Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΡ: “Χωρίς πετρέλαιο το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου”
Ρόδος

Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΡ: “Χωρίς πετρέλαιο το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου”

Επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, προς την  Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, την 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το  Υπουργείο Υγείας:

Ρόδος 1/4/2022

Κάθε χρόνο και χειρότερα.

Κάθε χρόνο, με όλες τις κυβερνήσεις, ο κρατικός προϋπολογισμός όλο και μειώνεται. Τον τελευταίο χρόνο η μείωση του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού φτάνει τα 1,2 εκατομμύρια όταν τα έξοδα του νοσοκομείου προϋπολογίστηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια περισσότερα στην αρχή του χρόνου, πριν το ξέσπασμα της ακρίβειας λόγω πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, της υπονόμευσης του δημόσιου συστήματος υγείας ζούμε αυτές τις μέρες με το νοσοκομείο μας να έχει ξεμείνει από καύσιμα λόγω έλλειψης χρημάτων για την παραγγελία νέας παρτίδας.

Μία βδομάδα τώρα το νοσοκομείο δεν έχει θέρμανση και ζεστό νερό. Τα πλυντήρια, τα στεγνωτήρια και η κουζίνα αδυνατούν να λειτουργήσουν κανονικά. Αυτό μεταφράζεται σε τεράστιες ελλείψεις σε ιματισμό ,σκεπάσματα και σεντόνια σε όλες τις κλινικές και στα χειρουργεία. Επίσης, εξαιτίας της έλλειψης ζεστού νερού αδυνατούν να πλυθούν τα σκεύη μαγειρικής και επισιτισμού με ότι συνέπιες έχει και στην καλή απολύμανση τους.

Πρόβλημα σοβαρό αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στις κλινικές που δεν έχουν ζεστό νερό για να φροντίσουν την ατομικής τους υγιεινή. Σημαντικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι λεχώνες στην μαιευτική γυναικολογική κλινική που δεν μπορούν μετά την γέννα τους να πλυθούν αυτές και τα μωρά τους.

Οι συναδέλφισσες βοηθοί θαλάμων έχουν να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση ένα γρίφο για το πως θα μοιράσουν τα ελάχιστα κλινοσκεπάσματα που προμηθεύονται από το τμήμα ιματισμού και ποιες κλίνες θα μείνουν με τα ίδια βρώμικα σεντόνια. Ενώ λόγω της υποστελέχωσης και έλλειψης προσωπικού στον ιματισμό πρέπει να κάνουν και την τροφοδοσία και μεταφορά του ιματισμού.

Οι συνάδελφοι /ισσες στον ιματισμό εργάζονται σε πρωτόγονες συνθήκες αφού ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός, στεγνωτήρια, πλυντήρια και η τεράστια έλλειψη προσωπικού, μόλις τρεις ενώ θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστο 7 εργάτες, τους υποχρεώνει να παρακάμπτουν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως την απομόνωση

του καθαρού από τον βρόμικο ιματισμό και να κρεμάνε τα σεντόνια μέσα στον χώρο εργασίας τους για να τα στεγνώνουν.

Ρωτάμε την διοίκηση, τη 2η υγειονομική περιφέρεια και το υπουργείο υγείας, τι μέτρα θα πάρει για να λυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα;

Εμείς προτείνουμε:

· Να παρακαμφθεί άμεσα κάθε γραφειοκρατική διαδικασία μέσω της οποίας οι μεγαλόπρομηθευτές τσακώνονται για το ποιας εταιρίας τα στεγνωτήρια ή πλυντήρια θα προμηθευτεί το νοσοκομείο και να προμηθευτεί άμεσα τα πλυντήρια και στεγνωτήρια που είναι αναγκαία.

· Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε εργάτες και βοηθούς θαλάμου που είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων, του τμήματος ιματισμού και της κουζίνας. Να επιστρέψουν όλοι οι συνάδελφοι συναδέλφισσες που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και με ευθύνη του νοσοκομείου να διενεργούν δύο ράπιτ τεστ για τον covid την εβδομάδα. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

· Να αναπροσαρμοστεί άμεσα η κρατική επιχορήγηση για το νοσοκομείο με γενναία αύξηση γιατί σήμερα μπορεί με κάποιο μπάλωμα να καλυφθεί το κονδύλι για τα καύσιμα, όμως αύριο δεν θα μπορεί να καλύψει τα έξοδα για πιο σημαντικά πράγματα όπως είναι η φαρμακευτική δαπάνη ή τα αναλώσιμα σε σοβαρά χειρουργεία, που το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο και οι συνέπιες στην υγεία των ασθενών θα είναι δραματικές.

· Να μην μετακυληθεί το κόστος λειτουργίας στους ασθενείς με κανέναν τρόπο, να καταργηθεί κάθε νόμος που προωθεί την επιχειρηματική λειτουργία του νοσοκομείου

 

Ο Πρόεδρος                       Η Γραμματέας

Χαρίλαος Μπαρός              Ελένη Αγγέλη