με τους γηπεδούχους να παθαίνουν «αφλογιστία» και τον Κολοσσό να παίζει εμφανώς καλύτερα. Στο -6 οι «θαλασσί» είχαν την τρεις φορές την ευκαιρία να πλησιάσουν κι άλλο, αλλά δεν σκόραραν και τιμωρήθηκαν από τους Φυλτζανίδη και Τελώνη (44-33), με τον Γιακάι να διαμορφώνει το 44-35 του γ’ δεκαλέπτου

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Κολοσσός πλησίασε με τον Πεταυράκη στους πέντε πόντους (44-39 στο 31’), αλλά ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος με τον Ντογκούς έκανε το σκορ 47-39 (32’). Μετά από ένα δίλεπτο χωρίς σκορ ο Παντελίδης μείωσε σε 47-41 (34’). Ο Γιακάι είχε συνεχόμενες άστοχες προσπάθειες και λάθη και ο Τελώνης με τέσσερις συνεχόμενους πόντους έκανε το σκορ 51-41 (36’). Οι «ερυθροκίτρινοι» ξέφυγαν και με +14 (55-41), αλλά με δύο συνεχόμενα τρίποντα οι Τριανταφύλλου και Καλαθενός μείωσαν σε 55-47 (38’). Ο Ιάλυσος έκανε λάθος, αλλά το τρίποντο του Τριανταφύλλου ήταν άστοχο για να μειώσει τη διαφορά. Με μία βολή ο Παπαγεωργίου και με δύο ο Μήκας μείωσαν σε 55-50 (39’). Ακολούθησαν δύο άστοχες βολές του Τελώνη (στα 45’’), λάθος των «θαλασσί», ενώ στα 28’’ έμεινε η μπάλα στα χέρια των παικτών του Γ.Α.Σ. Ο Φουσέκας μείωσε στα 24’’ σε 55-52, ενώ στα 21’’ ο Παντελίδης έκανε αντιαθλητικό φάουλ (σωστό το «σφύριγμα» του Άρη Φάκαρου) στον Πίτση, ο οποίος αστόχησε και στις δύο βολές. Ο Τελώνης κέρδισε φάουλ στα 19’’ και με 2/2 βολές έκανε το 57-52, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Τα πανηγύρια ξεκίνησαν για τον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος, ο οποίος πήρε τη νίκη έχοντας κορυφαίους τους Τελώνη και Φυλτζανίδη.

Τα δεκάλεπτα ήταν: 22-6, 32-14(ημ.), 44-35, 57-52
Διαιτητές: Φάκαρος- Μητσού
Γ.Α.Σ. ΙΑΛΥΣΟΣ (Γρεμμενάς): Ντογκούς 4, Τελώνης 21(1), Συκόφυλλος 3, Βόνια 10, Πίτσης, Φυλτζανίδης 17(3), Ριζόπουλος, Τσακίρης 2.
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ (Μωραΐτης): Παντελίδης 6, Παπαγεωργίου 3, Σαμαράς 4, Καλαθενός 3(1), Φουσέκας 7, Σαρρής, Γιακάι 13, Γιαννούρης, Τριανταφύλλου 7(1), Πεταυράκης 6, Μήκας 3.

*M.V.P. του τουρνουά αναδείχθηκε ο Γιώργος Φυλτζανίδης (Γ.Α.Σ. Ιάλυσος), ενώ δόθηκε βραβείο fair play από τον Σ.Δ.Κ.Δ. στον αθλητή του Κολοσσού Γρηγόρη Παντελίδη για μία εξαιρετική κίνηση που έκανε σε προηγούμενο παιχνίδι στον πρόεδρο του συνδέσμου Σταύρο Νικηφορίδη.
*Ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος τίμησε τον πρόεδρο της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου Παντελή Κουγιό

Στην 3η θέση η Ακαδημία Καλύμνου

Στην τρίτη θέση του φάιναλ-φορ των εφήβων τερμάτισε η Ακαδημία Καλύμνου, η οποία «γύρισε» το παιχνίδι στο τελευταίο δεκάλεπτο και κέρδισε με 41-36 τον Πανιώνιο Λέρου στον μικρό τελικό. Για τρία δεκάλεπτα οι Λεριοί ήταν καλύτεροι, όμως στην τελευταία περίοδο έκαναν μόνο λάθη, οι Καλύμνιοι ανέβασαν την απόδοση τους και με επιμέρους σκορ 19-5, πήραν τη νίκη γοήτρου. Ο Πανιώνιος πέτυχε μόλις τρεις πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο και ένα καλάθι στην εκπνοή, με τους Καλύμνιους να βρίσκουν λύσεις με τους Μπουλαφέντη Σ. και Τσαγκάρη και να κάνουν την ανατροπή.

