Ευρωπαϊκή Ημέρα της Ευγένειας στο δρόμο
Εκδηλώσεις

Ευρωπαϊκή Ημέρα της Ευγένειας στο δρόμο

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στους Δρόμους διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία το 2001.

Στη συνέχεια υποστηρίχτηκε το 2007 από τους Responsible Young Drivers του Βελγίου.

Υιοθετήθηκε από την Ε.Ε ως καμπάνια ενημέρωσης το 2008. Αποτελεί στην ουσία καμπάνια ενημέρωσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, για τους κινδύνους που διατρέχουν όλοι οι χρήστες των δρόμων, από την επιθετική συμπεριφορά των οδηγών.

Στόχος της συγκεκριμένης μέρας, είναι να εμπεδώσει σε όλους τους χρήστες ότι η ευγένεια στο δρόμο, είναι πολιτισμός και πως θα πρέπει να γίνει στάση ζωής από όλους μας, κάνοντας την οδική ασφάλεια πράξη έκφρασης του πολιτισμού μας.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, συμμετέχει για 12η συνεχόμενη χρονιά στην καμπάνια ενημέρωσης «Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο δρόμο», προκειμένου να υιοθετήσουμε ως χρήστες του οδικού δικτύου, την ευγένεια στην οδική συμπεριφορά μας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας, τη ζωή των συνεπιβατών μας και κατ΄ επέκταση όλων των υπολοίπων οδηγών που μοιράζονται τους δρόμους .

Τι σημαίνει όμως ευγένεια στο δρόμο. Σύμφωνα με τη υιοθέτηση της καμπάνιας «πολύ απλά τηρώ με ευλάβεια τον Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας» χωρίς να ξεχνώ πως :

ü Ο δρόμος ανήκει σε όλους και ο κάθε ένας από εμάς, μπορεί ανά πάσα στιγμή να είναι πεζός, οδηγός, συνεπιβάτης, ποδηλάτης, μοτοσικλετιστής, παιδί στο δρόμο.

ü Πως ο κάθε ένας από εμάς, μπορεί ανά πάσα στιγμή να είναι πεζός, οδηγός, συνεπιβάτης, ποδηλάτης, μοτοσικλετιστής, παιδί στο δρόμο.

ü Πως διατηρώ απόλυτα τη συγκέντρωσή μου κατά την οδήγηση, δεν κορνάρω αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, προειδοποιώ πάντοτε τους

άλλους οδηγούς για το που θέλω να κατευθυνθώ και σταθμεύω πάντα όπου επιτρέπεται, ποτέ όμως σε χώρους ΑΜΕΑ και πεζοδρόμια.

ü Ότι δεν ανταποδίδω οποιαδήποτε πρόκληση και αποφεύγω οποιαδήποτε ένταση με άλλους οδηγούς.

ü Πως δεν ξεχνώ ότι ο δρόμος δεν είναι μια χώρα αγρίων, όπου εκείνοι που νοιώθουν δυνατοί και οδηγούν χωρίς σύνεση μπορούν και υπαγορεύουν το δικό τους νόμο

ü Ότι προσπαθώ να οδηγώ φιλικά προς το περιβάλλον και να διατηρώ το όχημά μου σε άριστη μηχανολογική κατάσταση

ü Ότι η αντικοινωνική συμπεριφορά μου προκαλεί αντίδραση, εκνευρισμό, απόσπαση προσοχής και ο θυμός μπορεί να οδηγήσει σε «καταστροφικά αποτελέσματα»

ü Ότι τα τροχαία συμβάντα οφείλονται στην επιθετική συμπεριφορά

ü Να γίνουν οι δρόμοι ένας χώρος πολιτισμού και όχι μια αρένα επιθετικών συμπεριφορών.

Στόχος είναι να γίνουν οι δρόμοι πιο ασφαλείς

Φίλοι και Φίλες χρήστες του οδικού δικτύου

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί γνωρίζοντας ότι η ευγένεια δεν στοιχίζει, αντίθετα, βελτιώνει τη οδηγική μας συμπεριφορά. Η υιοθέτηση μιας ευγενικής συμπεριφοράς αφορά όλους τους χρήστες των οδών, τους οδηγούς, τους επιβάτες και τους πεζούς.

Δράσεις

1) Πλατεία Κύπρου στις 22 Μαρτίου 2022 στις 11:00 μαζί με την Τροχαία Ρόδου και το χορηγό μας ΣΥΦΑΚ, θα μοιράσουμε το έντυπο Ευγένειας στο Δρόμο και αλκοτέστ μιας χρήσης

2) Οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές του Γυμνασίου και του Λυκείου της Έμπωνας στις 25 Μαρτίου 2022, θα μοιράσουν στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Έμπωνας έντυπα με συμβουλές, το έντυπο στο Δρόμο και αλκοτέστ μιας χρήσης.