Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών Ρομά στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
Δήμος

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών Ρομά στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Μία ξεχωριστή έκθεση στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής επίσκεψης, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ομάδα δέκα παιδιών της κοινότητας των Ρομά που διαμένουν στη Ρόδο και φοιτούν σε σχολεία του νησιού, από την Α΄ έως την Στ΄ Τάξη του Δημοτικού.

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 με τη συνοδεία στελεχών του Παραρτήματος Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ρόδου και συγκεκριμένα της εκπαιδευτικού και της ψυχολόγου, τα παιδιά έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Ψηφίδες ψιθυρίζουν ιστορίες» στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, με θέμα τα ψηφιδωτά δάπεδα του Παλατιού και με αφορμή την περιοδική έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου των ψηφιδωτών δαπέδων «Hermes Balducci pinxit. Ψηφιδωτά δάπεδα από την Κω».

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του μνημείου μέσα από την επίσκεψη τοιχογραφημένων χώρων του Παλατιού, την περιήγηση τους στην έκθεση των ψηφιδωτών δαπέδων στον όροφο του Παλατιού και την άρτια οργανωμένη ξενάγηση από τον Προϊστάμενο τμήματος συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων τέχνης ΕΦΑΔΩΔ και την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Δωδεκανήσου.

Στη συνέχεια, τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με διαδραστικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, μετατρέποντας την επίσκεψη τους στο μουσείο σε μία εμπειρία που τα παιδιά θα θυμούνται για πολύ καιρό. Στο τέλος, διανεμήθηκαν διπλώματα και δώρα στα παιδιά.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας κος. Γεώργιος Ε. Τριάντος, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά για τη φιλική υποδοχή, την εξαιρετική ξενάγηση των παιδιών στην έκθεση και τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό παιχνίδι, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κα. Μαρία Μιχαηλίδου, τον Προϊστάμενο Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ΕΦΑΔΩΔ, κο Σωτήριο Πατατούκο, ο οποίος μίλησε για τις μεθόδους κατασκευής και συντήρησης των ψηφιδωτών, την κα Ελευθερία Καντή, η οποία σχεδίασε το εκπαιδευτικό υλικό και την αρχαιολόγο της ΕΦΑ Δωδεκανήσου κα. Αγγελική Κοσμά, η οποία οργάνωσε και διεξήγαγε την εκπαιδευτική δράση. Επίσης, ευχαριστίες εκφράζονται στο ΚΤΕΛ Ρόδου για τη μεταφορά των παιδιών από και προς τον προορισμό τους με ασφάλεια.