Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης στην Ημερίδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών με θέμα Κλιματική Αλλαγή και Θαλάσσιο Περιβάλλον
Περιφέρεια

Ο Χ.Ευστρατίου στην Ημερίδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης στην Ημερίδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών με θέμα Κλιματική Αλλαγή και Θαλάσσιο Περιβάλλον
Χρήστος  Ευστρατίου: «Για μας στην Περιφέρεια Νοτίου  Αιγαίου, η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος δεν είναι ουτοπία»
Στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών χθες στο Αμφιθέατρο του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Θαλάσσιο Περιβάλλον» συμμετείχε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος, Χρήστος Ευστρατίου.
Με αφορμή την ημερίδα, που ήταν το 4ο φόρουμ του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή CLIMACT, ο Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη τους ανθρώπους του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για το σημαντικό έργο τους στην έρευνα, στην πληροφόρηση, στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
«Το θαλάσσιο περιβάλλον είναι το βασικό στοιχείο της Περιφέρειάς μας. Το Νότιο Αιγαίο είναι η μεγαλύτερη νησιωτική Περιφέρεια της Ευρώπης και η θάλασσα είναι το σπίτι μας, είναι αυτό που μας συνδέει, είναι η ζωή και η περιουσία μας. Γι’ αυτό και αποτελεί καθήκον όλων μας από τη θέση και τον ρόλο που έχουμε να το διαφυλάξουμε και ιδανικά να το παραδώσουμε υγιές και βιώσιμο στις επόμενες γενιές» δήλωσε στην ομιλία του ο Χρήστος Ευστρατίου.
Μεταξύ άλλων, μνημόνευσε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον, όπως η δράση KEEP AEGEAN BLUE που ήταν η μεγαλύτερη αποστολή υποβρυχίων και παράκτιων καθαρισμών που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου για στενή συνεργασία με τον Ο.Η.Ε. και την προώθηση των δράσεων της παγκόσμιας εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών «Καθαρές Θάλασσες» στο Νότιο Αιγαίο.
Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των φορέων όπως αυτής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τις εταιρίες κολοσσούς όπως η Cisco και ΟΝΕΧ για την δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας & Καινοτομίας στο νησί της Σύρου και την ίδρυση του RHODES CO LAB, του πρώτου εργαστηρίου συνεργασίας για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό.
Αναφέρθηκε στην υποστήριξη των νησιωτικών δήμων στην μετάβασή τους στην εποχή της αειφορίας παραπέμποντας στην περίπτωση της Αστυπάλαιας, της Χάλκης και της Τήλου.
Επεσήμανε την σημασία της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην στεριά και τον ρόλο του ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου στο έργο αυτό. Κατέληξε λέγοντας «Για μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος δεν είναι ουτοπία. Χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο, ευρείες συνεργασίες και καθημερινή δουλειά. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να εξυπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτό τον στόχο».
Το Γραφείο Τύπου