Εμφανώς καλύτερος ήταν στο α’ ημίχρονο ο Πανιώνιος Λέρου, ο οποίος επέβαλε πλήρως το ρυθμό του στον μικρό τελικό του φάιναλ-φορ. Η ομάδα του Δημήτρη Καρατσώρη έκανε ιδανικό ξεκίνημα στην Ιαλυσό, αφού προηγήθηκε με 0-10 (3.30’) απέναντι στην… υπνωτισμένη Ακαδημία Καλύμνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο καλάθι για τους Καλύμνιους το πέτυχε ο Πιλάτος στο 5.30’ (2-10), όμως με τρίποντο του Μαρούγκα και μία βολή του Φωτεινού, ο Πανιώνιος Λέρου ξέφυγε με 4-16 (9’). Η ομάδα του Χρήστου Αβεκλούριου μείωσε σε 9-16, για να απαντήσει με τρίποντο ο Μαρούγκας (9-19), ενώ οι «σφουγγαράδες» μείωσαν σε 13-19 στο ημίχρονο.

Στο β’ ημίχρονο η Ακαδημία Καλύμνου ξεκίνησε καλύτερα και με τους Τσαγκάρη και Οικονόμου Π. αρχικά μείωσε σε 15-20 (11’), ενώ ισοφάρισε σε 20-20 (23’). Οι Λεριοί όμως αντέδρασαν ιδανικά και πέτυχαν συνεχόμενα καλάθια, κάνοντας το σκορ 20-27 (26’) και 21-29 (29’). Το γ’ δεκάλεπτο βρήκε τον Πανιώνιο Λέρου να ελέγχει το παιχνίδι μετά την ισοφάριση της Ακαδημίας και να προηγείται με +9 (22-31), έχοντας αρκετές λύσεις και πιο ορθολογικό τρόπο παιχνίδι από τους Καλύμνιους.

Στην τελευταία περίοδο, η ομάδα  του Δημήτρη Καρατσώρη ήταν σταθερά μπροστά στο σκορ μέχρι και το 34’’’… Από εκείνο το σημείο, ο Μπουλαφέντης Κ. ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του, ο Πανιώνιος Λέρου έκανε πολλά και συνεχόμενα λάθη και η εικόνα του αγώνα άλλαξε. Το 25-33 (33’) έγινε…34-33 (36’), με την Ακαδημία να αλλάζει τα δεδομένα χάρη στην πιεστική της άμυνα, που οδήγησε σε πολλά λάθη και κακές επιλογές τους Λεριούς. Το σερί μεγάλωσε (36-33 στο 37’) με τον Πιλάτο για να μειώσει με μία βολή ο Γαρυφαλλής Δ. σε 36-34 (38’). Στη συνέχεια ο Τάσος Αρνάς χρέωσε τον πάγκο του Πανιωνίου Λέρου με τεχνική ποινή για διαμαρτυρία και ο Οικονόμου Π. με μία βολή έανε το 37-34. Ακολούθησαν δύο διαδοχικά λάθη του Γαρυφαλλή Δ. και ένα άστοχο του Μπουλαφέντη.
Στα 27’’ ο Πιλάτος έκανε βήματα, όμως ο Γαρυφαλλής Δ. έκανε νέο λάθος στα 15’’ και στα 12’’ ο ίδιος παίκτης έκανε αντιαθλητικό φάυλ στον Τσαγκάρη, ο οποίος με 2/2 βολές έκανε το 39-34 και «καθάρισε» το παιχνίδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ακαδημία Καλύμνου ήταν πολύ καλύτερη στο τελευταίο δεκάλεπτο (επιμέρους σκορ 17-3), με τον Πανιώνιο Λέρου να κάνει μόνο λάθη και κακές επιλογές. Πολλά παράπνα από τη διαιτησία των Αρνά- Διαμαντή (έκαναν αρκετά λάθη στην κατανομή των φάουλ, που ήταν 11-20) είχε ο Πανιώνιος, όμως και οι Λεριοί δεν είχαν καλή εικόνα στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Τα δεκάλεπτα ήταν: 6-16, 13-19(ημ.), 22-31, 41-36
Διαιτητές: Αρνάς- Διαμαντής
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ (Αβεκλούριος): Κουτούζης, Τσένας, Τσαγκάρης 11(1), Μπουλαφέντης Κ. 13(2), Σκυλλάς, Μπουλαφέντης Σ., Χειλάς, Οικονόμου Π. 8(2), Πλάτσης, Πιλάτος 9.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΛΕΡΟΥ (Καρατσώρης): Γαρυφαλλής Α. 2 Φωτεινός 8, Μαρούγκας 6(2), Παπαριστείδης 3, Γαρυφαλλής Δ. 8, Μαντζαρτζής 4, Τριχάς, Φιλιππίδης, Θεμέλαρος, Χατζηκωνσταντίνου 5, Δραγάτης.

12sports.gr