Γ.Χατζημάρκος: "Συγχαρητήρια στον τουριστικό κόσμο του Νοτίου Αιγαίου για το έδαφος που κέρδισε μέσα στη πανδημία"
Περιφέρεια

Γ.Χατζημάρκος: “Συγχαρητήρια στον τουριστικό κόσμο του Νοτίου Αιγαίου για το έδαφος που κέρδισε μέσα στη πανδημία”

Πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε ποιότητα εισερχόμενου τουρισμού

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Πρωτιά στην Ελλάδα στην ποιότητα του εισερχόμενου Τουρισμού και στο οικονομικό αποτύπωμα της σεζόν του 2021

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος με ανάρτηση του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει τα εξής :

“Συγχαρητήρια στον τουριστικό κόσμο του Νοτίου Αιγαίου, για το έδαφος που κέρδισε μέσα στη πανδημία ✌️
Γιατί, κέρδισε εμπιστοσύνη, κέρδισε μερίδιο αγοράς, βελτίωσε “ποιότητα” επισκέπτη.
Η Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτυπώνει με αναλυτικά στοιχεία, ανά Περιφέρεια, τα αποτελέσματα του τουριστικού 2021.
Η μεγάλη νίκη δεν είναι οι αριθμοί και η πρωτιά σε όλους τους δείκτες,
Η μεγάλη νίκη, είναι να μάθεις να μην τα παρατάς στα δύσκολα”

Πρώτη μεταξύ όλων τις Περιφερειών της χώρας αναδεικνύεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το 2021 σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, που μετρά η έγκυρη και καθιερωμένη ετησίως έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας για όλη τη χρονιά του 2021, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η Περιφέρεια με τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ελλάδα σε όλους τους δείκτες, τόσο αυτούς που έχουν να κάνουν με το οικονομικό αποτύπωμα και την ποιότητα του εισερχόμενου τουρισμού όσο και με αυτούς που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση επισκεπτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα συμμετέχουν όλες οι Περιφέρειες της χώρας και αυτές που έχουν δυνητικά τουρισμό για 12 μήνες τον χρόνο, όπως η Αττική με την πρωτεύουσα.

Πρώτη στις ταξιδιωτικές εισπράξεις με διαφορά της τάξης του 30% από την 2η Περιφέρεια, το Νότιο Αιγαίο συμβάλλει με το ένα τρίτο στις συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας

Μεγάλη είναι η διαφορά της Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από την αμέσως επόμενη Περιφέρεια και στα τρία μεγέθη της έρευνας, που συνδέονται ευθέως με την ποιότητα του επισκέπτη και την οικονομική ανάκαμψη του τόπου. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έρχεται πρώτη, με διαφορά της τάξης του 30% από την δεύτερη Περιφέρεια, στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, προσφέροντας στην εθνική προσπάθεια το ένα τρίτο της τουριστικής ευημερίας του 2021.

2021 (1ο – 4ο ΤΡΙΜΗΝΟ)
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος
Αντίστοιχα και στον δείκτης της δαπάνης ανά επίσκεψη ανά Περιφέρεια, στην οποία το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται ομοίως στην πρώτη θέση καθώς και ο δείκτης της δαπάνης ανά διανυκτέρευση με σημαντική διαφορά από την δεύτερη Περιφέρεια, κατά 13,2% και 17,1% αντίστοιχα.

«Ο καλύτερος πελάτης της Ελλάδας βρίσκεται στο Νότιο Αιγαίο», σχολίασε σχετικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος σε συνέντευξη Τύπου. «Το Νότιο Αιγαίο διδάσκει τουριστική πολιτική που δεν έχει στόχο την αριθμολαγνεία αλλά την ποιότητα και το οικονομικό αποτύπωμα. Έχει κερδίσει στα πιο δύσκολα χρόνια στη σύγχρονη ιστορία του τουρισμού εμπιστοσύνη, μερίδιο αγορά και ποιότητα. Αυτό είναι αποτέλεσμα τουριστικής πολιτικής, η οποία διαμορφώθηκε και υλοποιείται σε συνεργασία με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις μέσα από δράσεις πρωτοφανούς ευρύτητας και συνεργασίας και υπηρετείται και από τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ένας στους τέσσερις επισκέπτες της Ελλάδας επέλεξε το Νότιο Αιγαίο

Αλλά και στους ποσοτικούς δείκτες, η πρώτη θέση ανήκει στο Νότιο Αιγαίο, που αναδείχθηκε ο δημοφιλέστερος προορισμός, με τις περισσότερες επισκέψεις ανά Περιφέρεια από τις κυριότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών. Για την ακρίβεια, τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου προσέλκυσαν περίπου έναν από τους τέσσερις επισκέπτες της Ελλάδας, σημειώνοντας διαφορά εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών από την αμέσως επόμενη Περιφέρεια. Τέλος, την πρώτη θέση κατέλαβε με διαφορά και στον αριθμό των διανυκτερεύσεων.

«Με το ένα τρίτο των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων και το ένα τέταρτο των επισκέψεων της Ελλάδας να αποδίδονται στην Περιφέρειά μας, το Νότιο Αιγαίο έσυρε την τουριστική ανάκαμψη της χώρας, έβαλε πλάτη στην εθνική προσπάθεια και πρόσφερε τα μέγιστα. Σε εύκολους αλλά και στους πιο δύσκολους καιρούς, τα νησιά μας και άνθρωποί τους δεν σταματούν να επιβεβαιώνουν ότι η φιλοξενία είναι στο DNA μας. Τα αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν όσα ζήσαμε το καλοκαίρι του 2021, όταν, με πολλή δουλειά, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνεργασία, κατακτήσαμε την ψηλότερη και δυσκολότερη κορυφή του ελληνικού Τουρισμού. Μπαίνουμε στο 2022 με την ώθηση που μας δίνουν οι κατακτήσεις μας, χωρίς να επαναπαυόμαστε ούτε μέρα. Τώρα χτίζουμε, με σχέδιο και δουλειά, τις επόμενες νίκες μας».